Publikum ble fysisk nektet å bruke mobilene i DNB Arena

STAVANGER: Få klager, men mer styr. Slik oppsummeres det nye systemet som skal forhindre publikum å bruke mobiltelefoner under arrangementer.

Chris Rock opptrådte foran cirka 3000 publikummere i Stavanger onsdag.
 • Rolf Frøyland
  Rolf Frøyland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

De som hadde planer om å forevige - eller dele - noen smakebiter av onsdagens show med Chris Rock på mobiltelefonen sin, ble kanskje skuffet.

Før folk fikk komme inn i DNB Arena, måtte de nemlig legge mobiltelefonene i en forseglet pose, som bare kunne åpnes med spesielle apparater på egne stasjoner. Det var altså ikke bare mobilforbud inne i arenaen, det var også umulig å bruke dem.

Ekstra vakter

Prosjektdirektør Christian Schøyen i Live Nation, som arrangerer Chris Rock-turneen i Norge, sier til Aftenbladet at han er fornøyd med hvordan systemet fungerte.

– Til å være første gang gikk det ganske smidig, og publikum, som var informert på forhånd, tok det greit.

 • Var du i DNB Arena på onsdag? Hva synes du om mobilposesystemet? Skriv gjerne inn din mening i kommentarfeltet i bunnen av artikkelen.

Utstyret ble levert av apparatet til hovedpersonen selv. Ekstra vakthold måtte imidlertid Live Nation stå for. 16 ekstra personer var hentet inn for å håndheve mobilforbudet i DNB Arena. Til showet i Oslo Spektrum på lørdag trenger de 20. Schøyen mener derfor at artister som vil gjennomføre dette, må ha spesielt gode grunner.

– Men vi er ikke i den posisjonen at vi kan velge om vi vil ha dette posesystemet. Da Chris Rock ba om dette, var alternativet å ikke arrangere showet, sier han.

– Tror du mobilposer blir vanlig på kulturarrangementer framover?

– Jeg håper ikke det. Systemet gjør at vi må ha mer personale, vi må åpne tidligere, det blir mer tungvindt å komme seg inn og komme seg hjem, sier Schøyen.

– Når det gjelder Chris Rock, vet jeg at Netflix har kjøpt et show av ham, og det er sannsynligvis i den forbindelse lagt føringer for hva som skal kunne spres på nettet, legger han til.

Les også

LES ANMELDELSEN: Frekkasen Chris rocket Tjensvoll

Flere bruksområder

Ifølge Washington Post var Alicia Keys, Guns N' Roses, The Lumineers samt komikerne Louis CK, Dave Chappelle og Chris Rock blant dem som brukte posen på showene sine i fjor.

Men mobilposen er ikke bare for konserter og stand up-show. Den er også blitt brukt på skoler, restauranter, i bryllupslokaler og filmstudioer.

Yondr, som er navnet på produktet, kom på markedet i USA i 2015 og ble året etter brukt i 57 konsertarenaer og 300 skoler. I framtiden ser Yondr-gründer Graham Dugoni for seg at posen også kan brukes under teaterforestillinger, på sportsarrangementer som golfturneringer, på spa og i kinosaler, skriver The New York Times.

Slik ser mobilposene ut. Låsemekanismen er magnetisk og minner om alarmsystemet til mange klesbutikker.

Hva med Folken og Konserthuset?

Mariann Bjørnelv, daglig leder i Folken, tror imidlertid det er lenge til vi ser lignende tilstander på studentersamfunnet i Stavanger.

– Mobilforbud og bruk av poser er blitt diskutert på årskonferansen til Norske konsertarrangører, men det er ikke så vanlig i Norge. Det kan være at framtiden ser sånn ut for oss også, men jeg ser ikke for meg at det blir et problem på mange år.

Hun kan bare huske én anledning hvor artisten ønsket foto- og filmforbud.

– Da hang vi opp skilt med oppfordring om at folk ikke skulle bruke mobilkameraene sine. Jeg er ikke så stor tilhenger av tvang, men så er det jo forskjell på Chris Rock og de artistene vi har. Dessuten er ikke vårt lokale ikke like stort som DNB Arena; vi ser når noen bruker kamera hos oss, sier Bjørnelv.

Slik fungerer Yondr. Se video:

Heller ikke i Stavanger konserthus er mobilposer et aktuelt tema.

– Vi har aldri vært borti så strenge krav fra en artist i Konserthuset, enten det gjelder stille konserter eller store rockekonserter med stående publikum. Noen av de største stand up-artistene hos oss har tvert imot oppfordret til deling, sier kommunikasjonssjef Grete Straume, som likevel kan forstå at enkelte komikere ønsker å beskytte materialet sitt.

– Mobiltelefonen er blitt en naturlig del av måten vi kommuniserer med omverdenen på, og noen artister vil gjerne at folk sprer fine konsertopplevelser.

Straume forteller videre at dersom artisten ønsker et totalt mobilforbud, vil det bli satt opp informasjon om dette.

– Generelt sett er det ikke mobilforbud, men på konserter med sittende publikum, der stemningen er rolig, oppfordrer vi folk til å vise hensyn til hverandre og til de som står på scenen. Altså vanlig folkeskikk. Dersom bruken blir plagsom for andre, har vi vakter som demper situasjonene, men dette er ikke noe vi ofte slår ned på, sier hun.

– Kan funke på Viking stadion

Arrangementsansvarlig for Chris Rock-showet i DNB Arena, Håvard Næsje, sier at mobilposesystemet fører til mer køer, men han tror ikke det vil være problematisk å overføre systemet til større arrangementer.

– Siden dette var første gang dette ble gjort i Norge, var vi veldig spente på hvordan det ville gå, men systemet fungerte bra og vi fikk få negative tilbakemeldinger. Det folk reagerte mest på, var at det skapte mer kø enn vanlig. Jeg hadde likevel fryktet at det ville ta lengre tid, sier han og legger til:

– Det var i underkant av 3000 personer på Chris Rock-arrangementet onsdag. Visste vi at det kom 1000–1500 flere, ville vi hatt flere magnetstasjoner. Jeg tror også det ville fungert bra på en konsert på Viking stadion.

LES OGSÅ:

Les også

Nissane pussar opp

Les også

Kjempesuksess for «Mamma til Michelle»

Les også

Slik kan kunsten i svømmehallen bli

Trykk her for å lese flere kultursaker

Publisert:
 1. Stand up
 2. Stavanger
 3. Mobiltelefoni
 4. Sosiale medier
 5. Live Nation

Mest lest akkurat nå

 1. – Julebordsesongen er nå avlyst

 2. Falske eposter utgir seg for å være fra Helsenorge

 3. Slik ble Rogalands 20 rikeste gode for 15 milliarder

 4. Bensinstasjonssjefen på Ålgård tjente over 15 millioner i fjor

 5. Da julebordet ble avlyst, fikk Morten en idé

 6. Kjempeopplegg!