"Klimautslippene må ned"

Kunstnere og fagfolk, alle vil en levedyktig jordklode. På Tou Scene var spørsmålet hvordan.

Linda Karin Larsen og videoen av en evig bølgende Nordsjø. Utstillingen i Vinduet på Tou Scene har fått tittelen "Northsea Studies"
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Billedkunstneren Linda Karin Larsen ser det fra sitt ståsted, med én fot i Norge og én i Nigeria. Oljeindustrien er sentral i flere av hennes arbeider. Slik også med utstillingen på Tou Scene. En utstilling som består av en video av evig rullende bølger filmet på Utsira, og tre skulpturer med henvisninger til hennes andre hjemland, som også er en oljenasjon.

Heller ikke scenekunstneren Erikk McKenzie kom med svaret i løpet av sin 50 minutter lange forestilling. Han fikk oss til å mimre, huske hva oljen har vært for oss. Vår felles historie og forestillinger om velstand og lykke. Mens nettopp tidsperspektivet spiller oss et puss, vi må endre kurs.

Konferanse etterpå

Dette var første dag av Grunnlovsjubileet på Tou Scene. Temaet på minikonferansen etter McKenzies forestilling var oljeavhengighet og klimakrise, hvor alle var enige om at dette er alvor. Klimautslippene må ned. Men hvordan skal vi klare det?

Jeg gjetter at Mari Gjengedal og de andre i organisasjonen Spire fikk nye medlemmer og kontakter i det videre arbeidet med å danne lokallag i Stavanger blant publikum. For etter å ha hørt på alle ordene fra innledere som virkelig vet hva de snakker om, var det umulig å ikke kjenne på maktesløsheten. Hva kan vi gjøre?

Framtidsombud

Spire er en organisasjon for unge voksne som jobber for en mer bærekraftig og rettferdig fordeling av verdens ressurser. Dette er Utviklingsfondets ungdomsorganisasjon, kampanjen for Framtidsombud er deres merkesak.

Erikk McKenzie floket det hele til for oss, med lydbånd og bevegelse.

— Klimaproblemet kan ikke løses lokalt, sa Mari Gjengedal på Tou, og snakket videre om generasjonsperspektivet. Framtidsombudene i verden, fra FN-nivå til nasjonalt plan, skal være talerør for de som ennå ikke er født. En politisk uavhengig institusjon som skal være rådgiver for beslutningstakerne og kunnskapsformidler for befolkningen.- Vi har et for kort tidsperspektiv og veksten er det store problemet, sa Gjengedal.

Hva så?

— La oss snakke mer om løsninger, sa ordstyrer Espen Røsbak da de fem innlederne hadde hatt ti minutter hver til å snakke om oljeavhengighet og klimakrise fra deres ståsted.

Otto Bjelland, som er aktiv i Besteforeldrenes Klimaaksjon, var mest rettet mot hver enkelt av oss. Han var opptatt av hvorfor det er så vanskelig å få gjort noe med klimaspørsmålet, og var ganske pessimistisk med tanke på hva vi gir videre til kommende generasjoner.

— Ikke politikerne, ikke næringslivet, men grasrota, var hans løsning. En bevegelse som kan presse politikerne. Men da må vi slutte med å knytte identiteten vår opp mot det materielle, ikke lenger bare tenke kjøpe, kjøpe, og meg selv, meg selv.

— Vi må ha en grunnleggende debatt om verdier, mente Bjelland.

Les også

Festen fortsetter på Tou Scene

Å dele rett

Klaus Mohn, professor i petroleumsøkonomi og tidligere sjeføkonom i Statoil, snakket om deling. Han brukte et fellesbeite som eksempel. Hvis en bonde lurte seg til å slippe ut flere sauer enn avtalt, ville han tjene på det. Men om flere prøvde seg på det samme, ødelegges beitet for alle.

— Fellesgodene må deles på en riktig måte, sa økonomiprofessoren

Også Frede Cappelen, tidligere miljørådgiver i Statoil og tidligere statssekretær i Miljøverndepartementet, påpekte at forbrukerne må endre sine prioriteringer. Men samtidig må det bli økonomisk lønnsomt for bedriftene å være mer miljøvennlige.

— Vi må samarbeide med industrien, sa Cappelen.

— Vi må spørre økonomene om hvor lang tidshorisont de har for økonomisk vekst, foreslo Morten Tønnessen, førsteamanuensis i filosofi ved UiS, og aktiv i Concerned Scientists Norway.

Publisert: