Torgersen har skrudd på strømmen
POP: Etter mange år med kammerpop, har Kjell Inge Torgersen skrudd på strømmen, tonesatt André Bjerke og funnet opp et helt nytt ord.
- Leif Tore LindøJournalist

– Ahhh, du vil høre lyden av det elektroniske paradigmeskiftet?
Trommis og produsent Ruben Dalen flirer mens han fikler litt med iPaden. Kjell Inge Torgersen presser begge håndflatene i retning gulvet i en «rolig nå»-bevegelse.
– Vi har skrudd på strømmen, og ja, det er litt elektronikk her, men det er ikke sånn at vi har kasta det gamle på båten. På ingen måte.
Torgersen har holdt seg i kammerpopen, der det klassiske pop-oppsettet med trommer, bass, gitar og tangenter - gjerne kobla til strømnettet - stort sett har vært fraværende, og erstatta med strykere og andre strengeinstrumenter. «Mudderlys», som er hans første albumutgivelse på seks år, markerer en retur til gamle kjente, til strømnettet og en omfavnelse av teknologien. En forsiktig omfavnelse, men ligavel.
– Jeg spilte i band da jeg var yngre. Jeg har lekt med synther og trommemaskiner og hørt på Kraftwerk og Rush og alt mulig rart. Det helakustiske var nok en reaksjon på at alt en periode skulle være elektronisk, og jeg liker det veldig godt.
Lek i studio
– Og nå kommer reaksjonen på reaksjonen?
– I fare for å bli politiker her: La meg svare på det spørsmålet ved å begynne i en annen ende.
Så kommer historien om hvordan han reiste til Oslo i 2015, etter å ha revet av to leddbånd i skulderen, for å lage ny musikk. Både kropp og hode var «litt ute av sin vante bane». Målet med Oslo-turen var å treffe bassist og produsent Stian S. Hansen, og å begynne å leke. Helt uten dogmer, uten strenge regler eller deadliner. Sammen med Ruben Dalen har de meisla og knadd, skrevet og testa, forkasta og forbedra, helt til det begynte å ligne en sti. Resultatet ble et nytt lydbilde. Ikke veldig langt hjemmefra, men en ny retning like fullt.
– Vi har en miks av klassiske popsanger og litt mer eksperimentering, noe som tar oss ut av vers-og-refreng-boksen. Det har ikke vært et poeng å bruke masse teknologi, men det har heller ikke vært et poeng å la være, hvis det ville tjene musikken, sier Torgersen.
Mudder og lyd
Tekstene har Torgersen i all hovedsak skrevet selv, men to sanger er tonesatte dikt av André Bjerke.
– Han er en dikter jeg har stor respekt for, og det han skrev egner veldig godt til å lage musikk av. Diktet «Amor Fati» har vært en slags ledestjerne i dette prosjektet, sier Torgersen, og siterer:
Denne formel skal du fatte
Som din sterkeste befrier:
Du har valgt din sti i krattet.
Ikke skjel til andre stier!
– Både dette diktet, og en del av det jeg har skrevet selv, kretser rundt å ta imot det livet gir deg og jobbe med det. Vi får litt av hvert, både det som gjør livet lyst og lett og det som er vanskelig. Det er en skjør eksistens, og den er ikke alltid enkel og rett fram, men det er den vi har.
Omtrent der kom også nyordet «Mudderlys». Googler du det, er det Torgersen du treffer.
– Jeg ser for meg et vann, kanskje et tjern, der du kan bade. Mudderet i bunn vil virvles opp, det kan bli litt grumsete og uklart. Men det er også lys der når mudderet legger seg. Livet er begge deler. Det er kanskje litt pretensiøst, men sånn er det for de fleste av oss.