Gir seg etter fire år i Filmkraft

Filmkonsulent Sigve Endresen er inne i sin siste uke som filmkonsulent i Filmkraft. 64-åringen trapper dermed ned fra tre til to jobber.

Publisert: Publisert:

Foto: Anders Minge

 • Kine Hult
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Han er en av veteranene som virkelig har satt spor etter seg innenfor norsk filmbransje. Sigve Endresen har produsert en lang rekke filmer deriblant den prisvinnende «Louder Than Bombs» og en hel rekke filmer med tilknytning til vårt distrikt, deriblant «Kompani Orheim», «Mannen som elsket Yngve» og «Kyss meg for faen i helvete».

De siste fire årene har Filmkraft kunnet benytte seg av hans ekspertise. Men nå går åremålet mot slutten, og Endresen har bedt om å få gi seg litt før det opprinnelig løper ut.

– Jeg har egentlig tre jobber for tiden. Jeg jobber fortsatt i Motlys, som jeg har gjort siden 1983, og nå har jeg også et engasjement som veileder ved det nystartede masterprogrammet i filmproduksjon ved Filmskolen. Det ble litt mye. Jeg nærmer med 64 år, så da holder det kanskje med to jobber. Dessuten har jeg fått til mye av det jeg hadde lyst til i Filmkraft, sier Endresen.

Mer samarbeid

Han trekker blant annet fram etableringen av det månedlige arrangementet Rogalerret på Tou Scene som en av disse nyvinningene. Det har vært et viktig ledd i en overordnet målsetning om å skape et møtested og mer samarbeid på tvers i bransjen.

– Da jeg begynte i Filmkraft i 2013, var det en del støy mellom ulike aktører innad i bransjen. Fra utsiden ble Filmkraft omtalt som stedet hvor de bare kranglet og det var bråk og påstander om korrupsjon. I dag er det mye roligere, og vi har fått til gode og konstruktive samarbeid på tvers. Det er ikke lenger slik at alle sitter på hver sin tue og ikke ønsker de andre noe godt. Denne utviklingen har ført til at det er kommet inn nye aktører og at vi har fått høyere kvalitet på produksjonene. I fjor hadde vi for første gang med to filmer på verdens største dokumentarfilmfestival, hvor Zaradasht Ahmeds «Nowhere to hide» vant prisen for beste kinodokumentar. Vi hadde også sju filmer med i programmet på kortfilmfestivalen i Grimstad. En annen spennende ting med Filmkraft og Stavanger er at vi har hatt veldig bra talentutvikling. Samarbeidet med Barne- og ungdomsteatret ved Rogaland teater er ganske unikt. Vi har fått fram mange gode skuespillere derfra, sier Endresen.

Skuffet over Stavanger kommune

Han skulle gjerne ønsket at Filmkraft hadde hatt mer penger å dele ut. I dag er det disponible beløpet 6,5 millioner kroner årlig. Han hadde håpet på 10 millioner, slik de har i Bergen. Selskapet jobber imidlertid også mye med å veilede lokale filmprodusenter om hvordan de kan skaffe finansiering andre steder.

– Før var holdningen at man bare kunne glemme å få penger fra Oslo, men min holdning har vært at man i hvert fall ikke får noe hvis man ikke søker. Det er de samme kvalitetskravene som gjelder for alle, og er man dyktig, skal man kunne hente ganske mye penger ute i verden. Det eneste jeg synes er skuffende, er at bevilgningene fra Stavanger kommune ikke har økt mer. Den byen som har fått Stavanger-bølgen oppkalt etter seg, vil ikke prioritere filmproduksjon.

– Hva skal til for at en film skal få støtte av Filmkraft?

– Vi gjør en helhetsvurdering. Manus er en viktig faktor, og vi ser også på hvem som skal regissere, hva de har gjort før, hva man kan forvente av kvalitet der. I tillegg ser vi på hvor relevante historiene føles for dagens agendaer i samfunnet. og vi ser selvfølgelig på regionalitet. Manusforfatter, produsent eller regissør må være bosatt i Rogaland.

– Hva skal til for at vi skal kunne opprettholde dagens nivå av filmproduksjon i vårt distrikt, eller øke det?

– Det skal en litt kritisk masse til, at folk skal kunne leve av det og ha kontinuitet i arbeidet sitt. Mange gjør oppdragsfilm innimellom, men om man skal utvikle seg som regissør eller klipper, er det viktig å kunne jobbe kontinuerlig med de prosjektene man har, sier Endresen.

Publisert:

Les også

 1. Distrikta slår tilbake i filmpolitikken

 2. Sina (13) fra Randaberg kortfilmdebuterte i Haugesund

 3. I Stavanger kan en 19-åring bli regissør over natta

Mest lest akkurat nå

 1. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

 2. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 3. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

 4. Leteaksjon etter mann (63)

 5. To nye smittetilfeller i Sandnes fredag

 6. Mann koronasmittet i Sola

 1. Film
 2. Stavanger kommune
 3. Filmfestivalen i Haugesund
 4. Stavanger
 5. Rogaland