Hva skjedde med krigsseiler Arthur Ernst Berg?

Har du opplysninger om krigsseiler Arthur Ernst Berg, født 1899 i Stavanger?

KRIGHISTORIE: – Har noen opplysninger om krigsseiler Arthur Ernst Berg, spør Anne Tove Austbø og Ingrid Lise Tjemsland ved Stavanger maritime museum.

 • Gunnar Gran
  Gunnar Gran
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Bakgrunnen for spørsmålet er at museet lager utstillingen «Sjøfolk i krig» og vil bruke krigsseiler Berg fra 1. verdenskrig som en av gjennomgangsfigurene.

– Vi vet noe, men vil gjerne finne ut mer. Vi tror kanskje familien til Berg fortsatt bor her i Stavanger, sier konservator Anne Tove Austbø.

Utstillingen «Sjøfolk i krig» åpner 1. mars og handler om sjøfolk i 1. og 2. verdenskrig. I begge krigene havnet norske skip og mannskap midt i krigshandlingene. Hvordan opplevde sjøfolkene krigen? Hvordan hadde familiene deres det hjemme? Hvordan ble samfunnet på land påvirket av av krigene langs kysten og til havs?

Les også

Nytt rekordår for museene

Les også

Nytt liv til gammel bjørn på museet

Anne Tove Austbø (til venstre) og Ingrid Lise Tjemsland ved Stavanger maritime museum åpner 1. mars utstillingen "Sjøfolk i krig".

Født i 1899 i Stavanger

Arthur Ernst Berg ble født 9. desember 1899 i Stengaten i Stavanger, og døpt i Domkirken noen uker senere. Foreldrene var Inger Olene Olsen og Otto Wilhelm Berg.

Moren døde da Arthur var to år. Han ble fostersønn hos morfaren, tolloppsynsmann Ljovat Olsen i Brønngaten 11.

16 år gammel reiser Arthur ut som sjømann, mens 1. verdenskrig raser i Europa. Norge er nøytralt, men Tyskland og England kontrollerte skipsfarten til havs med miner, torpedoer og ubåter. Norske skip var nødt til å fortsette gjennom de nye farene.

4. april 1917 mønstrer Arthur på Bergesen-skipet D/S «Langfond» i Liverpool. «Langfond» skal til Island med kull og stykkgods.

– I begynnelsen av krigen fulgte de tyske ubåtene alle internasjonale avtaler for skip fra nøytrale land. Hvis ubåtkapteinen ville senke et skip, varslet han på forhånd, slik at mannskapet kunne gå i livbåtene. Men fra februar 1917 ble det slutt på den praksisen. Tyskland førte uinnskrenket ubåtkrig og torpederte mange flere norske skip, forteller Austbø.

Les også

Sjømannsforeningen etterlyser stoff om lokale krigsseilere

Les også

Enorm respons på artikkel om krigsseilere

Ble torpedert

28. april 1917, cirka 120 mil nordvest av Irland: Kaptein Christian Johnsen ser en torpedo passere baugen på «Langfond». Johnsen beordrer stopp av maskinen og alle mann på dekk, klar til å gå i livbåtene. Et kvarter senere ser de periskopet på ubåten. Alle går i livbåtene.

Det blåser sterk kuling med høye bølger. Mannskapet ror for å holde livbåtene flytende i den piskende sjøsprøyten. Etter en halvtime kan de se at den tyske ubåten åpner ild mot «Langfond». Flere skudd treffer, skorsteinen faller over bord, damp og kullrøyk sprenger til værs. Etter 34 skudd, synker «Langfond» langsomt ned i sjøen og forsvinner.

De to livbåtene setter seil mot land og klokken 02.30 på natta blir de plukket opp av en engelsk destroyer. Andremaskinisten får skulderen ut av ledd i det han skal gå ombord, men ellers er alle uskadde.

– Ombord på destroyeren ble man behandlet på elskverdigste måte, rapporterte kaptein Johnsen under sjøforklaringen.

Mannskapet ble satt i land i Birkenhead ved Liverpool og innkvartert på forskjellige hoteller.

– Vi tror at Arthur Berg var med da Langfond forliste, og vi vet at han returnerte med osloskipet «Laatefos» i mai 1917, men hva skjedde videre?

Vet du noe om Berg?

De som har opplysninger om Arthur Ernst Berg kan kontakte Anne Tove Austbø på Stavanger maritime museum: anne.tove.austboe@museumstavanger.no.

Arthur Ernst Berg mistet moren som toåring, og vokste opp her i Brønngata 11 med fosterforeldre. Under 1. verdenskrig ble han sjømann.
Les også

Da Peter (18) fra Sølvberget ble torpedert til døde under 1. verdenskrig

Les også

Australsk ubåt fra 1. verdenskrig er funnet

LES HISTORIER FRA 2. VERDENSKRIG:

Les også

 1. Per fra Stavanger fikk jobben som kongens sjåfør da den forrige kjørte ned og drepte en mann

 2. Nazist drepte familien på Åna

 3. Tungtvann-helten fra Figgjo

 4. Hvordan ble han Stavangers verste torturist?

 5. Krigshelten "Blåmann" fra Stavanger sprang for livet

Publisert:
 1. Første verdenskrig
 2. Historie
 3. Krigshistorie
 4. Krigsseilerne
 5. Museum

Mest lest akkurat nå

 1. Forsker Gunnveig Grødeland: – Omikron kan være veien ut av pandemien

 2. 14.000 lys skaper hjemmelaget julestemning i Sandnes

 3. Stavanger og andre kommuner i hastemøte om korona med helseministeren

 4. Lervig sykehjem stengt for besøkende

 5. Den nye reise­livs­direktøren elsker attrak­sjoner som har stått tomme i 76 år

 6. Ti koronapasienter innlagt på SUS