Festen fortsetter på Tou Scene

2014 er fortsatt året hvor vi feirer Grunnloven. Tou Scene bidrar med en klimafestival.

Dansekunstner Erikk McKenzie og kassettbåndene han skal bruke. Her fra forberedelsene til forestillingen tirsdag.
 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Folkefesten til ære for Grunnlovens 200-årsjubileum fortsetter. Fram til 26.oktober er Tou Scene stedet, de fleste arrangementene foregår neste uke.

— Vi velger å kalle det en oppvarming til Klimafestivalen, sier Katrine Lilleland, programleder ved Tou Scene, og initiativtaker til festivalen sammen med Erikk McKenzie, scenekunstner fra Stavanger som bor i Asker.

Vi vil gjerne at folk skal sitte igjen med en følelse, uten at vi gir dem en moralsk pekepinn.

McKenzie er tilknyttet Concerned Artists Norway, som er en del av Klimafestivalen. Denne nasjonale festivalen starter egentlig ikke før 28.desember. Men har ambisjoner om å bli Norges største klimamarkering noensinne, inspirert av grunnlovens paragraf 112, miljøparagrafen.

Oppvarmingsfestivalen på Tou Scene tilbyr et program med både debattmøter og kultur. Hvor det ene ikke utelukker det andre. Det er mulig å få med seg både forestillinger og konserter, i tillegg til å høre eksempelvis Mari Gjengedal, leder i Spire, Utviklingsfondets ungdomsorganisasjon, snakke om hvorfor Norge trenger et Framtidsombud.

Mer enn konserter

— Det er givende å kunne tilby noe mer enn konserter og forestillinger. Jubileumsfeiringen vår skal ha tverrfaglige minikonferanser hvor fagfolk deler sine erfaringer og synspunkter på svært viktige temaer. Vi ønsker også å involvere publikum i samtalen, forklarer programsjef Lilleland.

Både Lilleland og McKenzie bidrar selv i den kunstneriske delen av programmet. Katrine Lilleland er én av fire medlemmer i Coma dance and performance company, som viser forestillingen "Spring" to ganger.

Erikk McKenzie er utdannet danser og koreograf. Han undersøker hvordan forståelsen av tid påvirker vår oppfattelse av virkeligheten i en soloforestilling.

— Hvordan gjør dere kunst ut av politikk?

— Jeg for min del bruker symboler, eksempelvis lyder fra gamle opptak fra kassetter, forteller Erikk McKenzie, som altså har med seg en kassettspiller på scenen, kjøpt i en bruktbutikk.

— Verbalt er det meste prøvd, kunst kan være et viktig virkemiddel. Vi vil gjerne at folk skal sitte igjen med en følelse, uten at vi gir dem en moralsk pekepinn, sier Stian Robberstad, som også er med i danse- og performancegruppen Coma.

Offisielt program

Klimafestivalen på Tou Scene er en del av Stavanger kommunes offisielle program for Grunnlovsfeiringen.

Karin Sunderø, koordinator for jubileet, sier folk har vist entusiasme og at det har vært mange vellykkede arrangementer fram til nå. Hun mener dugnadstanken har fungert, verken stat, fylker eller kommuner kunne kommet på alle disse arrangementene som utgjør den samlede, nasjonale feiringen.

Men festen er ikke over. 7.november åpner den store utstillingen om Nablus, Stavangers palestinske vennskapsby, på Stavanger museum. Denne vises fram til 15.august neste år.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Cupfinalekongen gnistret da Viking slo RBK. Nå venter Kongsvinger

 2. – Fest løse gjenstander

 3. Denne uka måtte flere ut med 3000 kroner for bruk av et slikt skilt

 4. Slik mistet Steinkjerringa nesa

 5. Rengjør utstyr før og etter bruk, rådes vi på treningssentrene. – Ikke nødvendig, mener FHI

 6. Den ville, frodige hagen har knapt kostet én krone.