Dette er årets lokale kokkehåp

Tre av fem finalister i Årets kokk har lokal tilknytning. Den ene prøver seg i konkurransen for tredje gang. Vinneren skal representere Norge i Bocuse d’Or.

Marius Dragsten Kjelsrud, Filip August Bendi og Runa Ailin Kvendseth er tre av finalistene i Årets kokk.
 • Kine Hult
  Kine Hult
  Journalist
Publisert: Publisert:
Les også

Bocuse d’Or-finalen utsatt igjen

Filip August Bendi fra Sandnes gir seg ikke. Når Årets kokk går av stabelen i Oslo 19. oktober er det tredje gang han forsøker å bli Norges Bocuse d’Or-kandidat. Kjøkkensjef Marius Dragsten Kjelsrud på Spiseriet i Stavanger er heller ikke ukjent med konkurransen. Han prøver seg for andre gang.

Runa Ailin Kvendseth jobber til vanlig på Re-Naa.

Av nykommerne finner vi Runa Ailin Kvendseth, som jobber som kokk på Re-Naa til daglig. 23-åringen fra Oslo utgjør en sårt tiltrengt kvinneandel - det har ikke vært noen kvinnelige finalister i denne konkurransen siden 2013, og Norge har foreløpig aldri sendt en kvinne for å konkurrerere i Lyon, hvor den internasjonale finalen i det uoffisielle kokke-VM arrangeres annet hvert år. Hun har imidlertid ganske fersk erfaring fra Årets kokk, forrige runde var hun nemlig commis (assisterende kokk) for Håvard Werkland.

– Jeg har veldig lyst til å delta i Bocuse d’Or, det er en stor og fin konkurranse. Tanken med å delta i Årets kokk er å lære og se hva som er greia, sier Kvendseth.

Hun får mentorhjelp og permisjon fra jobben på Renaa for å delta og skal sannsynligvis trene på Sirkus Renaa på Lagårdsveien i Stavanger.

Går for gull

– Jeg er veldig glad for å bli tatt ut. Det er nå den stor jobben begynner. Dette har vært en langsiktig plan for min del, og denne gang går jeg for å vinne hele greia, sier Marius Dragsten Kjelsrud.

Trønderen Marius Dragsten Kjelsrud er kjøkkensjef på Spiseriet i Stavanger.

I perioden fram mot sommeren skal han bygge opp et sterkt lag, og så starter treningen for alvor.

Også Filip August Bendi har et klart mål om å stå øverst på pallen i Lyon i 2023.

– Jeg har jo flyttet til Oslo for å satse på dette, så å gi meg etter sølvplasseringen i forrige Årets kokk, hadde vært litt teit. Jeg er glad for å få sjansen igjen, og har brukt tiden fra sist konkurranse til å forberede meg godt. Jeg ser på en deltakelse i Bocuse d’Or som den høyeste utdanningen du kan ta innefor matlaging. Man får mange muligheter etter å ha deltatt, og man får en stemme i verdens kokkesamfunn og muligheten til å være med på å forandre og skape framtiden innenfor vår bransje, sier Bendi.

Filip August Bendi fra Sandnes har tidligere vært kjøkkensjef på NB Sørensens Annen Etage i Stavanger. Nå jobber han som kreativ utvikler på Hotel Bristol i Oslo.

Han har konkurrert i Lyon en gang tidligere, som assisterende kokk for Gunnar Hvarnes i 2010.

Mange lokale finalister

Vårt distrikt har en tradisjon for å være sterkt representert i Bocuse d’Or. Charles Tjessem fra Sandnes tok gull i 2003. I årets konkurranse er Christian André Pettersen, basert i Sandnes, Norges kandidat for andre gang. Han tok bronse i 2019. I 2017 tok Stavanger-mannen Christoffer William Davidsen sølv i Lyon. Sandnes-baserte Gunnar Hvarnes, som har vært trener for Norges finalister de siste rundene, tok bronse i 2010, mens Sven Erik Renaa kom på 4. plass i 2007.

De siste to finalistene er Håkon Solbakk, kjøkkensjef ved Speilsalen i Trondheim og Aleksander Løkkeberg Vartdal, kjøkkensjef ved Happolati i Oslo.

«Dette er veldig spennende kandidater som har de beste forutsetningene til å vinne Årets kokk og oppnå pallplassering i Lyon. Innsendelsesoppgavene deres viste både faglig dyktighet, originalitet og kreativitet, og kandidatene har interessante tanker om utviklingen av kokkefaget. Jeg gleder meg til å se hvordan de hevder seg i Årets kokk-finalen i oktober», sier faglig leder for Bocuse-akademiet, Tom Victor Gausdal i en pressemelding.

Vinneren av Årets kokk går videre til den europeiske Bocuse d’Or-finalen i 2022. De 10 beste derfra går så videre til verdensfinalen, som går av stabelen i Lyon i 2023.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 2. – Jeg reagerer på den nye «skal»-tonen fra regjeringen

 3. Stjal bil og nøkler mens huseier sov

 4. Full fyr i bolighus på Sviland

 5. – Forventer at omikron allerede er her

 6. Nederlag for Oilers