Erling Lorentzen refser «Atlantic Crossing»

Erling Lorentzen (97), enkemannen etter prinsesse Ragnhild, refser TV-serien «Atlantic Crossing» og omtaler den som «et dypt løgnaktig inntrykk av historien».

97 år gamle Erling Lorentzen går hardt ut mot TV-serien «Atlantic Crossing», som han mener skaper et «løgnaktig inntrykk av historien».
  • NTB-Fredrik Moen Gabrielsen
Publisert: Publisert:
Serieskaper og regissør Alexander Eik er mannen bak «Atlantic Crossing». Han understreker overfor NTB at TV-serien er en fiksjonsserie.
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Gjennom å legge seg tett på virkelige begivenheter, med kjente historiske personer hvis liv vi vet noe om, og samtidig ta seg de største friheter, skaper «Atlantic Crossing» et dypt løgnaktig inntrykk av historien, skriver Lorentzen i en Aftenposten-kronikk.

TV-serien handler om det nære forholdet mellom kronprinsesse Märtha og USAs president Franklin D. Roosevelt under annen verdenskrig. Debatten har rast den siste tiden om fiksjon kontra historiske fakta.

Flere historikere har pekt på en rekke faktafeil og har ment at serien tar seg for store friheter i sin skildring av de historiske hendelsene.

– Skammelig

Lorentzen var motstandsmann under krigen og med i Kompani Linge. Han var livvakt for kongefamilien da de returnerte til Oslo i juni 1945. Det var slik han møtte sin kommende hustru, prinsesse Ragnhild, som er kong Haralds eldste søster.

Lorentzen mener at TV-serien har mange tendensiøse fremstillinger, som han karakteriserer som «direkte grotesk».

– Kongefamilien har ikke muligheten til å gi uttrykk for sine meninger. Når jeg velger å ytre meg, er det fordi jeg sto nær noen av dem hvis liv her er blitt brukt i kommersiell hensikt, skriver Lorentzen videre.

– En slik spekulativ utnyttelse av vergeløse personer i underholdningsøyemed er intet mindre enn skammelig, skriver han.

Kongefamiliens innsats inspirerte

Serieskaper Alexander Eik sier at kronprinsesse Märtha og kongefamiliens innsats under krigen var en inspirasjon i arbeidet med TV-serien.

– I den grad vi har hatt en agenda, så har det nettopp vært å vise hva de betydde for nasjonen Norge, skriver han i en SMS til NTB.

Han understreker at TV-serien ikke utgir seg for å fortelle sannheten om alt som skjedde med de involverte.

– «Atlantic Crossing» er en fiksjonsserie, som i likhet med andre historiske dramaer må fortette, forenkle, utelate – og ikke minst dikte. Særlig rundt karakterenes følelser og personlige relasjoner, skriver Eik.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Brann i bil på verksted ga full utrykning til Sandnes sentrum

  2. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

  3. Når kommer vinteren, egentlig?

  4. Leger ved sykehuset slår alarm: 21 personer alvorlig skadd på elsparkesykkel de siste to årene

  5. De åpnet nytt hotell, så kom koronaen. Nå dobler de igjen

  6. Hund falt ned i dypt hull på Våland