Revolusjon og reformasjon på Kammermusikkfestivalen

Kammermusikkfestivalen skal markere at det er 500 år siden reformasjonen og 100 år siden den russiske revolusjonen. - Begge hendelsene har ført til fantastisk musikk, sier kunstnerisk leder Christian Ihle Hadland.

Arve Tellefsen er blant artistene som kommer til årets utgave av Kammermusikkßfestivalen.
 • Leif Tore Lindø
  Leif Tore Lindø
  Journalist
Publisert: Publisert:

– I år har vi to store jubileer som feires, eller sørges over, alt etter som. Reformasjonen for 500 år siden, og den russiske revolusjonen for 100 år siden. Dette har to overbygninger. Den ene er musikken som rent konkret kom ut av disse to hendelsene, særlig i Russland og Tyskland. Det andre er et musikkhistorisk perspektiv som handler om hvilke komponister som er revolusjonære. Beethoven, for eksempel. Og hvilke komponister er langsomme reformatorer der Bach og Mozart er eksempler. De gjør ikke de store sprellene, men de perfeksjonerte og videreførte.

Oppi all revolusjonen og reformasjonen lover Christian Ihle Hadland å beholde omsorgen for komponistene som var fornøyde der de var, de som ikke nødvendigvis sto på de musikalske barrikadene.

– Vi skal være veldig glade for at musikkhistorien består av begge deler. Verden består ikke bare av sjumilssteg - heldigvis, sier Ihle Hadland, som sammen med Jan Bjøranger er kunstnerisk leder for Kammermusikkfestivalen.

Camilla Kjøll kommer til Kammermusikkfestivalen.

Åpningsmiks

Helt konkret får reformasjonen prege åpningskonserten der Bachs motet "Singet dem Herrn ein neues Lied" blir framført.

– "Syng en ny sang for Herren" må være bortimot den ultimate reformasjonsteksten. Så tar vi et hopp til vår nære fortid med Alfred Schnittke, tyskrussisk komponist som døde i 1998. Har skrev i en krass, dissonerende stil der det plutselig kommer inn noen lommer av lys der alt blir kjempetonalt og vakkert. Det er beskrevet som å drikke sitronsaft med glassbiter i. Det er fantastisk musikk. Vi avslutter med Brahms, et eksempel på en som tar alt det beste fra fortiden og leverer det fint til neste generasjon, sier Hadland, som også byr på Skrjabins Pianosonate nr. 5 under åpningen i Domkirken 8. august.

Christian Ihle Hadland

Helhet og sammenheng

Dette er bare én programpost, men grunnideen vil prege hele festivalen, særlig den tysk-russiske koblingen.

– Det tok litt tid etter reformasjonen før for eksempel Bach kom, men for den russiske revolusjonens del fikk vi hurtige virkninger. Det var komponister som gikk fra å leve gylne liv i Tsar-Russland til å måte dele en ettroms i Moskva. Her er det masse god musikkhistorie, masse god musikk og en god del dårlig musikk. Vi skal, kan jeg love, konsentrere oss om den gode, sier Hadland.

Yejin Gil fra Sør-Korea kommer til Kammermusikkfestivalen.

Fjoråret var et år uten noe festivaltema. Ihle Hadland synes det er fint å ha en overbygning som peker ut en retning.

– Det får oss til å smalne inn litt og tenke helhet og sammenheng. Den tanker liker jeg.

Av andre programposter kan vi nevne pianoinferno med 1,2,3 og kanskje fire pianoer i Konserthuset, sonatelapskaus med Arve Tellefsen, Sjostakovitsj, Arensky, Mjasovskij, Mendelssohn, Beethoven, Elgar, Byrd og et ikke ubetydelig innslag av Bach. Scenene er kjente for mange: Domkirken, Skur 2, Sola Ruinkirke, Utstein Kloster, Stavangeren, Sola Strandhotell

Årets musikere

Blant musikerne som kommer til Kammermusikkfestivalen i år er fiolinistene Boris Brovtsyn, Camilla Kjøll og Arve Tellefsen. Pianisten Yejin Gil fra Sør-Korea kommer, det samme gjør Lars Anders Tomter (bratsj), Adrian Brendel (cello), Stian Carstensen (akkordeon), Erling Ragnar Eriksen (piano), Hans Petter Tangen (piano) og Oslo strykekvartett, for å nevne noen navn.

Et familieprogram er også på plass. Her skal Galen i Halen lage en kammeroppsetning, og Wibeke Wetaas og Inger Torill Narvesen skal framføre "Tryllekunstneren som ikke kunne trylle".
I tillegg er et stort korprosjekt med forbindelse til New York under planlegging.

Boris Brovtsyn
Publisert:
 1. Musikk
 2. Klassisk musikk

Mest lest

 1. Alvorlig ATV-ulykke mellom Ålgård og Kverneland

 2. Dette sier advokater om Inger-Tone sin sak

 3. Kommunestyret bekymret for knapphet på strøm

 4. Trond Giske innlagt på sykehus