Strømløse Kvelertak

I dag spiller Kvelertak på Roskilde. Generalprøven ble svært amputert. Vi fikk være med.

 • Øyvind Berekvam
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

ROCK: Det seks manns sterke punkrockbandet Kvelertak øver i et nedslitt industrilokale ved kornsiloene innerst i Pedersgata i Stavanger. Med utsikt over fjorden hamrer bandet ut låtene sine, ofte med et ufrivillig publikum.

– Vi spiller for båtlivet utenfor. Det kommer ofte båter seilende inn som sikkert lurer på hva alt bråket er, flirer gitarist Vidar Landa.

Vi ble invitert til å være med på den siste øvingen før gutta satte seg i leiebilen for å reise til Danmark og Roskilde, og det gikk selvsagt ikke etter planen. De seks medlemmene fant fort ut at strømmen i bygningen var borte, og blandingen av punk og svartmetall som Kvelertak bedriver låter utvilsomt betydelig tammere i akustisk og strømløst format. De tekniske problemene førte imidlertid til at vi fikk bedre tid til å prate med bandgrunnleggerne Bjarte Lund Rolland og Erlend Hjelvik om en rockekarriere som er på vei til å ta av. Roskilde, Hole in the Sky og Øya er blant de store festivalene som har hentet bandet, og flere plateselskap har banket på døren. De to kameratene er henholdsvis fra Etne og Vikedal og banddrømmen ble etablert på Folkehøyskole i Stavanger. Resten av bandmedlemmene stammer fra Stavanger, Sandnes, Tønsberg og Båtsfjord.

– Det startet som en kompisgreie. Vi hadde ingen formening om at dette ville bli et legitimt band, forteller Lund Rolland.

Kamerater

Kompispreget har de beholdt, selv om de musikalske ambisjonene ble hevet. Da trommeslager Kjetil Gjermundrød ble med for rundt et år siden begynte de å finne lyden og særpreget de var ute etter.

– Vi begynte å spille inn noen demoer, og låten "Snilefisk" ble spesielt bra. Det var nok da jeg først tenkte at dette bandet hadde livets rett, utdyper han.

Musikken beskrives ofte som en krysning av punkrock og svartmetall, men det er utvilsomt førstnevnte sjanger som preger dem mest. På bakgrunn av demoinnspillinger og et knippe strategiske konserter begynte det å ta av. Bandet slapp til på Bylarm, vant den lokale Zoom-finalen, og fikk reise rundt i landet som oppvarmingsband for Skambankt og Silver. I de to lurvete Ikea-sofaene utenfor øvingslokalet sitter Hjelvik og Lund Rolland med hver sin sigarett og virker en smule himmelfalne over at det har begynte å ta av. Utgangspunktet var nemlig ikke all verden.

– I starten låt vi som en katastrofe. Vi var ikke særlig flinke å spille, flirer Hjelvik.

–.Etter at Kjetil ble med tok vi oss imidlertid sammen og selv om alle seks har ulike musikalske utgangspunkt har vi nå funnet ut hva som låter som Kvelertak, slår Lund Rolland fast.

– Vi var heldige på Bylarm og fikk spille tre konserter. To av dem var steinbra og en var skikkelig elendig. Heldigvis var de rette personene til stede på en av de to gode konsertene, flirer Hjelvik.

Hør Kvelertak på MySpace.

Plate

Det er ytterst sjelden at usignerte norske band blir hentet inn til Roskilde og Øya, og nå bekrefter de to at flere plateselskaper har vist interesse. Målet er å få ut et album i januar neste år.

–.Vi har låter nok til to album, slår Lund Rolland fast.

–.Hvordan vil dere takle overgangen fra klubbscener til svære festivalscener?

–.Det blir nok litt sært. Vi skulle jo egentlig ha en generalprøve nå, men det ser jo litt dårlig ut når vi ikke finner strøm, flirer Hjelvik.

De har ingen problemer med å innrømme at Roskilde er en drøm som går i oppfyllelse.

– Alle band har lyst å spille der, slår Hjelvik fast.

Gitar

For Anders Mosness blir Roskilde-konserten en spesiell opplevelse. Det er nemlig hans siste konsert med bandet. Nå skal han prioritere Purified in Blood.

– Det krever rett og slett for mye tid å spille i to band som er så aktive. Kvelertak er et supert band og det er kult å ha fått være med så langt. Vi kommer jo til å være kompiser videre så det er ikke som om jeg ikke kommer til å se gjengen igjen, sier gitaristen.

Han har spilt på Roskilde tidligere med Purified in Blood.

– Det er rått å kunne avslutte der, gliser han.

Ny mann inn på gitar er Maciek Ofstad.

– Det blir rått å være med her. Bandet ruller godt framover, og sånn sett er det en fin tid å bli med. Jeg har imidlertid store sko å fylle, sier han og gløtter bort på Mosness som blir fotografert sammen med de andre.

Han får sin livedebut med bandet på den lille Rock n Lol-festivalen på Søfteland. Deretter bærer det avgårde til Øyafestivalen.

– Det blir litt av en konsert som nummer to i rekken, flirer han.

Ekstra

Etter hvert har det begynt å gå opp for de Lund Rolland og Hjelvik at bandet muligens har dette lille ekstra «noe» som trengs for å virkelig bli store.

– Det er ikke som vi har funnet opp rocken på nytt. Vi har imidlertid funnet en unik miks av sjangre, og det er lett å kjenne igjen musikken vår, mener Lund Rolland.

Dagen etter at intervjuet fant sted var det ikke fritt for at vi var en smule nysgjerrige på om Kvelertak virkelig reiste avgårde til en av Europas største festivaler uten en ekstra øving. Heldigvis kom det en beroligende melding fra Lund Rolland per sms:

– Vaktmester og eminent trommeslager Kjetil fikset det! Nå er vi snart klar for avreise, meldte han.

Klokken 21.00 tirsdag kveld står de på scenen på Roskilde.

Følg meg på Twitter: @Berekvam

Les også

 1. Knallhardt på Øya

 2. Vant Zoom med sass

 3. Fem nye artister til Øya

Publisert:
 1. Musikk

Mest lest akkurat nå

 1. Leteaksjon på Stord - bilfører savnet etter ulykke

 2. Har ventet i fem måneder, får ikke åpne ferdig sushi-restaurant

 3. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

 4. - Foreløpig har vi rikelig med hurtigtester. Men det kan endre seg

 5. Politiet orket ikke å sjekke alle filene

 6. – Kvifor skal vi fortsetja å testa oss? Kor lenge? Og kva med alle dei andre tiltaka?