Maria bruker arkitektur for å hjelpe flyktninger

15 år gammel var Maria Årthun med på å planlegge Geoparken utenfor Oljemuseet. Nå er hun 30 og nominert til Norges fremste design- og arkitekturpris.

Makers Hub er fra venstre problemløser Karam Kifah Thanoon, arkitekt Jack Hughes, arkitekt Maria Årthun, interiørarkitekt Else Abrahamsen (sittende foran) og interiørarkitekt Ida Bergli Wold.
 • Geir Flatøe
  Geir Flatøe
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Nominasjonen har hun fått sammen med resten av Makers Hub, et oslobasert kollektiv som bruker design og arkitektur for å bryte ned barrierer.

– Vi startet Makers Hub på bakgrunn av en forskningsrapport som fortalte om utrolig lav bostandard på asylmottak. Et asylmottak skal være «nøkternt og forsvarlig». Greit nok, men det er ikke slik folk flest har det. Dermed skapes det en barriere for integrering, sier Maria Årthun.

Les også

Snøhetta skal tegne hotell på Kvitsøy

Les også

Snøhetta: – Aldri opplevd lignende medieinteresse

Les også

Ny sentrumsplan for byens fremtid?

Makers Hub ønsker å endre dette ved å la beboerne påvirke omgivelsene. Flyktninger på asylmottak gis anledning til å bygge, male og å gjøre det mer trivelig rundt seg. På den måten bekjempes også passiviteten som ofte råder.

Folk jobber og løser problemer sammen, uavhengig av kultur og religion. De får følelsen av å gjøre nytte for seg.

– Man får eierskap til tingene. Være med på å skape noe fint, sier Maria.

Fra Makers Hub-prosjektet «Fargehagen» under den årlige Vårt Nabolag-festivalen på Torshov i Oslo, en workshop for beboere fra ulike asylmottak.

Hedersprisen

Design og arkitektur Norge (Doga) ble etablert for tre år siden ved en sammenslåing av statlig finansierte Norsk Form og Norsk Designråd. Stiftelsen skal fremme kvalitet og nytenking ved bruk av design og arkitektur for utvikling av omgivelser, produkter og tjenester.

Merket for god design er en utmerkelse med nesten 60 års historie. Prisen er nå utvidet til å inkludere arkitektur og har endret navn til Hedersprisen.

Makers Hub er én av seks nominerte til prisen som skal deles ut av næringsminister Monica Mæland 15. november. Med snaue to år på baken er Makers Hub de yngste som er nominert til Merket for god design/Hedersprisen.

Ved å involvere beboerne i asylmottaket får de eierskap til det som lages.

Begynte som 15-åring

Maria er nå i innspurten av arkitektstudiet, med en diplomoppgave som skal leveres i desember. Karrieren strekker seg helt tilbake til 2002, da hun som en del av «Out» leverte et forslag til hvordan området utenfor Oljemuseet skulle brukes.

«Out» var finansiert av Barne- og familiedepartementet og Stavanger kommune. Prosjektgruppen ble satt sammen av ungdom fra forskjellige miljøer. Maria var den gang en av ungdommene på Metropolis, med både sying og hip hop som interesser.

«Out» fikk ikke sin ønskede skatepark og isbane, men Maria fikk være med videre da Helen & Hard ble engasjert for å planlegge Geoparken samme sted. Hun fikk jobb som praktikant i arkitektfirmaet, og siden ble det altså arkitektstudier.

Les også

Jåttå barnehage fikk byggeskikkprisen

Les også

Kiteren Kari (38) bor i en meget oppgradert container i fjæra i Lofoten

Les også

60 år etter at huset ble bygget kan det få årets byggeskikkpris i Time

Internasjonal pris

Som om ikke Doga-nominasjonen er nok, vant hun tidligere i år den prestisjetunge konkurransen «Place and Displacement: A marketplace in a refugee settlement».

Sammen med medstudent Nicole Lilly Gros på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo seiret hun i konkurranse med 342 andre deltakere fra 150 universiteter verden over. De fikk prisen for sin planlagte markedsplass for kvinner i flyktningleiren Za'atari i Jordan.

– Jeg ønsker å være brukerorientert, å undersøke hva som trengs for at ting skal endre seg, sier Maria Årthun.

Publisert:
 1. Arkitektur
 2. Oljemuseet
 3. Jordan
 4. Monica Mæland
 5. Design

Mest lest akkurat nå

 1. Snøvær skaper problemer på Stavanger lufthavn, Sola: – Vi fikk ingen informasjon

 2. Som å bli truffet av markedsavdelingens ømme julegodstog

 3. Advarer mot svært glatte veier

 4. En Sirdal-familie på fire kan få 12.000 kroner til å dekke strømregningen

 5. Her fosser strøm-milliardene inn

 6. Halvannet år etter at Konrad Åsnes (18) brakk nakken i en stupeulykke i Godalen, ble stupebrettet fjernet