Det store slankeprosjektet

BOK: For mye sak, for lite roman, om slanking.

«Trening. Viljens triumf» er Kristin Buvik Sivertsens andre roman. Foto: Cappelen Damm

 • Jan Askelund
  Jan Askelund
  Forfatter og litteraturkritiker
Publisert: Publisert:

Grade: 4 out of 6
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Kristin Buvik Sivertsen: Trening. Viljens triumf. Roman. 228 sider. Cappelen Damm.

Da Kristin Buvik Sivertsen (1986) for to år siden debuterte med romanen «Omsorg», med handling lagt til en blokk med omsorgsboliger, hadde hun stilrein kontroll over virkemidlene i en medrivende fortelling som på en og samme tid både var en diskusjons- og en spenningsroman omkring betente emosjonelle og psykiske plager, en voldtektsanklage og et mulig mord.

Også årets «Trening. Viljens triumf» er en dobbelkonstruksjon, men ikke så vellykket denne gangen: Den er delvis en overvektig og dvask jeg-person og småbarnsmors fortelling om slankeprosjektet sitt etter en fødsel, og delvis en sitatsamling av andres (kildebelagte) prosatekster med synspunkter på fedme og slanking, kroppskultur og dietter før og nå, spredt gjennom heile boka.

Det legges altså mer opp til sakprosa-argumentering enn romanskriving. Med et påhengt budskap om at «(D)et er til syvende og sist bare viljen som kan triumfere over kroppen» (det er som å høre sjamaner sulle), er det mulig at jeg-fortelleren blir fornøyd. Men det fungerer ikke så godt som roman, der side etter side fylles med Jaquesson- og Traa-henvisninger, sitat på sitat fra «Norges gymnastikk og turnforbund 50 år: 1890-1940», «Fra muskelmasse til massebevegelse – et innblikk i deler av treningssenterbransjens historie», «En treningens hermeneutikk», «Haandbog i Gymnastik for skoler og seminarier» fra 1877, samt bloggere.

Slik tar kilde- og bakgrunnsstoffet makten fra romanskrivingen så det blir en sakprosaisk gjennomgang av teorier og begrunnelser for trim, kroppskultur og idrettslig utfoldelse fra attenhundretallet av til storsamfunnets kroppsfiksering, vekt og utseende nå, og som jeg-fortelleren selv sier hun tar avstand fra. Hun vil ikke annet enn slanke seg, ta av en del kilo og komme i bedre form, for da vil alt annet – som husstell og barnelevering – også gli så meget lettere. Nå er alt sammen et mas og ork: Hun er altså like deprimert som hun er tjukk.

Om hun ikke blir klokere underveis, sosialiseres hun inn i nære forhold til treningssentrets apparater, ansatte og medtrimmere, i takt med at hun legger ytterligere distanse til mann og barn. Hun skriver om sine fine stunder på tredemølla, mens både hun og mannen ettersom dagene går, forutsigelig nok, får problemer med å holde ut. Leseren òg.

Publisert:
 1. Bokanmeldelse
 2. Litteratur
 3. Roman
 4. Anmeldelse
 5. Bøker

Mest lest akkurat nå

 1. 19 nye smittede i de fire kommunene på Nord-Jæren

 2. Lene bygger sitt egen­tegnede hus – på Insta­gram

 3. Polititeori: Drapssiktede tok strømmen for å lure ofrene ut

 4. Syklist til legevakt etter trafikkulykke i Sandnes

 5. Bil totalskadet i garasjebrann i Sandnes

 6. Karantenehotellene: Full forvirring om reglene