Pias avatarer er i Sandnes

Pia Myrvold demonstrerer hvordan hennes bevegelser gjenspeiler seg i kunstverket.

Endelig, etter nesten fire års planlegging er Pia Myrvolds avatarer på plass i Sandnes. Utstillingen åpnet torsdag.

 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Art Avatar 2 er oppfølger til utstillingen som ble vist i Centre Pompidou i Paris i 2014. Hvor mer enn 8000 besøkende var innom i løpet av tre måneder. I Vitenfabrikkens nye utstillingslokaler i tredje etasje er det mai, juni og juli som gjelder.

Fra og med lørdag er alt klart for barn, ungdom, voksne, familier, vennegjenger, alle som ønsker å se en helt annerledes utstilling. Mange skoler var tidlig ute med å bestille omvisning.

Å leke med en avtar

Dette er en interaktiv kunstutstilling. Publikum kan velge å forholde seg passive og bare observere, eller la seg rive med. Lage en egen avtar som følger dem i det interaktive landskapet gjennom hele besøket. om det er det du ønsker.

Dansekunstner Cesilie Kverneland og tre de tre studentene Camilla Schnack Tellefsen, Jøran Ravndal og Anne Bratteberg fra UiS hadde perfomance på åpningen.

I åpningstalen på utstillingen fortalte Pia Myrvold at det var da hun så hvordan publikum deltok i utstillingen i Centre Pompidou, at hun ble klar over hva dette handler om. At folk skal lage sin egen kunst.

– I sammenhenger som dette, med store digitale utstillingsprosjekter, jobber jeg mer som en filmprodusent enn en kunstner i et atelier, fortalte hun elevene i klassen for utstillingsdesign ved Vågen videregående som var invitert til åpningen.

Spesiallaget og spesialdesignet

Det ligger et enormt arbeide bak prosjektet. Utstillingen i Sandnes er spesialdesignet for lokalene og omkring 20 mennesker har vært involvert i produksjonen. Pia Myrvold og hennes nærmeste medarbeidere, som er andre kunstnere med stor teknologisk kunnskap, har jobbet intensivt med utstillingen siden desember.

Tilpassingen foregår framdeles, men fra lørdag av skal alt fungere, lover Sven Gundersen, som er Vitenfabrikkens prosjektleder for Art Avatar 2.

Pia Myrvolds utstilling er ett flere tilbud ved Vitenfabrikken nå i sommer. Hennes store Stargate er plassert i inngangspartiet, også denne vil det være mulig å prøve ut for publikum. Men ikke uten at der er folk fra museet til stede, installasjonen fra 2011 er sårbar.

En time for hver gruppe

Også i selve utstillingen er der begrensninger. Maks 30 personer i lokalet samtidig og til sammen 15 chiper til å forme avatarer. Hver gruppe får maksimalt én time i rommet.

– Du kan bestille tid i utstillingen når du betaler billetten, opplyser Gundersen, som legger til at slik vil opplegget være den første tiden, så får de se hvordan dette fungerer.

Han ble mektig imponert over Art Avatar alt da han så utstillingen i Centre Pompidou for snart fire år siden. Hadde ikke ventet at den skulle være så vakker.

– Nå håper vi at denne utstillingen også kan få flere jenter til å interesserer seg for teknologi, sier Gundersen. Når Vitenfabrikken tilbyr kodekurs kommer det absolutt flest gutter.

– Det gjelder å beherske dette språket for å kunne bruke det estetisk, legger Pia Myrvold til.

– Og hvordan kan jentene lære dette språket?

– Ved å begynne, lyder kunstnerens enkle svar. Hun legger til at det gjelder å være nysgjerrig, ha lyst selv. Og det hjelper også å oppføre seg som en leken tre-åring, selv om man er 57 år gammel som henne.

– Teknologien er blitt utrolig demokratisk, legger Sven Gundersen til. Et enkelt 3d-program kan lastes ned gratis fra nettet, så er det bare å være kreativ. Pia Myrvolds arbeider kan være inspirasjonen.

Men hun nøler med å svare da vi spør om hun med sin erfaring kan være et forbilde for de unge jentene. Og må innrømme at vi alle trenger rollemodeller, både kvinner og menn.

Les også

 1. MER OM PIA MYRVOLD: Selvangivelsen: Kunst og teknologi er Pia Myrvolds religion

 2. Kulturministeren så Pia Myrvold

 3. Pia er valgt ut blant de beste

Publisert:
 1. Pia Myrvold
 2. Avatar
 3. Vitenfabrikken
 4. Utstilling
 5. Interaktiv

Mest lest akkurat nå

 1. – Man er ganske alene hvis noe går galt

 2. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

 3. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

 4. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 5. – Dette er en suksess

 6. Snart skal han hedres. Men hedersgjesten selv klarte ikke å holde sitt høytidelige løfte: Å ikke dø før 11. desember