Kostymelek og gratis tegneserier

Lørdag samles tegneseriefolket til Stavangers egen tegneseriefestival på Sølvberget – Comnicon.

Publisert: Publisert:

Pål Christian Kvam (til venstre) og Annie Tassier og fra Outland kåret beste kostyme under Cosplay–konkurransen i fjor. Foto: Comic Night Stavanger.

 • Gunnar Gran
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

6. mai er både Free Comic Book Day og Tegneseriens dag. Festivalen Comnicon arrangeres for andre gang, og skilter med tegneseriemesse, utstilling, cosplay (kostymelek), tegnefest og møte med serieskaperne Anders Kvammen og Flu Hartberg. Butikken Outland deler ut gratis tegneserier.

Flu Hartberg

Høydepunktet blir kanskje intervjuet med tegneserieskaperne Flu Hartberg og Anders Kvammen.

Flu Hartberg (37) er medlem av tegneseriefellesskapet Dongery.Han tegner gjerne folk med store lepper, gedigne neser og stygge tenner. Hartberg (døpt Ole Fridtjov) er mest kjent for den bisarre serien "Fagprat" i Dagbladet. Der kan en for eksempel lese om en gutt som kommer hjem med et hakekors i panna, men moren blir snart blid: "Du kan tro vi ble lettet da Simen forklarte at tatoveringen hans bare er et ironisk statement!"

Hartberg kommer til Sølvberget med sin nye tegneserie "Moderator". Det er postapokalyptisk fortelling om den høyrevridde nettdebattanten Jarle, som en dag får rett: Hele samfunnet har faktisk gått til helvete.

Anders Kvammen

Anders Kvammen (31) gikk rett til topps i første forsøk. Oslo-mannen vant Brageprisen for sin tegneseriedebut "Ungdomsskolen", i kategorien barne- og ungdomsbøker. Det er svært sjelden tegneserier får Brageprisen, og at en debutant stakk trofeet i lomma er enestående.

"Ungdomsskolen" er en finstemt skildring av en vanskelig tid. Det er lett å kjenne igjen i stemningen fra ungdomsskolen, konfliktene som oppstår og hva slags tanker en baler med i den alderen. Boken ble også nominert til Kulturdepartementets tegneseriepris og Trollkrittet, årets beste debutant.

LES ANMELDELSEN: Sånn var det på ungdomsskolen. Ikke sant?

Journalist Erle Marie Sørheim er moderator i samtalen om "Moderator" og "Ungdomsskolen".

Stavanger og Storbritannia

Et tjuetalls tegneserieskapere fra Norge og utlandet viser frem, signerer og selger sine arbeider. Stavangers Ida Neverdahl stiller med sin nye tegneseriebok "I'm a girl, it's fantastic".

Kristian Walters har også sterke bånd til Oljebyen, i tegneseriesammenheng er han mest kjent for "Pervo-Kris" i Python.

Tim Levang fra Sandnes er nytt navn for mange. Han har både tegnet årets festivalplakat og tegneserien "Damn days".

Britene Nick Goode og Harry Hughes kommer med sine nettserier "Snow – The Dawn", en dyster science fiction–serie satt i London 2079, etter at global oppvarming har lagt England øde.

Kostymelek

Cosplay – eller kostymelek – er en hevdvunnen del av å være på tegneseriefestival. Folk kler seg ut som superhelter eller som karakterer fra filmer og spill: Supermann, Svampe–Bob eller Zelda. Utkledde folk vil vandre rundt på området hele dagen. Vinnerne kåres på Møteplassen klokken 16.

LES OM COSPLAY I STAVANGER: Trives best i kostyme


Om kvelden blir det fest med tegning og musikk, på Rogaland Kunstsenter.

LES MER OM TEGNESERIER:

Publisert:

Les også

 1. Supermann slutter i avis

 2. Kjell Steen - Fantomet fra Stavanger

 3. Slik begynte Lunch-eventyret til Børge Lund

 4. «Lunch» trykkes 100 steder

 5. 10 grunner til at Batman er kulere enn Superman

Lucky Luke - 70 år og like rask på avtrekkeren
 1. Tegneserie
 2. Rogaland Kunstsenter
 3. Sølvberget kulturhus
 4. Stavanger
 5. Kultur