Tom Cruise: Rykter, fleip og fakta

En av verdens største filmstjerner skal altså innta lille Forsand kommune og utføre noen stunt. Men hvem er Tom Cruise egentlig? Hva er sant og hva er myter? Og hva står han for?

Hysteri! Sånn så det ut da «Mission Impossible: Rogue Nation» hadde verdenspremiere i Wien i juli 2015.
Publisert: Publisert:

Han er scientolog, og han er relativt kortvokst. Hver for seg har disse to momentene ført til en rekke rykter og rare historier om Tom Cruise.

Tom Cruises desidert morsomste rolle var i filmen «Tropic Thunder» Her danser han som rollefiguren Les Grossman på MTV Movie Awards i 2010.

Personalia

Thomas Cruise Mapother IV ble født 3. juli 1962 i Syracuse, New York. Familien var katolikker og relativt fattige. I 1971 flyttet familien til Canada. Det var her Cruise først ble interessert i drama og skuespill. Da moren forlot hans voldelige far, tok hun med seg Tom og hans tre søstre tilbake til USA. Faren døde av kreft i 1984. Før han for alvor bestemte seg for å satse på en skuespillerkarriere, vurderte Tom å utdanne seg til katolsk prest.

Hjerteknuseren Tom Cruise fikk stjerne på Hollywood Walk of Fame allerede da Top Gun-feberen herjet i 1986.

Så ble han skuespiller

Hans første, lille rolle var i den romantiske tårepersen «Endless love» i 1981. Gjennombruddet kom med «Risky business» i 1983. Superstjerne ble han med «Top gun» i 1986. Siden har han holdt seg jevnt i toppen. I 2012 var han verdens best betalte skuespiller, og er fortsatt regnet for å være et sikkert kort for kassasuksess.

Så ble han produsent også

Sammen med talentspeideren Paula Wagner startet han produksjonsselskapet Cruise/Wagner Productions i 1993. Den første filmen selskapet produserte, var den første Mission: Impossible-filmen. Siden har han produsert svært mange av filmene selv spiller i.

I 2005 sa Hollywood-økonomen Edward Jay Epstein at Tom Cruise har forhandlet fram noen av de mest lukrative avtalene i Hollywoods historie, og at han er en av de mektigste og rikeste aktørene i filmbyen. Blant annet fikk Cruise og Wagner en enorm andel av dvd-salget fra Mission: Impossible-filmene.

Tom Cruise er ikke Bare Ethan Hunt i MI-filmene, han er også Jack Reacher.Her fra premieren på «Jack Reacher: Never go back» i Berlin i oktober i fjor.

I 2006 brøt Paramount Pictures det 14 år lange samarbeidet med Tom Cruise, og viste til flere kontroversielle utsagn og opptredener rundt medlemskapet i scientologikirken.

Aldri Oscar, men mye annet

Tre ganger har han vært nominert til Oscar, (Born on the 4th of July i 1989, Jerry Maguire i 1996 og Magnolia i 1999), men har aldri vunnet. Derimot fikk han Golden Globe for de samme filmene.

Damemagneten Tom

Tom Cruise har hatt en tendens til å falle for sine motspillere. Tidlig på 80-tallet hadde han forhold til flere skuespillere som var mange år eldre enn ham: Rebecca de Mornay, Patti Scialfa og Cher.

Med kone nummer en: Mimi Rogers i 1986.

I 1987 giftet han seg for første gang: Mimi Rogers var bare seks år eldre enn ham, og var den som introduserte ham for scientologi. De ble skilt i 1990.

Med kone nummer to: Nicole Kidman i 1999.

Sin andre kone, Nicole Kidman, møtte han på settet til filmen «Days of Thunder» i 1990. De giftet seg samme år, og adopterte barna Isabella og Connor sammen. De ble skilt i 2001.

Nok en profilert kjæreste: Med Penelope Cruz i 2001.

Samme år innledet han et forhold til spanske Penelope Cruz, som han spilte mot i «Vanilla sky». Forholdet varte til 2004.

Med kone nummer tre: Katie Holmes i 2005.

I 2005 innledet han et forhold til skuespilleren Katie Holmes. I 2006 både giftet de seg og fikk datteren Suri. Paret ble skilt i 2012.

Korte Tom

Tom Cruise er 1,70 meter høy. Siden alle hans koner har vært høyere enn ham (Rogers 1,74, Kidman 1,80 og Holmes 1,75) har han måttet tåle mange morsomheter om sin relativt lave høyde for en helt og en kvinnebedårer. Historier verserer om Cruise som spiller inn filmscener stående på en kasse, uten at disse er bekreftet. Og siden han fortsetter å omgi seg med høye(re) kvinner, er vel ikke dette noe han selv sliter med.

Scientologen Tom

Siden 1990 har Cruise vært et aktivt medlem av Church of Scientology, og har de senere årene også fungert som talsmann for kirken. Både Nicole Kidman og Katie Holmes var medlemmer av kirken mens de var gift med Cruise, men forlot den etter skilsmissen. Cruise slet tidligere med dysleksi, og hevder at scientologien har kurert ham.
I tillegg til å promotere en rekke av scientologikirkens programmer, har Cruise også drevet kampanje for å få scientologi godkjent somreligion i Europa. I 2005 skal han ha drevet lobbyvirksomhet for dette blant politikere i Frankrike. Flere skal ha karakterisert holdningene hans som «militante» etter møtene med Cruise.

I 2004 ledet Tom Cruise Fredspriskonserten i Oslo konserthus sammen med Oprah Winfrey.

Etter 11. september finansierte Cruise en detoksterapi for redningsmannskapene, basert på læren fra scientologigrunnleggeren L. Ron Hubbard. Både medisinsk personell og redningsmannskapene reagerte negativt på opplegget. Men scientologilederen David Miscavige opprettet Scientology Freedom Medal of Valor, og ga den til Tom Cruise for denne innsatsen i 2004.

Rykter og kontroverser

To ting har fått Tom Cruise opp i mange kontroverser og rettssaker de siste 20 årene, og de fleste handler om enten scientologi eller ryktene om at han er homofil.

Den kontroversielle og mystiske scientologikirken er velegnet til myteskaping og konspirasjonsteorier om for eksempel hjernevask, manipulasjon og økonomisk utnyttelse.

Et hardnakket rykte om Tom Cruise har vært at ekteskapene med Nicole Kidman og Katie Holmes var skalkeskjul arrangert av scientologikirken for å skjule for offentligheten at han var homofil. Cruise har saksøkt tre ganger, både privatpersoner og publikasjoner, for å bringe disse ryktene videre, og har enten vunnet eller droppet søksmål etter dementi.

I 2004 vakte det oppsikt da Cruise offentlig fordømte både psykiatri og bruk av antidepressiva, i tråd med scientologikirkens syn.

Sjølironi har han! Her parodierer Tom Cruise seg selv, etter det famøse sofahoppet hos Oprah Winfrey.

I 2015 kom dokumentarfilmen «Going clear: Scientology and the prison of belief». Den tok også for seg Tom Cruises rolle i kirkesamfunnet. Blant annet ble det påstått at Cruise hadde brukt frivillige i menigheten som gratis arbeidskraft, og at han hadde avlyttet Nicole Kidman mens de var gift. Tom Cruise har benektet disse påstandene.

YouTube-videoen

I 2008 ble en video med et Tom Cruise-intervju der han forteller hva scientologikirken betyr for ham offentliggjort på YouTube. Videoen var produsert av scientologikirken. De påsto at den var til internt bruk i kirken, at den var stjålet, og truet YouTube med søksmål om de ikke fjernet den. YouTube fjernet først videoen. Men da de etter videre undersøkelser fant ut at den ikke brøt noen opphavsrettsregler, tok de den inn igjen. Hittil videoen sett nesten 12 millioner ganger.

Kilder: Wikipedia, Imdb.com, NTB.

Publisert: