Rett i lomma i Stavangeren

The Follies begynte med revyer i en garasje på Hundvåg for ti år siden. Fredagens premiere er i Stavangeren.

Onsdag kveld var det publikum i salen da André Hageseter og Jan Ivar Petersson sto på scenen. Foto: Jon Ingemundsen

 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:

Onsdag kveld var det publikum i salen da André Hageseter og Jan Ivar Petersson sto på scenen. Foto: Jon Ingemundsen

iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Vi skal leve av dette i løpet av de neste fem årene, lyder det optimistiske, men samstemte budskapet fra Marius Bøe Espeland og Sindre Hellevik, begge med offisiell tittel som "organisasjonsleder" i The Follies Revyproduksjoner. Men fredag er også disse to blant de ti skuespillerne på scenen i Stavangeren. Årets forestilling for voksne skal ikke bare spilles i Stavangeren, men også på turné til Egersund, Haugesund, Nærbø og Rennesøy.

Siden gruppa stort sett består av folk som har jobber med fast lønn ved siden av teatervirksomheten, Espeland er eksempelvis i Nordsjøen, Hellevik i hotellbransjen, spilles det i helgene. Innlånte Espen Hana er den eneste profesjonelle skuespilleren blant dem, men her er mye folk med solid erfaring, påpekes det.

— Dere er egentlig rene amatører?

— Vanskelig det der, vi prøver jo å være proffe, alt skal være strøkent. Og har jo med oss folk som Jan Ivar Petersson og André Hageseter, svarer de to, eller én av dem, og vil altså aller helst vil bli puttet i kategorien profesjonelle.

Sindres idé

Sindre Hellevik har vært med i The Follies helt fra begynnelsen, det var til og med han som fikk idéen. Først het gruppa "De tre gottene Bruse" den gang i 2004 var samtlige medlemmer var 15 år gamle. Tre år senere hadde de flyttet fra garasjen på Hundvåg til Tou Scene og fått med nye folk. Marius Espeland var én av dem.

— Hva er det viktigste som har skjedd i løpet av de ti årene?

— At vi gikk fra å spille revyer til å vise farser, lyder det, totalt samstemt denne gangen. Det historiske året var 2011, farsen het "Sevland Dead And Breakfast."

De trodde ikke det var mulig selv, men de klarte å skrive egen forestilling i løpet av tre måneder. Året etter kjøpte de en ferdig forestilling, skrev den om, og siden har farsen vært deres greie.

Fire dører og en trapp

Årets forestilling heter "Rett i lomma," Michael Cooneys farse er tidligere vist både ved Rogaland Teater og Chateau Neuf i Oslo. Det er den sistnevnte utgaven The Follies bygger videre på.

Scenen i Stavangeren har fire dører og en trapp. Her blir det mye slamring og forviklinger, folk som går inn og ut, opp og ned. " Rett i lomma" handler om Erik Bruun som bo på Stokka sammen med kona Linda. Han har glemt å fortelle henne at han har mistet jobben i Lyse Energi. Familien lever av trygd utbetalt til leieboere som ikke eksisterer. Så kommer trygdeinspektør Fylking på døren.

— Hvorfor burde publikum komme for å se denne forestillingen?

Marius Espeland svarer at folk har ledd og kost seg på prøveforestillingene. Dette er en fin pause i hverdagen, rett og slett, sier han.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ansatt på Kvadrat-butikk koronasmittet

 2. – Mange er usikre på hva som er forskjellen på et privat arrangement og på besøk hjemme

 3. Kraftig økning i henven­delser om spill­avhen­gighet under pande­mien. – Den verste fienden er alene­tiden

 4. Trafikkulykke i Borekrossen

 5. Hvor mye kaffe kan du drikke? Ny stor rapport om koffein i mat, drikke og kosmetikk bekymrer.

 6. Flere hundre i tett markering for Palestina i Stavanger sentrum