Johannes Joner vil lage tv-serie av Kolbjørn Hauges krim

Det er så tidlig, så tidlig i arbeidet, men målet ligger der framme: Lage lun og folkelig tv-krim fra Kolbjørn Hauges univers.

  • Ole J. Askeland
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

Skuespilleren Johannes Joner hadde ideen. Han vokste opp rett borti veien fra Kolbjørn Hauge på Tjensvoll i Stavanger. Kjenner ham fra gammelt av, har fulgt forfatterskapet hans og blitt fascinert av hvor visuelt det er.

— Vi vil lage en serie med det beste av Vestlandet enten det gjelder kultur, natur eller personligheter. Og vi vil gjøre det i en gammelmodig form. For meg handler det også om å gjøre noe som handler om egen barndom og oppvekst, sier Joner.

Han deler sin fascinasjon for Hauge-krim med Morten Lorentzen, bergenseren som har skrevet humor, skrevet for film, for radio, og som også er involvert i prosjektet.

Manusforfatteren er ikke plukket ut ennå. Noe tv-selskap er så langt ikke presentert for planene. Selv vil Johannes Joner ta regien på serien. Og Spleis AS ved Jan Aksel Angeltvedt går inn i produsentrollen. Nå har selskapet mottatt de første 60.000 kronene fra Vestnorsk filmsenter for å utvikle ideen videre.

Vestland, Vestland

  • Dette er materiale som folk kan kjenne seg igjen i, sier Angeltvedt
  • Vi vil bringe til liv det rike, frodige vestlandske universet. Der er et åpenbart element av krim i historiene til Hauge. Men her finnes også humoren, været og lynnet som gjør Vestlandet til Vestlandet og Norge til Norge, fortsetter han.

Angeltvedt ser for seg en serie i veikrysset mellom «Med hjartet på rette staden» og «Inspektør Frost», med særegne karakterer, glimt i øyet og et samfunn farget av religion og karrig jordsmonn.

Johannes Joner ser kanskje for seg flere serier med kriminaletterforskerne Andersen og Brenna. Den første muligens basert på «Heit juice», Hauges krim av 1993. Og går det bra, nye serier basert på andre av Hauges bøker, som «Til jord skal du bli», «Over mitt lik» og «Nord og ned». Dessuten «Død mann i boks» som ga Hauge Riverton-prisen til beste norske krimroman i 1995. Og slik kan kanskje Vestlandet få sitt Aidensfield, en bygd som omgis med fornyet interesse etter å ha blitt åsted både for tenkte mord og tv-dramaer.

Søvn og dobbermenn

Vestnorsk Filmsenter deler nå ut støtte til en rekke prosjekter. Stavangermiljøet skal også oppleve at de har eierskap i filmsenteret, har den nye lederen av fondet, Hans Dragesund sagt. I sin ferske tildeling gir han utvikiklings- eller produksjonsstøtte til flere filmer som springer ut fra Rogaland.

Odveig Klyve støttes med 50.000 kroner til produksjonen av en serie korte filmdikt basert på en reise til Nablus på Vestbredden.

Med kortfilmen «Kontoret for ingenting» vant Ketil Karlsen og Odd Geir Thune manuskonkurransen til Filmforum Sørvest. Nå får filmen og Janne Mæles produksjonsselskap 64.000 kroner i produksjonsstøtte.

Sydvestfilm mottar 100.000 kroner for å utvikle dokumentarfilmen (kanskje til og med serien) «Søvn». Kjæresten til Kristoffer Joner, Gine Therese Grønner, får 40.000 til å utvikle «Hjemkomst», en kortfilm om tapt kjærlighet. Marius B. Soma mottar 40.000 til sitt manusarbeid med kortfilmen «Dobbermann».

Publisert: