«Mesternes Mesters» fattige fetter

«Familiens ære» er en koselig, men litt kjip, slektning av «Mesternes Mester» der gamle helter kastes oppi gjenbruk- og comeback-kverna med ungene på slep.

Bjørn og Birgitte Maaseide er blant deltakerne i NRKs nye program «Familiens ære» som har premiere fredag kveld.
Publisert: Publisert:
Grade: 3 out of 6
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

«Familiens ære», konkurranse-reality-program på NRK. Programleder: Kjetil André Aamodt. Deltakere: Lars Agnar og Odd-Bjørn Hjelmeset, Birgitte og Bjørn Maaseide, Petter og Patrick Thoresen, Mia og Bent Svele, Katinka og Trine Haltvik, Trine og Julie Hattestad. Premiere fredag 2. oktober.

Store, norske idrettsnavn gjør tv-comeback, snakker om gamle meritter, mimrer, skryter av hverandre og viser utvalgte glimt av privatlivet. Programleder: Tidligere idrettshelt. Jess, du har sett det før, for den nye gullstandarden i gullrekkene på fredag- og lørdagskvelden er mimresport a al «Mesternes Mester».

Tvisten i «Familiens ære» er at vår gamle helter har med seg ett av sine barn, som også er idrettsutøvere. Lars Agnar og Odd-Bjørn Hjelmeset, Birgitte og Bjørn Maaseide, Petter og Patrick Thoresen, Mia og Bent Svele, Katinka og Trine Haltvik, Trine og Julie Hattestad. De skal gjennom en rekke konkurranser, som også har lit preg av lek noen ganger. Ingen ryker ut i starten, men det skal kåres en vinner.

Déjà vu?

«..et oppgjør du aldri har sett maken til», sies det i starten. Mnja, det er vel akkurat det vi har: Sett det før, og sett det bedre. Her ligger både utfordringen og tjuvstarten til «Familiens ære», for vi har sett dette før, om enn i litt andre varianter. «Mesternes mester», «Landskampen», «Mer enn gull», «Hvem kan slå Aamodt og Kjus?» og så videre. Bilder i slow motion til generisk sydenmusikk, drøs om gamledager, nye utfordringer, nye konkurranser og folk som snakker fint om hverandre når konkurransene er over. Vi begynner også å gå tom for tidligere idrettsutøvere med tv-appell, for de fleste her har vært med i «Mesternes Mester» tidligere.

Tårer og konkurranse

Første øvelse er sparkesykkelskyting, en sommer-avart av skiskyting, som er litt sirkus og litt idrett. Å se tidligere Stavanger Oilers-trener Petter Thoresen sparkesykle er underholdende nok, men han bør neppe satse på dette på fulltid.

«Familiens ære» er et slags kostnadseffektivt og nedskalert «Mesternes Mester»-program. Det er koselig og hyggelig og vi får se familiebilder til sydenmusikken mens ungene forteller at de er inspirert av sine foreldre. Ungene får også gnidd inn at de er litt sprekere enn sine berømte foreldre, og alle får sagt at ja, jo, det har vært mye konkurranse, men også mye omsorg, så det så. Bjørn Maaseide feller en tåre når datteren Birgitte sier at han er følsom under et hjemmebesøk i villaen i Stavanger.

Lars Agnar og Odd-Bjørn Hjelmeset, Birgitte og Bjørn Maaseide, Petter og Patrick Thoresen, Mia og Bent Svele, Katinka og Trine Haltvik, Trine og Julie Hattestad.

Disse programmene, som det har blitt mange av, bæres av en kombinasjon av spenningen i konkurransene og de emosjonelle lynglimtene, som kveldsmiddagene i «Mesternes Mester» og «Landskampen». Denne gangen mangler det litt drama i konkurransene, og vi får ikke bli veldig godt kjent med deltakerne. Det er ingen arena for det, i alle fall ikke i de to episodene vi har fått se, kun et kort sveip hjemme der det grilles og fortelles at «ja, jo, vi liker å være i aktivitet, ja». Er ikke dette bedre på «Mesternes Mester»? Jo.

Lillebror

Men vi elsker gamle helter. Da vil vi gjerne se hvorfor de er gamle helter. Her har NRK satset på den muntlige tradisjonen der det finnes levende bilder av bragdene. «Tell, don’t show» blir sjelden veldig godt fjernsyn. Er ikke dette også bedre på «Mesternes Mester»? Jo.

Det mangler for eksempel arkivklipp fra foreldrenes prestasjoner, med noen få unntak (ett i løpet av de to første episodene). Vi får heller ikke se barna i aksjon i sin idrett bortsett fra i en kort, iscenesatt intro. Et sparetiltak, ganske sikkert, men også litt avstand til storebror «Mesternes mester». Kjetil André Aamodt er god som programleder og smalltalker, men han er ikke like spennende som singel kommentator på øvelsene. Et nytt sparetiltak. Denne programserien er som å sette penger på høyrentekontoen: Sikkert som banken, men ingen stor gevinst. Det går litt treigt og litt på sparebluss, og den snikende følelsen av å se en light-utgave av «Mesternes Mester» slipper aldri taket.

«Familiens ære» vil fungere helt ok til tacoen, men det er og blir «Mesternes Mesters» fattige fetter.

Publisert: