Trier-thriller med lokal stjerne åpner Filmfestivalen

Søndag kveld vises åpningsfilmen «Thelma» under Filmfestivalen i Haugesund. Den er allerede solgt til 50 land, og hovedrolleinnehaver Eili Harboe fra Stavanger kan stå foran sitt internasjonale gjennombrudd.

Eili Harboe fra Stavanger spiller hovedrollen i åpningsfilmen «Thelma».
 • Kine Hult
  Kine Hult
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg tror ikke jeg har tatt det helt inn over meg ennå, sier Eili Harboe til Aftenbladet.

Det er søndag ettermiddag, og bare noen timer til åpningsfilmen på Den norske filmfestivalen i Haugesund skal vises. Plakater med Harboes ansikt henger over hele byen. I neste omgang skal den vises på de prestisjetunge filmfestivalene i Toronto og New York.

Det er Joachim Trier («Louder than bombs», «Reprise») som har regissert «Thelma», en film som karakteriseres som en romantisk overnaturlig thriller. I sentrum av handlingen finner vi den unge jenta Thelma, spilt av Harboe. Hun flytter fra et lite sted på sørvestlandet til Oslo for å studere biologi på Blindern. Her prøver hun å finne seg til rette sosialt, men den strenge oppveksten i et konservativt kristent hjem henger over henne, blant annet i form av to kontrollerende foreldre som forventer detaljerte rapporter om alt hun foretar seg. En dag får hun noe som ligner et voldsomt epileptisk anfall på lesesalen, og finner etter hvert ut at hun har noen mystiske krefter som hun har undertrykt siden barndommen.

Les også

Les anmeldelsen av filmen her: Enestående Eili i fantastiske «Thelma»

– Jeg fikk lese manuset ganske tidlig i prosessen, før jeg hadde fått rollen, og tenkte at dette er noe av det beste jeg har lest. Det lignet ikke noe jeg hadde sett tidligere. Det var både en spennende historie og et sterkt karakterportrett, sier Harboe.

Mange nyanser

Hun er full av lovord om Ellen Dorrit Petersen og Henrik Rafaelsen, som spiller foreldrene hennes i filmen.

– Det har vært fantastisk å jobbe med dem, spesielt det å se dem tre inn i disse destruktive, mørke karakterene, gjorde inntrykk. Denne familien er veldig langt fra min virkelighet, men Joachim har klart å skape mange nyanser, slik at man kan kjenne seg igjen i en del elementer. Jeg har ingen personlig relasjon til den typen miljø som Thelma kommer fra, men jeg kjenner meg igjen i det å komme fra Vestlandet og flytte til Oslo, å måtte etablere seg i en større by, i et nytt miljø og skape nye relasjoner, sier Harboe.

Joachim Trier, Eili Harboe og Ellen Dorrit Petersen var alle på plass i Haugesund i forbindelse med at «Thelma» er åpningsfilm på Den norske filmfestivalen.

Hun har forberedt seg grundig til rollen, ikke minst fordi den har vært fysisk krevende. En del av treningen har foregått i Stavanger svømmehall.

– I noen av scenene svømmer og dykker jeg, og jeg måtte blant annet lære meg å crawle. Maren Øie i Stavanger Svømme Club har vært til stor hjelp i prosessen. Jeg har også hatt en veldig god dialog med Joachim helt fra starten av. Vi har øvd mye i forkant, noe som førte til at jeg følte meg veldig trygg på settet, sier Harboe.

Skryter av Eili

Ellen Dorrit Petersen fra Tau spiller Thelmas mor. I likhet med Harboe har hun måttet skildre en person og et miljø som er ganske fjernt fra det hun selv kjenner.

– I denne filmen skjer det en del overnaturlige ting, likevel er det mye ved den som er tett på virkeligheten. Jeg spiller en person som har tatt troen til et veldig hardt og mørkt sted, og Joachim han vært flink til å tematisere det som et menneskelig dilemma, sier Petersen.

Hun legger ikke skjult på at hun er imponert over hva hovedrolleinnehaver Harboe har fått til.

– Det prestasjonen hun gjør, vipper meg helt av pinnen. Den hentes fra et genuint og naturlig talent, og hun har et register som man ikke forventer å finne hos en så ung skuespiller, sier Petersen.

Mest stolt av skuespillerne

– Det jeg er aller mest stolt av ved denne filmen, er skuespillerne. Ellen Dorrit Petersen er en av de største skuespillerne vi har. Hun er så allsidig og har så stor innlevelse. Hun klarer å spille troverdig i mange veldig forskjellige roller. Jeg er også imponert over Eili Harbo. Hun har vært utrolig modig. Hun har måttet tåle å ha slanger krypende på seg og hun gikk i skjelveterapi for å lære å framprovosere de epileptiske anfallene hun får i filmen. Jeg tror på hennes framtid som skuespiller og tror hun vil få en stor karriere. Hun har en voldsom kraft, sier regissør Joachim Trier.

Han forteller at det er to grunner til at han har tatt utgangspunkt i en familie fra sørvestlandet.

– For det første syntes jeg karakterene passet inn i den typen karismatiske kristne miljøer som man finner en del av på de kantene. Og for det andre skyldes det den fantastiske naturen. Naturbildene fra vestlandet utgjør en betydelig kontrast til betongjungelen i Oslo, sier Trier.

«Thelma» har norgespremiere 15. september.

Les flere saker fra Filmfestivalen i Haugesund her:

Les også

 1. Beste dokumentar til Stavanger-regissør

 2. Kristoffer Joner vant Amanda for beste mannlige skuespiller

 3. Sina (13) fra Randaberg kortfilmdebuterte i Haugesund

Publisert:
 1. Film
 2. Filmfestivalen i Haugesund

Mest lest akkurat nå

 1. På bursdagen sin fikk Camilla Finnesand en telefon: «Du må komme inn på sykehuset»

 2. Amerikanere frarådes å reise til Norge

 3. Tannlegeinngrep var hevn fra svigerfamilie, mener fornærmet kvinne

 4. Silje trudde ho var gravid med sitt fjerde barn då smertene kom. Ein blodprøve gav svar.

 5. Bekymret for høyt sykefravær i barnevernet

 6. Ekspertene har sett på hvor sunne vegetarburgere egentlig er