Skremmende misseeventyr

«Lille frk. Norge» har premiere på kino i morgen. Regissør Hilde Heier lover en barneskrekkfilm som er morsom for de voksne.

Publisert: Publisert:
  • Liv Solli Okkenhaug
iconDenne artikkelen er over 17 år gammel

NIFS: Anmelderne strides om hvorvidt barnefilmen «Lille frk. Norge» egentlig egner seg for barn. Regissør Hilde Heier er enig i at filmen passer godt også for voksne. Men den er en barnefilm.

— Den kan vel kalles en barneskrekkfilm, sier hun.

I «Lille frk. Norge» møter vi Lotte (Ida Marie Dahr Nygaard) og faren Helge (Bård Tufte Johansen), som er livvakt for dronningen (Marit Åslein). Lottes mor er død, og nå skal de to flytte inn hos Helges nye kjæreste, missedronningen Kristin (Ingrid Lorentzen). Hun er i full gang med å forberede datteren Vendela (Amanda Kvakland) til kåringen av Lille frøken Norge.

Aftenbladets anmelder likte historien om den onde stemora, den gode dronningen og de to små missekandidatene svært godt, og ga filmen en sekser.

For voksne og barn Regissøren tror filmen vil oppleves forskjellig av publikum i forskjellige aldersgrupper.

— Jeg tror den vil være morsom for voksne, mens den er skrekkelig for barn, sier hun.

Enkelte av de voksne skuespillerne, spesielt Bård Tufte Johansen i rollen som pappa og bodyguard Helge, vekker festlige assosiasjoner i det voksne publikummet. Heier tror likevel ikke at det kun er skuespillerne som gjør filmen morsom for det voksne publikummet.

— Det morsomme ligger nok i historien i seg selv. Voksne vil kjenne seg igjen i den på en annen måte enn barn. Selv lo vi masse da vi skrev manus, forteller hun.

«Lille frk. Norge» er proppfull av eventyrreferanser. I bunn ligger eventyret om mannedattera og kjerringdattera. Men både Askepott og Tornerose er gjenkjennelige i historien. Bruken av eventyr er helt bevisst, ifølge regissør Heier. - Det er viktig at det er et eventyr når man skal fortelle en slik historie. Ellers kunne jeg ikke lagd den på denne måten, så skrekkelig og rar, sier hun. Filmen kan nok være litt skummel selv for enkelte 10-åringer. Mange vil nok synes det er greit å ha med en voksen, sier Heier.

Likevel tror ikke regissøren det vil bli for skummelt for det unge publikummet

— Jeg tror unger liker å bli litt skremt. De synes det er deilig å få være med på en sånn berg-og-dal-bane som dette er, sier hun.

— Hvis vi skulle tenkt på hvordan barn ville reagere på denne filmen, måtte vi lagt restriksjoner på hvordan vi gjorde det. Dette er ikke en typisk pedagogisk barnefilm, den er laget for å fortelle en historie.

Men samtidig tar vi barna veldig på alvor. Vi ser jo historien fra deres side, understreker hun.

Skuespillertalenter De to tiåringene som spiller i filmen er enige i at den er litt nifs.

— Vi skvatt litt noen ganger. Men vi vet jo at det bare er tricks. Vi har skjønt hvordan de lager det, forklarer Ida Marie Dahr Nygaard.

Sammen med Amanda Kvakland ble hun plukket ut blant rundt 1.000 jenter som prøvespilte til filmen.

— Jentene var veldig flinke, og tok det veldig fort. De fikk ikke lese manus, da mister de fort noe av spontaniteten. Men de kjente karakterene sine veldig godt, og fikk fortalt etter hvert hva som skal skje i hver scene, forteller regissør Heier.

Det er morsomt, men også tidkrevende å spille inn film. Ida innrømmer at hun gikk glipp av litt på skolen i løpet av innspillingsperioden. - Det var jo litt dumt da, sier hun.

Amanda er fra Trondheim, og måtte bo i Oslo i to måneder mens innspillingen pågikk.

— Jeg bodde i et hus sammen med mamma. Jeg fikk masse lekser, forteller hun.

De to jentene vet ikke helt om de skal bli skuespillere når de blir voksne. Men Amanda har tenkt på det. Hun har litt erfaring fra før også. Hun spilte nemlig Dina som barn i «Jeg er Dina».

— Jeg synes det er spennende å se hvordan filmene blir til slutt, forteller Amanda.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

  2. Sigrid Sollund blir kjempeengstelig hver gang sjefen ber om et møte. Det er hun ikke alene om.

  3. Viking-helten fortsatt taus om fremtiden: – Vil ikke tenke på det nå

  4. Bil begynte å brenne under kjøring på fylkesvei 44

  5. Den kommende Røde Kors-presidenten har alltid en plan. Da sønnen fikk skallen splintret på Utøya, hadde hun 27.

  6. Familie følte seg forgiftet – hadde spist sønnens hasjbrownies