Meling: - Når du stikker hodet fram, må du tåle å få en på trynet

Skal uttrykket «nazi-frisør» oppfattes som at Løgnaslaget kaller Merete Hodne nazist? De to partenes advokater var ikke enige i dette spørsmålet i sine sluttprosedyrer.

Torsdag var tredje og siste dag i erstatningssaken mellom Merete Hodne og Løgnaslaget.
 • Kine Hult
  Kine Hult
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Torsdag var siste dag i erstatningssaken Merete Hodne har reist mot Løgnaslagets fire medlemmer og produsent Pål Mangor Kvammen. De to partenes advokater holdt da sine sluttprosedyrer.

Hodnes advokat Per Danielsen presiserte innledningsvis at retten må ta stilling til om karakteristikken av Hodne som «nazi-frisør» skal regnes som en faktavurdering eller et verdiutsagn. Han landet på førstnevnte, og mente at det her var snakk om en direkte beskyldning om at Hodne var nazist.

Les også

Andersen: - Dette handler først og fremst om ytringsfrihet

– Løgnaslagets bruk av ordet nazi-frisør må oppfattes som at Merete Hodne er nazist eller har nazistiske meninger. Da må det bevises, og da er saken veldig enkel. Det er opplagt at hun ikke er nazist og det er opplagt at hun ikke har nazistiske meninger, sa Danielsen.

Han sa videre at han mente at motparten brukte såkalt «guilt by assosiation», ved å vise til personer Hodne skal ha hatt ulike former for kontakt med.

– Det er usaklig i en vanlig debatt, og holder i hvert fall ikke i en rettssal, sa Danielsen videre.

– Grunn til å gjøre inngrep i ytringsfriheten

Han sa at det i denne saken foreligger sterke nok grunner til å gjøre inngrep i ytringsfriheten, av hensyn til personvernet, og viste blant annet til en artikkel han selv har skrevet om vern mot injurier i tidsskriftet Lov og rett.

Les også

– Uvirkelig å bli saksøkt for å ha bedrevet humor

Videre sa han at om retten skulle komme til at teksten i Løgnaslagets sketsj «Frisør fra Bryne» skulle regnes som verdiutsagn, ville det like fullt være rettsstridig å kalle Hodne nazi-frisør.

– Selv om vi prøver å bortfortolke teksten, er nazi uansett et sterkt ord. Det er på tide at noen minner om hvor ille det er å bli beskyldt for nazisme, det er så ille at samfunnet ikke kan godta det. Det hjelper ikke å si at man driver med satire og humor hvis man går for langt. Det er prinsipielt viktig å si at man i vårt samfunn ikke kan gå rundt og slynge om seg med slike beskyldninger, sa Danielsen.

Videre viste han til en rekke tilfeller hvor folk er blitt dømt for æreskrenkelser, hovedsakelig i saker fra andre land, noen av dem fra Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

– Verdiutsagn

Brynjar Meling hevdet i motsetning til motparten av teksten det strides om må forstås som en verdiutsagn.

– Det har aldri vært ment eller sagt at dette bare er lått og løye, det er heller aldri ment eller sagt at Hodne er nazist. Løgnaslaget er en kjent gruppe i Stavanger. Alle som velger å gå på Løgnaslagets forestillinger, vet hva de får. De får blant annet politiske, humanistiske ytringer, og de vet at det brukes satire og overdrivelser. Den opplyste borger vet at dette er noe man kan forvente av en revy, sa Meling.

Han omtalte Hodne som en maktperson som gjennom sitt engasjement på Facebook fisker i et veldig grumsete grunnvann. Videre karakteriserte han henne som en agitator som omgir seg med personer som har klare nazi-sympatier og - tilknytninger.

– Når det gjelder eventuelt tap av omdømme, er hennes egne uttalelser mer egnet til å forårsake dette, enn at hun blir omtalt av syngende, middelaldrende menn i en revy, sa Meling.

Han hentet så fram en rekke eksempler på personer og grupper Hodne på ulike måter har hatt omgang med offentlig, og han spurte hvordan dette kunne være mindre belastende for omdømmet enn å bli kalt nazi-frisør i en revysang.

– Hodne har selv skapt oppmerksomheten

Han sa også at sangen neppe ville fått spesielt stor oppmerksomhet om ikke Hodne selv hadde bragt saken til media.

– Takket være henne selv vet nå hele Norge at hun er nazi-frisøren fra Bryne, sa Meling.

Les også

Historien om frisøren og løgnassene

Han gjentok også sitt poeng om at det er Hodne selv som har bragt sitt privatliv inn i den offentlige debatten.

– Det er hun som ønsker eksponering og oppmerksomhet. Hun inviterer VG hjem til å filme rundt hennes middagsbord. Det er hun som bringer offentligheten inn frisørsalongen ved å nekte å klippe en hijabkledd kvinne. Dermed blir behovet for å verne om hennes privatliv mindre enn i f.eks. ambulansesjåførsaken. Hun har selv valgt sterke ord og karakteristikker. Når du stikker hodet fram, må du tåle å få en på trynet, sa Meling.

Løgnaslaget ber om full frifinnelse og 261.000 i saksomkostninger. Hodne ber om erstatning begrenset oppad til 200.000 av hver av de fem saksøkte, samt dekning av sine saksomkostninger på 498.000 kroner. Dommen kommer i slutten av uke 2 eller begynnelsen av uke 3.

Publisert:
 1. Merete Hodne
 2. Pål Mangor Kvammen
 3. Løgnaslaget
 4. Rune Andersen
 5. Brynjar Meling

Mest lest akkurat nå

 1. I over 30 år har Egil Tveit jobbet nattevakt på Shell-en i Løkkeveien. Nå rives stasjonen – uten at det stopper Egil

 2. Inviterer til gjen­åpnings­feiring i Stavanger lørdag kveld

 3. Flere land har snublet etter en gjenåpning. Derfor kan Norge lykkes bedre.

 4. Hun fikk hjerneslag midt under pandemien. SUS innrømmer at de ikke gjorde en god nok jobb

 5. – Nye SUS skal nesten ikke ha parkeringsplasser for ansatte

 6. Stjernen som sa nei til høyere lønn