Oldefars malerier stilles ut

Bernhard Hinna var bonde på Hinna, men ville helst male. Nå sørger oldebarnet for ny utstilling i sitt eget galleri

Bernhard Hinna, selvportrett fra 1897 (27x26 cm)

 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Aftenbladet har skrevet om kunstneren Bernhard Hinna i mer enn 100 år. I november 1909, eksempelvis, året etter at Bernhard Hinna giftet seg med Regine Todnem, kunne avisen fortelle at kunstneren planla å reise til Paris i løpet av nærmeste fremtid. Her ønsket han å fortsette sine studier hos franske mestere. Men først skulle det være salg av bilder i Sparekassens festivitetslokaler for å finansiere studieoppholdet. Jo bedre omsetting, jo lengre opphold, og jo mer undervisning.

Til salgs

Elin Halvorsen, kunstnerens oldebarn, driver Kunstgalleriet, og ønsker å lage en litt annerledes utstilling i lokalene i Madlaveien. Denne gangen er det ikke samtidskunst som vises, men malerier laget av en av våre mest kjente lokale kunstnere, som døde for mer enn 60 år siden.

— Jeg ble kontaktet av en samler som ville selge seks malerier av Bernhard Hinna, og tenkte hvorfor ikke. Når vi nå har fortalt at vi skal ha denne utstillingen, kommer det stadig flere henvendelser fra folk med bilder som er aktuelle for salg. Jeg regner med at vi ender med å stille ut minst 14 malerier, rundt halvparten skal selges, sier Halvorsen.

— Bortsett fra enkelte spesielle navn, hevdes det at interessen for eldre norsk kunst er temmelig laber for tiden?

— Dette er svært vanskelig å bestemme prisen på disse bildene, faktisk det vanskeligste med hele utstillingen. Jeg har snakket med mange, og vet at prisnivået på malerier som dette er uforutsigbart. Vi skal prøve å være realistiske, men prislappene kommer nok først like før åpning. Her kreves det en del undersøkelser, svarer Elin Halvorsen.

Malte hjemme

I Norsk Kunstnerleksikon skrives det at etter århundreskiftet, var Bernhard Hinna først og fremst hjemstavnsmaler. Han var bonde og malte det han så hjemme på Hinna, portretter, figurbilder og stilleben. Det hevdes dessuten at landskapsmaleriene hans var best. Han malte alltid i et naturalistisk formspråk. Men var også påvirket av Van Goghs ekspresjonisme, romantisk realisme og fransk impresjonisme.

Oldefar

Utstillingen med Bernhard Hinna i Stavanger kunstmuseum i 1997 trakk 9.600 mennesker. Og er fremdeles én av museets best besøkte. En utstilling kunstanmelder Trond Borgen i Aftenbladet mener viser en kunstner som tidlig stiller seg utenfor kunstutviklingen nasjonalt og internasjonalt, og som lar hverdagens nærsynte virke prege sin produksjon. Og med tiden også temmelig konservativ.

Elin Halvorsen møtte aldri sin oldefar, men har hørt at det var en egen ro rundt ham, han omtales i positive ordelag i familien. Hun forteller at han begynte å male som 19-åring, og bestemte seg tidlig for å bli kunstner. Han dro også på studieturer utenlands etter at han overtok garden.

På utstillingen vises blant annet malerier fra Jæren, Forus, gårdstunet hjemme på Hinna, og ett fra Hinnavågen, det samme motivet som veggmaleriet «Morgenstemning».

Mandag 28. januar skal Halvorsen fortelle om sin berømte oldefar i utstillingslokalet. Dette blir omtrent det samme foredraget som hun tidligere har hatt i Hinna historielag. Også denne gangen vil medlemmene i det lokale historielaget ha førsterett, mens andre kan melde sin interesse til galleriet i den grad det er plass.

Publisert:
 1. Billedkunst

Mest lest akkurat nå

 1. Vaksine-sms fikk hele systemet til å knele

 2. Rovik boas: Tre pasienter korona-isolert

 3. Jarstein innlagt på sykehus etter koronasmitte

 4. Da granskerne kom, var viktige sms-er og notater slettet. Nå må medarbeidere til Høie sjekke sine telefoner.

 5. Artist fra Sandnes fikk Spellemannpris

 6. I neste uke kan du registrere deg for vaksine