Mr. Jazz i Flekkefjord

Flekkefjord fikk radesyken via Egersund. Men det kan også komme noe godt fra fiskerlandsbyen.

Publisert: Publisert:
  • Hans E. H. Jacobsen
iconDenne artikkelen er over 17 år gammel

PER GEORG ELLINGSEN

Yrke: Adjunkt

Født: 29. juni 1950

Sivilstatus: gift, to voksne barn

Anledning: Nordisk Jazzfestival

29.— 30. august

Per Georg Ellingsen, for eksempel.

I 1994 dro klimaflyktningen i gang Flekkefjord Jazzklubb.

Allerede samme år inviterte klubben jazzband fra vennskapsbyene Nykøbing Mors og Bollnäs til Nordisk Jazzfestival. Siden har festivalen gått på omgang, og arrangeres nå neste helg for fjerde gang i Flekkefjord. Ti band skal spille på Grand, i gatene og i byteltet. For en fest det skal bli!

— Er det ikke litt ambisiøst å kalle vennskapsjazz mellom tre byer for «Nordisk Jazzfestival»?

— Slett ikke. Hvem har sagt at «nordisk festival» er ensbetydende med minst ett band fra hver eneste by i Norden, svarer Mr.Jazz med påtatt indignasjon.

Jazzklubben krever tid og dugnad. 90 medlemmer er ikke dårlig i en småby på størrelse med en amerikansk kirkegård, men heldigvis ikke like død.

Per Georg i Flekkefjord og Lund Storband, han akkompagnerer Flekkefjords Sangforening, dyrker egne vindruer, squash, tomater, fiken og ferskener. Men den ellers stilige hjemmelagede utegrillen «Kursk», med periskoplignende pipe, kunne gjerne hatt bedre avtrekk. Skjønt litt CO - røyk kan saktens fremme veksten i frilandshagen. Om bananene overlever på vår hjemlige palmekyst, skal være uvisst.

Søt musikk Men la oss hoppe et halvt århundre tilbake i tid, og vel så det. Per Georgs foreldre Georg og Gudrun var begge musikalske. Han spilte violin og piano, hun var organist og sang.

Slikt ble det søt musikk, fem sønner og kamp om tangentene av.

— Jeg var nummer tre i gutteflokken regnet forfra og bakfra, humrer Per Georg.

Yngstemann Øystein er nok mest kjent som musiker: Fra Show Show, flere band og nå sist Strandaspelet. Men Per Georg er stolt å ha vært med på å komponere «Livet på torget», i Haugesund omskrevet til «Livet på kaien». For ikke å glemme om bandene Red River Boys, Ants, Chapters og Hestholan piggtrådband - de fleste med barndomsvennen Asbjørn Stokkeland.

— I Red River Boys hadde vi hvite skjorter, svart silkesløyfe og røde vester med gullknapper. Skikkelig stilig.

- Det ryktes at du ikke kunne noter? - Jeg stolte på gehøret! Men da jeg begynte å spille inn på data, fikk jeg besifring og noter ut på print. Hadde jeg visst hvor vanskelig det var, hadde jeg ikke fått det til, knegger Per Georg.

Fikse løsninger Allerede som ungdom avslørte han seg som oppfinner. Sykkelpedal for halte, for eksempel. I Uenesveien i Flekkefjord er et ellers ordinært rekkehus bygd ut på alle bauger og kanter. Og hadde det ikke vært for den offentlige fattigdom i skolene, kunne Kreativ Systemer blitt en suksess med sine plassbesparende datapulter.

— Har du sett den siste patenten? lyser Per Georg opp, og viser oss en skyvelås for stålrør som bygger på taulåsprinsippet.

Slik er Per Georg. Alltid tusen jern i ilden.

— Hva er det beste du kan si om mannen din? utfordrer vi fru Astrid.

— At han er engasjert og har pågangsmot!

— Kan det bli for mye?

— Visst kan det det!

Jazz og kvalitetsfølelse Interessen for jazz ble for alvor vekket i voksen alder - etter et noe omskiftende liv som rådmann på Nordmøre, formannskapssekretær i Flekkefjord og personalsjef på Flekkefjord Slipp & Maskinfabrikk.

- Hva gir jazzen deg?

— Glede og kvalitetsfølelse. Tenk at vi i Flekkefjord kan oppleve det samme på jazzklubb som i Oslo.

— Hvilken jazzform liker du best?

— Jeg liker freejazz minst! Favoritten er mainstream og B-bob.

— Hvafornoe? B-bob?

— Ja, den går sånn: «Bi bob, bi bi bi bi bi bob. Bi bi bi bi bi bob-bob-bob». Det er en jazzform Charlie Parker er mest kjent for. Ellers liker jeg swingjazz, fusion, funk og soul. Jazz er et stort hus med mange rom...

Årets jazzfestival byr på enda en variant: Salsakonsert med karnevalsstemning og sydende folkeliv i byteltet på Tollbodbryggen.

— Og jeg som ikke kan danse salsa?

— Meld deg på kurs med José Sanchez lørdag formiddag!

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. - Litt blonder er tydeligvis alt som skal til

  2. TV-signalene skal tilbake straks – ellers må Vardafjellet Vindkraft stoppe turbiner

  3. Se de spektakulære planene for nytt folkebad i Sandnes

  4. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

  5. Nytt positivt smittetilfelle ved Slåtthaug sykehjem

  6. Kastrati får ikke delta på trening eller kamp