En bok full av drøm og lengsel

BOK: Et vakkert, finstemt kvad for dikterne, drømmerne og all verdens undertrykte.

Auður Ava Ólafsdóttir (f. 1958) er en av Islands mest kjente og populære forfattere. Aftenbladets anmelder er begeistret for hennes roman «Frøken Island».
 • Sigmund Jensen
  Sigmund Jensen
  Forfatter og litteraturkritiker
Publisert: Publisert:
Grade: 5 out of 6
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Audur Ava Olafsdottir: Frøken Island. Roman. Oversatt av Tone Myklebost. 218 sider. Pax forlag.

Sigrid Undset skal visstnok ha blitt anbefalt å bytte ut skrivemaskinen med en symaskin. Det samme henger over jeg-fortelleren Hekla i Audur Ava Olafsdottirs (f. 1958, Nordisk råds litteraturpris 2018) gode roman, «Frøken Island», en lavmælt lovsang til livet og litteraturen, om integritet og individualitet, personlig autonomi og solidaritet, sammensatt av korte kapitler med poetiske titler og referanser til bl.a. Høysangen, Shakespeare, Laxness o.a., og som vanlig upåklagelig oversatt av Tone Myklebost.

Året er 1963. Island har 175 000 innbyggere og én nobelprisvinner i litteratur. Martin Luther King holder sin berømte tale, «I have a dream». Surtsey fødes av et vulkanutbrudd. Kennedy myrdes i Dallas. Dette er ikke bare markører og koloritt, men en integrert del av romanens tematikk. Kombinert med islandsk historie, litteratur og folketro veves det hele sammen til en perspektivrik fortelling med internasjonalt utsyn: «Opp alle jordens bundne treller».

Når Hekla setter seg på bussen til Reykjavik for å forfølge forfatterdrømmen, er f.eks. kontrastvirkningen slående. Hun leser «Ulysses», men blir spurt av en medreisende om hun vil delta i en skjønnhetskonkurranse. «Menn fødes som diktere, kvinner får tilbud om å bli Frøken Island». Og når hun i jobben som servitrise («Vi gjemmer ikke bort en skjønnhet i smørbrøddisken») opplever at eldre menn tafser på jentene, nytter det ikke å klage, for «sånn har det alltid vært».

Hekla er en fascinerende skikkelse; sterk, reflektert, vakker, og mer styrt av intellekt og målbevissthet enn av følelser og konvensjoner, et naturbarn som gjør det som kjennes rett, ikke det andre forventer. For kvinner er ikke diktere, de er og skal være husmødre, til nød vaskehjelper, værelsespiker og servitriser. Venninnen Isey er blant dem som sitter fast i husmorhelvetet, avhengig av ektemannen, der den ene graviditeten avløser den andre: «Jeg vet hvordan livet mitt kommer til å bli helt til jeg dør». 

Kvinnen er ikke fri før hun har jobb og egen bankkonto, som Beauvoir sa.

Og Heklas homofile venn, DJ Johnsson, må finne seg i å bli herset med og banket opp fordi han er den han er. Situasjonene er forskjellige, men likevel like. Han kan sy og har symaskin, og Hekla kan skrive og har skrivemaskin, men samfunnet de lever i er låst i en forestilling om at det absolutt må være omvendt. 

Når Hekla så blir kjæreste med «dikteren», en av forfatterspirene tilknyttet bohemkafeen Mokka (hun benevner dem hun møter ved deres funksjon, ikke navn), takler han det derfor dårlig, også fordi hun viser seg å være en større dikter enn ham: «Hvis du ikke jobber, skriver du. Hvis du ikke skriver, leser du. Hvis blekkhuset hadde gått tomt, ville du åpnet en blodåre». 

Senere skal hun utgi en roman i hans navn, siden ingen forlegger ville ha manuskriptet da hun sendte det inn i sitt eget navn. Møtet med dikterens mor, som taler i halve setninger og konsekvent omtaler henne som «piken», er forresten svært fornøyelig lesning. 

Olafsdottirs prosa er i det hele tatt behagelig langsom og besnærende stemningsfull. 

I bokens andre del reiser så Hekla ut i verden, først til København, siden til et land ved Middelhavet, og opplever der en frihet hun har savnet hjemme. DJ Johnsson derimot blir banket opp også på strendene i Syden.

«Frøken Island» er en bok full av drøm og lengsel, litteratur og kjærlighet, om samfunnets og tradisjonenes hemmende grep, men fremfor alt om emansipasjon, om å bli og stå opp for seg selv til tross for alle begrensende normer og forventninger. Dessverre trenger vi stadig slike påminnelser, også i såkalt liberale demokratier.

Publisert:
 1. Litteratur
 2. Roman
 3. Anmeldelse
 4. Bokanmeldelse
 5. Bøker

Mest lest akkurat nå

 1. Trafikale problemer flere steder i distriktet

 2. A-krimsenteret med storaksjon mot budbilbransjen

 3. Fjerner populær gaveordning på kort varsel

 4. En Sirdal-familie på fire kan få 12.000 kroner til å dekke strømregningen

 5. Innkaller til hastemøte om høye strømpriser

 6. Over en halv million husstander mister TV2