Bach to the future

MUSIKK: Gi ungene litt Bach før... Kygo tar dem?

Johan Sebastian Bach (Kåre Nordstoga) har nettopp fått seg ny kone (Liv Marie Skaare Baden).
 • Leif Tore Lindø
  Leif Tore Lindø
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Norsk Orgelfestival er, i floraen av levende og døde rogalandsfestivaler, en stayer. Siden 1990 har de jobbet for orgelmusikkens fremme, for dens ve og vel, for kantorene, organistene og dem som bruker og lytter til instrumentenes dronning. Siden oppstarten på Karmøy har den sakte trukket sørover og har nå hovedbase i Stavanger. Fredag drev de Bach-misjonering for framtida, for unger, sammen med Den kulturelle skolesekken.

– De gikk! Ja, altså, bilen var ikke funnet opp ennå. Så...

Liv Marie Skaare Baden tuller litt før hun, ikke uten en viss dramatikk, viser omtrent hvor langt det var for purunge Johan Sebastian Bach å gå til Lüneburg for å prøvesynge på «en skikkelig god musikkskole».

– Det tok en uke!

Mester på en dag?

Foran henne, helt framme i Stavanger Domkirke, sitter en bøling skoleelever. Det er et par Messi-drakter der, men ingen Bach-trøyer. Likevel, de er nesten andaktsfullt rolige der de følger den unge organistens gjøren og laden.

– Sebastian var utålmodig. han ville lære ALT på en gang, men storebroren mente han var for utålmodig. «Du blir ikke mester på én dag».

Liv Marie Skaare Baden er både forteller, Bach og et par koner i forestillingen «Bach for barn».

Men de som kjenner historien vet at han ble mester, om det tok litt mer enn en dag. Og det er nok lit av målet her, å vise hvordan en ganske fattig gutt måtte jobbe for å bli en av historiens aller største komponister. Liv Marie Skaare Baden og Kåre Nordstoga gjør det gjennom å fortelle og dramatisere hele livet til Bach. Oppturene, de euforiske øyeblikkene i medvind, de mange tilbakeslagene, døden, musikken og i det hele tatt.

Messi og Bach

En Messi-drakt snur seg i det organist Kåre Nordstoga legger kull i ovnen. Han har flytta seg fra cembaloen på scenen opp til Det Store Orgelet. Nå har fyrer han av «Toccata & Fuge d-moll», som nok er det mest kjente stykke for orgel som finnes, i tillegg til Mendelssohn brudemarsj, sjølvsagt.

Nordstoga røsker til, og Messi-drakten gjør store øyne. Før bruset fra toccata og fuge velter over ungene, har Skaare Baden penslet historien over fra den spillende Bach til han som komponerer.

– Sebastian ville lage musikk som ingen hadde hørt før.

Historien går videre, fra skole og undervisning i dannelse og fransk og alt mulig, til jobb hos hertuger og fintfolk. Maria Barbara Bach dukker opp, gifter seg med Sebastian, blir gravid rett under talerstolen i Domkirken, får sju unger og dør. Da er toccata og fuge langt borte, og strykersatsen fra Orkestersuite Nr. 3 i D-dur, den vi kjenner som «Air», lyder saktmodig i kirkerommet.

Liv Marie Skaare Baden og Kåre Nordstoga som herr og fru Bach.

Nye fans

– Nei, nå er det på tide med noe positivt igjen, roper Skaare Baden, og får et smil i retur av Messi-drakten.

Ny kone, Anna Magdalena, entrer scene, Bach spiller og jobber og komponerer, krangler med menigheten, ny graviditet, og full furore hos Bach sine. Stadig nye Bach-stykker flyter ut gjennom fingrene til Nordstoga, stadig nye sider av livet til Bach blir avslørt. Messi-drakten begynner å bli litt urolig, men Bach synger også på siste verset, og de siste tonene ebber ut.

Kanskje fikk Bach noen nye fans?

Publisert:
 1. Musikk
 2. Klassisk musikk

Mest lest akkurat nå

 1. Amerikanere fra­rådes å reise til Norge

 2. På bursdagen sin fikk Camilla Finnesand en telefon: «Du må komme inn på sykehuset»

 3. Nav har bedt om politihjelp 1230 ganger siden 2016

 4. Silje trudde ho var gravid med sitt fjerde barn då smertene kom. Ein blod­prøve gav svar

 5. Din plastpose skal lønne proffe strandryddere i Rogaland

 6. Derfor mangler Storbritannia 100.000 lastebilsjåfører – varsel om nasjonal kal­kun­krise før jul