– Hva er vel humor uten politikk og religion?

En muslim, en kristen og en ateist går inn i en redaksjon. Er det noe å le av?

– Vi må tåle den dritten vi får for det, for humor kan bidra til å løse store problemer, sier Mohammed Basefer (midten). Sammen med Terje Sporsem (til venstre) og Torolf Nordbø diskuterer han hvor grensene går når du tuller med religion.
  • Mariann Eliassen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Hvis jeg var Gud, hadde jeg vært fornærmet. Du setter av én dag i uken til å hvile, så er det den dagen alle forlanger at du jobber.

Komiker Terje Sporsem lette i sin ungdom etter Gud. Han fant ingen. De tre siste årene har han brukt på å lese hellige bøker, snakke med lærde og utforske det spirituelle.

Nå har han kommet til Stavanger for å snakke om religion. Eller mer presist: for å tulle med religion. I september starter vestlandsturnéen til forestillingen «Religion» i Stavanger. Her tar han for seg verdensreligionene én etter én, og stiller de store spørsmålene. Hvorfor protesterte ingen da Abraham ville omskjære alle? Var Moses helt tilregnelig? Og hvorfor ønsket ikke Muhammed å bli avbildet?

Vi har invitert humorist og visesanger Torolf Nordbø (alias «Han innante») og komiker Mohammed Basefer, til å diskutere disse spørsmålene med Sporsem, i tillegg til ett til: Er det greit å tulle med religion?

Mer enn religionen

Basefer: Jeg vil ikke være kjent som han som bare snakker om islam. Jeg er mye mer enn en muslim.

Mohammed Basefer har drevet med stand-up i litt over et år, men har allerede gjort seg opp noen meninger om hva det er greit å tulle med.

Basefer, som ble født i Jemen og bodde deler av oppveksten i Saudi Arabia, forteller at han har vært omringet av religionen så lenge han kan huske. Han definerer seg selv som troende muslim, men innrømmer at han har fått et mer avslappet forhold til islam etter å ha bodd mange år i Norge.

– Jeg er litt påpasselig med hva jeg sier om religion. Selv om jeg har enkelte vitser om Koranen, vil jeg heller tulle med tingene rundt islam, som omskjæring eller flerkoneri, fortsetter han.

Så avbryter Nordbø.

– Har du hørt hva en slektning av meg sa da han fikk besøk av Jehovas vitner.

– Nei.

– Han sa: Er det ikke dere som mener man skal ha flere koner? Nei, det er ikke oss, svarte de, det er mormonene. Åja, sa slektningen min, da er det ikke aktuelt.

Våge å vitse

– I Norge i dag kan du fleipe med alt, bortsett fra de dype tingene i islam. For da risikerer du å bli drept, påstår Nordbø.

I desember meldte Nordbø overgang fra KrF til Partiet De Kristne. Overgangen skyldte han blant annet på det han mener er den «snillistiske asylpolitikken» til KrF. Selv definerer han seg som aktiv kristen og forkjemper for demokratiske verdier som ytrings- og religionsfrihet.

– Jeg fleiper ikke med Muhammed og historiene i islam. Det er det få som våger å gjøre, sier Nordbø.

Det er kanskje ikke mange som spøker med islam, men det er ihvertfall én.

– Jeg spiller profeten Muhammed på scenen i showet mitt. Det har fått overraskende gode reaksjoner, forteller Sporsem.

– Det er i alle fall ingen som har reagert, og det er mange muslimer som har sett forestillingen.

I 2016 ga Sporsem ut musikkvideoen «My Bagdaddy». Sangen handler om å forelske seg i IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi, og videoen viser Sporsem og al-Baghdadi sammen på en romantisk tur i parken. I etterkant av publiseringen fikk videoen mye oppmerksomhet i Norge og i utlandet. Sporsem har som følge av dette, mottatt trusler fra radikale islamister og fått PST-bistand.

Nordbø retter seg mot Sporsem.

Nordbø: Hadde du våget å lage karikaturtegninger av Muhammed på scenen?

Sporsem: Nei, for jeg er ikke sikker på at det er rett måte å tulle med det.

Nordbø: Det sier alle. Men egentlig er du livredd for å gjøre det.

Sporsem: Hvis jeg gjør det, hører ikke folk etter. Ytringsfriheten står utrolig sterkt for meg. Men hvis jeg mener at noe i en religion er nonsens, sier jeg det ikke rett ut. Jeg finner en måte å si det slik at folk tenker det selv. Hvis du gjør det på en for direkte måte, kan det andre du prøver å si forsvinne i skyggen av den ene vitsen.

Nordbø: Jeg har voldsom respekt for det. Det er ikke mange andre komikere som tør å gjøre sånt. Men jeg kjøper ikke den om at det skal gå an å lage karikaturer i alle andre religioner, men ikke islam.

Upløyd mark

Komikerne er uenige om mye. Men det er én ting de kommer overens om; ytringsfriheten kommer først. Noe blir likevel for vanskelig å spøke med.

Nordbø: Da Monty Python skulle lage filmen «Life of Brian» sa Michael Palin at de egentlig ville fleipe om Jesus. Men etter å ha lest mer om ham, fant de ut at han var for fantastisk til å kunne fleipes med. Det samme gjelder for meg. Jeg fleiper ikke om Jesus. Men mye av det vi kristne holder på med, er jeg kritisk til. Jeg har show der jeg fleiper med kristne uttrykksformer, inkludert noen av mine egne. Men det har jeg først og fremst for kristne miljøer fordi det er der det trengs. Det har jeg fått masse kritikk for, men jeg syns det er riktig.

Sporsem: Jeg tuller ikke så mye med Jesus selv. Jeg skulle gjerne gjort det, men jeg føler at det er litt oppbrukt. Det ville blitt kjedelig. Når jeg snakker om Muhammed og Profetens Ummah, ler folk. Det er fremdeles litt upløyd mark. Folk vet ikke så mye, så du kan overraske. Det er det som er gøy.

Dytter døren forsiktig opp

Sporsem: Det er ikke mer enn 40 år siden det å tulle med kristendom var vanskelig. Men så har vi dyttet døren litt etter litt, og nå er den vidåpen, og vi har akseptert det. Det kommer muslimer for å se showet mitt, og jeg får dem til å le. Jeg sparker ikke opp døren for islamvitser. Jeg dytter den litt og litt. Vi som humorister må vise at det går an å tulle med religion uten å spotte.

Er det forskjell på å tulle med egen religion enn andres?

Basefer: Det plager meg at norske komikere føler ikke at det er så lett for dem å tulle med islam som det er for meg. Jeg syns ikke at jeg skal ha friere tøyler til å tulle med ting enn noen andre. Alle komikere skal ha samme utgangspunkt til å tulle med religion, om du heter Mohammed eller Karl.
Vi som muslimer har et problem. Vi er for sensitive. Da profeten Muhammed gikk gjennom gatene, kastet de steiner og søppel på ham. Hva gjorde han med det? Han klikka ikke, han tok ikke hevn. Hvis profeten Muhammed skal tåle så mye, hvorfor kan ikke vi? Jeg skjønner at folk blir irritert. Men å true med vold og drap, det gjør bare folk med mye usikkerhet og lite kunnskap.

Sporsem: Det er de som ikke klarer å diskutere som tyr til vold.

Basefer: Vi er i en unik posisjon i Norge når det gjelder ytringsfrihet. Det er en gode som er gull verdt. Se på humorbransjen i Saudi Arabia. Når du ikke kan tulle med religion eller politikk ender det med at du må tulle med de aller svakeste i samfunnet, nemlig filippinske eller bangladeshiske slavearbeidere. Det forkastelige systemet de har, og måten de ser ned på folk, forsterkes av at de ikke har ytringsfrihet. Når du ikke kan kritisere systemene forsvinner mye bra humor. Så hva er vel humor uten politikk og religion?

Liker å krenke

Religion er et sensitivt og vanskelig emne. Likevel er humoristene ikke redde for å krenke eller fornærme.

I USA har mange komikere sluttet å opptre på universiteter fordi de mener at studentene har blitt hypersensitive og for politisk korrekte. Ifølge Sporsem kan dette også merkes i Norge.

– Det er oftere at yngre reagerer på disse vitsene enn eldre. Men det er et tveegget sverd. Da kan du si at folk ikke skjønte vitsen. Men det som kan skje da, er at publikum slutter å komme. Det som uansett er sikkert, er at vi kommer til å bli hatet av noen. Men de som vanligvis legger oss for hat er ikke de som kommer for å se oss. Kom og se, så kan vi snakke om det.

– Noe av det morsomste jeg vet, er folk som blir lett fornærmet, skyter Nordbø inn.

Alt kan tulles med

Til tross for ulikheter, er det en god tone mellom mennene.

– Å diskutere dette, er det jeg syns er aller kjekkest, sier Sporsem.

– Vi har tre forskjellige måter å se verden på. Og likevel er vi helt enige. Vi er enige om grunnleggende verdier. Religion skal tulles med. Religion er farlig når det ligger i feil hender. Dessverre er det altfor mange feil hender i verden, avslutter han.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Dette er ofrene etter angrepene på Kongsberg

  2. Viking slo Bryne i dramatisk skjebnekamp

  3. Tenåring uten førerkort krasjet i busskur

  4. Disse ble drept på Kongsberg

  5. «Glimt av gammel storhet – og masse rør og rot. Men det viktigste denne kvelden var kanskje ikke kvaliteten på Kristian Valens show.»

  6. Fem lokale lag i aksjon - se dramaet i 3. divisjon her