Pilotprosjekt skal gi mer lønn til kunstnerne

Stavanger kunstmuseum deltar i et pilotprosjekt som skal gi kunstnere som stiller ut hos dem bedre betingelser. Det betyr bedre betalt.

Publisert: Publisert:

- Spennende pilotprosjekt, sier Hanne Beate Ueland, direktør på Stavanger kunstmuseum. Foto: Jon Ingemundsen

  • Eli Næsheim
    journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Direktør Hanne Beate Ueland ved kunstmuseet synes dette er utrolig gøy. Både det å være med i en ordning som betyr mer penger til kunstnere som viser egne verk hos dem, og å bli plukket ut til å delta i pilotprosjektet.

6.mars åpner kunstneren Marit Victoria Wulff Andreassen stor separatutstilling i Stavanger kunstmuseum. Det at hun skal vise egne arbeider, betyr at hun er én av kunstnerne som får penger fra pilotprosjektet. Men hvor mye, og hvordan, vet verken kunstneren eller direktøren ved kunstmuseet foreløpig.

500.000 kroner i to år

- Kjempeflott, sier Marit Victoria Wulff Andreassen, kunstner som stiller ut på kunstmuseet neste år. Foto: Jarle Aasland

I årets statsbudsjett satte Regjeringen av to millioner kroner til utstillingshonorar for kunstnere ved statlig støttede kunstinstitusjoner. Nå utvides prosjektet med fire millioner til, og skal gjelde for totalt 12 institusjoner. For Stavanger kunstmuseums vedkommende betyr dette 500.000 kroner ekstra til kunstnere som stiller ut i årene 2015 og 2016.— Det blir opp til de enkelte institusjonene hvordan de vil disponere disse pengene. Senere blir bruken vurdert, og kanskje blir dette en fast ordning med utstillingshonorar betalt av staten, forklarer Hanne Beate Ueland.

Kunstnere med utstilling i offentlige institusjoner som Stavanger kunstmuseum, har også rett på utstillingsvederlag. I følge Ueland er et beløp som 50 til 100.000 kroner vanlig i denne sammenhengen, men størrelsen varierer veldig. Noen ganger stiller kunstneren ut helt alene, andre ganger er der flere. Utstillingsvederlaget kan være den eneste lønnen kunstneren mottar.

- Kjempeflott

Kunstneren Marit Victoria Wulff Andreassen synes det er kjempeflott at det nå kommer et pilotprosjekt som kan bli en fast ordning, og et eget utstillingshonorar i statlig støttede museer.

I motsetning til kommersielle gallerier, satses det ikke på salg av kunst i utstillinger som vises i offentlige museer som Stavanger kunstmuseum.

— Utstillingen blir en presentasjon av mitt kunstnerskap, og vil ha både eldre og helt nye verk, forteller Andreassen.

Da hun fikk den gledelige forespørselen fra Stavanger kunstmuseum for ett år siden, ble hun informert om hva museet bidrar med. De ordner med vederlag, katalog, og tar seg av mye av det arbeidet hun ellers må gjøre selv i forkant av en utstilling.

— Som kunstner må man være økonomisk disiplinert, mener hun, og forteller at hun smører all inntekt, stipender og salg tynt ut over. Det må tenkes langsiktig, vanskelig å vite om regnskapet går i pluss før utstillingen tas ned. Men, samtidig er en utstilling i et museum et prestisjefylt oppdrag som gir mye tilbake ut over det økonomiske.

— Den største utfordringen er lønn til meg selv, det er der vi kunstnere kommer dårligs ut, sier Marit Victoria Wulff Andreassen.

Kunstnernes levekår

Regjeringens tanke bak utstillingshonoraret som nå prøves ut, er at kunstnerne skal få bedre levekår, kunstinstitusjonene større kunstfaglig frihet, og publikum flere kvalitetsutstillinger.

Pilotprosjektet er en konsekvens av den offentlige utredningen om kunstnernes levekår. I den anledning uttalte Norske Billedkunstnere, som representerer omlag 2800 profesjonelle billedkunstnere her i landet, at det er en hovedutfordring at visningsstedene betaler kunstnerne for lite for utstillingsvirksomhet. Dette gjelder selv når utstillingens formål ikke er å selge kunst til en kunde, men å gi publikum en minneverdig opplevelse.

— Etter mange års påtrykk om å innføre utstillingshonorarer i tillegg til utstillingsvederlag, er vi i gang med å gripe an ukulturen med gratisarbeid opp mot offentlige utstillinger, heter det høringsuttalelsen fra Norske Billedkunstnere.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Stavanger-kvinne blir tidenes yngste deltakar i «Mesternes mester»

  2. To nye tilfeller av koronasmitte i Sandnes

  3. Stenger konsert-teltet i Egersund etter knusende kritikk

  4. Tysk direktør ber Solskjær og Manchester United holde seg unna

  5. Nordmenn på reise fikk karantene-sms

  6. Folk vil heller gå ned i lønn enn å flytte på seg

  1. Billedkunst