Haugesund kunstforening størst i landet

Ingen andre kunstforeninger i Norge har flere medlemmer enn den i Haugesund. Og tallet øker mest nå før jul.

I slutten av mars åpner utstillingen som er årets høydepunkt i Kunsthall Stavanger. Popkunstneren Kiki Kogelnik (1935-1997) er fra Østerrike, men flyttet til New York i 1961.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Søndag som var ble det loddet ut rundt 30 kunstverk i den årlige medlemsutloddingen i Haugesund kunstforening. I ukene før fikk foreningen en rekke nye medlemmer, som fikk delta både i årets og neste års trekning. Det kan dreie seg om en 12-14 innmeldinger i løpet av en helg.

Haugesund kunstforening åpner 2017 med å vise billedvev av Kristin Sæterdal.
September 2015. Ingrid Haukelidsæter i ferd med å avslutte forberedelsene til utstillingen i Kunstgalleriet i Stavanger. Til våren stiller hun ut i Sandnes kunstforening.

Men det er ikke bare den populære utloddingen og andre medlemsfordeler som gjør Haugesund kunstforening til landets største. Hvis du er kunstinteressert og bor i Haugesundsdistriktet, kommer du ikke unna kunstmuseet Haugesund Billedgalleri og byens kunstforening. De to er til og med i samme bygg, og har ingen konkurrenter.

- Det er selvsagt stor stas å være landets største, samtidig som vi fortsetter å vokse. Styremedlemmene i Haugesund kunstforening er kjempeflinke til å verve. Og når inntektene fra kontingenten øker, blir der også mer penger til arrangementer, bemerker Grethe Lunde Øvrebø, daglig leder i Haugesund billedgalleri.

Også i Stavanger ?

Nå før jul kan også medlemmene i Stavanger kunstforening vinne kunst. Gevinstene i dette lotteriet er en serie med spesiallagde grafiske arbeider laget av kunstnere som har stilt ut i kunsthallen.

Maya Økland, fungerende daglig leder, kaller denne utloddingen et medlemsstunt. Om slike arrangementer blir en fast begivenhet, vet hun ikke. Lotteri med gratis kunst til medlemmene i kunstforeningene var svært vanlig i tidligere tider.

Men nå er medlemsfordelene oftest slikt som gratis inngang til utstillinger og arrangementer i kunstforeningenes regi, invitasjon til spesialomvisninger, og tilbud om billigere kunst og prosenter på innramming

Og der er også et stort sprang fra kunstforeningene i Haugesund og Stavanger til Sandnes, Bryne og Klepp.

I Haugesund tar de ansatte i Haugesund Billedgalleri seg av den daglige driften av kunstforeningen. Mens utstillingsprogrammet lages av styret i foreningen i samarbeid med Grethe Lunde Øvrebø.

Kunsthall Stavanger har blant annet daglig leder på heltid. Mens Sandnes kunstforening betaler for en ansatt noen får timer i uken. Foreningene på Bryne og på Klepp kan bare drømme om noe slikt.

Mye frivillig arbeid

- Jeg synes det er imponerende hva vi får til, hele kunstforeningen vår er basert på frivillighet, forteller Magda Line, leder i Bryne kunstforening.

Her arrangeres det opptil åtte utstillinger i året. De i styret snakker stadig om å satse på medlemsverving, men foreløpig skjer dette ved å informere mer nettet.

Sandnes kunstforening har hatt en voldsom aktivitet de siste årene siden foreningen har hatt ansvar for all visning av kunst i KinoKino. Etter at Sandnes kunst- og kulturhus ansatte gallerileder, er der igjen to visningssteder på gateplan i bygget. Og kunstforening disponerer bare sin egen lille kube.

- Vi håper å kunne utvide lokalet vårt i KinoKino, sier foreningens leder Trond Rørvik, som innrømmer at det var flott å kunne bruke hele salen.

Tallet på medlemmer i Sandnes kunstforening er stabilt lavt. Mens eksempelvis Klepp kunstforening har rundt 80 medlemmer, er der 75 i Sandnes.

Klepp kunstforening arrangerer to til fire utstillinger årlig. Foreningen ble stiftet i 1984, to år senere hadde den 102 medlemmer. Siden 1988 har Klepp kunstforening hatt utstillingene sine i Folgehuset i Haugabakkavegen på Kleppe.

Vær obs! Der kan komme endringer i utstillingsprogrammene. Og flere utstillinger.

Publisert: