Faren døde etter filmpremieren

Olav Strandberg (71) ble hyllet i sønnen Steffans film. Tre uker etter premieren gikk han bort.

Robert (t.v.) og Steffan Strandberg er lettet over at faren levde lenge nok til å se filmen «Natta pappa henta oss».
  • Torgeir Eikeland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Alt hadde vært meningsløst hvis pappa hadde dødd før han fikk sett filmen. Det gikk bare fire dager fra premieren i Vennesla til han lå på sykehus i kritisk tilstand, så du kan vel si at det var en fotofinish mellom ham og filmen, sier Steffan Strandberg (48) galgenhumoristisk til Fædrelandsvennen.

Han sitter sammen med sin bror Robert Strandberg (47) og snakker om faren Olav Strandbergs bortgang sist torsdag.

Hyllet av bygda

Steffans film «Natta pappa henta oss» fikk riksdekkende oppmerksomhet før norgespremieren fredag 13. oktober. Filmen handler om hvordan Olav Strandberg i 1980 klarte å tilkjempe seg omsorgen for sønnene Steffan og Robert. Da hadde de bodd de første 10 - 11 årene av livene sine hos en rusbelastet mor.

Historien Olav Strandbergs kamp for foreldreretten var oppslaget på Fædrelandsvennens førsteside 11. oktober.

– På filmpremieren i Vennesla hadde hele bygda møtt opp, og pappa ble hyllet. Dette var ett av de største høydepunktene i livet mitt, og det var det nok for pappa også. Han satte veldig pris på det, sier Steffan Strandberg.

– Det kom ikke som noen overraskelse at han døde. Pappa har vært hjertesyk i ti år, og det har ikke gått ei uke uten at jeg har lurt på om han ikke stuper snart. Det hadde vært ufattelig surt om han ikke hadde rukket å se filmen, sier broren Robert.

Les også:

Les også

Håper filmen kan hjelpe andre

God kontakt

Det var etter en lenge planlagt operasjon mandag 16. oktober at tilstanden forverret seg kraftig for Olav Strandberg. Etter dette ble han holdt i live i kunstig koma og med respirator fram til han døde torsdag 2. november.

– Vi hadde god kontakt med ham de periodene han var våken fra det kunstige komaet, og vi opplevde mye fint sammen de to ukene som gikk før han døde, sier Robert.

Strandberg har også to døtre fra et ekteskap nummer to: Gyda Linn Chavez Strandberg (17) og Lavenia Mari Chavez Strandberg. De fire søsknene tilbragte mye tid sammen på farens rom på sykehuset.

Mye humor

– Det var mye humor. Vi kødda mye med ham, og han kødda tilbake. Det var mye latter på tross av at situasjonen bokstavelig talt var gravalvorlig, sier Robert.

Olav Strandberg fotografert da Fædrelandsvennen intervjuet ham 10. oktober. På veggen bak ham ser vi øverst bildet av Steffan og Robert som barn.

Han forteller at han spilte mye klassisk musikk for faren på dødsleiet.

– Det gikk nærmest døgnet rundt med ting jeg visste han var glad i, sier han.

Les også:

Les også

Når mor velger flaska framfor barna

– Vi prøvde å holde motet oppe hos ham, for du blir jo redd når du ligger slik. vi prøvde å få vekk redselen ved å snakke om dagligdagse ting. Jeg og Robert snakket om en sydenferie vi skulle dra på sammen med pappa når han ble frisk, selv om vi egentlig visste at det ikke var så sannsynlig, sier Steffan.

Olav Strandberg med gitaren på åttitallet.

Studiekameraten

Fredag er det begravelse i Vennesla kirke hvor Olav Strandbergs levde liv skal feires. Sammen med Olavs turkamerat Arve Henriksen skal brødrene ut i skogen og samle inn ting fra steder de vet faren satte pris på.

– Det skal vi legge på kista. Bjarne Nordhagen skal være prest, for han kjente pappa og familien godt, sier Steffan.

– Og så skal pappas studiekamerat Jan Erik Pettersen framføre noen stykker på åttestrengs gitar, sier Robert.

Olav Strandbergs utgivelse hvor han spiller lutt og andre instrumenter.

Lutt

Før han flyttet hjem til Vennesla for å ta seg av sønnene var Olav Strandberg en høyt skolert og internasjonalt anerkjent musiker. At han ble holdt for å være en av de fem beste luttspillerne i verden var noe av det han var aller mest stolt av, ifølge sønnene. I 1986 ga han ut en LP med tittelen «Intavolatura di liuto, tiorba e di chittarone».

– Tenk deg at du sitter i Vennesla som 25-åring og tenker: «Jeg skal faen meg bli verdens beste på lutt!» Da er du individualist, og dette er det viktigste vi har arvet fra pappa: «Følg drømmen din, uansett hvor sprø den høres ut», sier Steffan Strandberg.

Publisert:
  1. Vennesla
  2. Klassisk musikk
  3. Film

Mest lest akkurat nå

  1. Knut Arild Hareide inn­rømmer sine «unn­latelses­synder». Nå for­later han riks­politikken

  2. – Endelig tror folk på min historie

  3. Her gjør de endelig klar for festival igjen – etter et rekordår på Jæren

  4. Hovden Høyfjellshotell skal sannsynligvis rives

  5. Slik blir bompengesatsene på ny E39

  6. Ellevill jubel for Sandnes Ulf - klar for semifinale