Planlegger Norges dyreste TV-serie

Petter Næss skal egentlig bruke tiden i Bergen til å sette opp teater på DNS. Men på hotellet jobber han også med en ny NRK-serie om det norske oljeeventyret.

OLJE: Petter Næss skal lage dramaserie om det norske oljeeventyret.
 • Frank Johnsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg har virkelig to hundreprosentjobber disse ukene. På morgenene og ettermiddagene sitter jeg med planene for NRK-serien «Lykkeland». Det går bra siden jeg er i Bergen uten familie. Men det blir ikke mye tid til Fløyen, kino og andre ting jeg pleier å gjøre her, sier Petter Næss, som er i Bergen for å regissere «Danny og den store fasanjakten». Det skriver Bergens Tidende

Stykket, som er basert på Roald Dahls barnebok med samme navn, skal settes opp på DNS denne våren.

Serie om oljeeventyret

TV-serien «Lykkeland» er en ambisiøs dramaserie om starten på det norske oljeeventyret. Innspillinger starter 22. mai. Næss er ansvarlig (konseptuell) regissør, mens Mette Bølstad, kjent for «Nobel» og «Kampen om tungtvannet», skriver manus.

Budsjettet er på hele 96 millioner kroner, som er langt mer enn det suksesser som «Nobel», «Valkyrien» og «Okkupert» hadde til rådighet.

– Vi skal lage en serie som foregår fra 1969 til 1972, derfor trenger vi de pengene vi kan få. Serien starter idet Norge er i ferd med å gi opp å finne olje. Philips gjør et siste forsøk grunnet en avtale med norske myndigheter. Hullet de borer blir til Ekofisk. Vi slutter første sesong når Statoil etableres, sier Næss.

DNS: Petter Næss instruerer skuespillerne i «Danny og den store fasanjakten».

– Norges fattigste by

Handlingen foregår i Stavanger. Der skal det meste spilles inn, men det letes også etter innspillingsplasser i Bergen.

– På den tiden var Stavanger Norges fattigste by, fiskeriet var på vei ned. Så det var et crazy opplegg. Man visste og kunne så lite. Plutselig blir det Klondike-stemning, som skaper en enorm samfunnsmessig og mellommenneskelig forandring.

– Hvordan vil du karakterisere «Lykkeland»?

– Det er først og fremst et karakterdrevet drama som viser grunnlaget for det norske velferdssamfunnet. Det er viktig å fortelle yngre generasjoner at velstanden vår ikke har kommet av seg selv, sier Næss.

Ni filmer på fjorten år

Serien følger i utgangspunktet fire unge mennesker, fra 17 til 22 år, som representerer ulike aspekter ved samfunnet, og deres vei inn i voksenlivet i en by som gjennomgår en forrykende forandring.

Hans siste spillefilm var Zentropa-produserte «Into The White» (2012), som ble klippet i et lokale på Tollbodkaien. I mellomtiden har han jobbet med flere prosjekter, som en filmatisering av Helle Aarnes’ «Tyskerjentene», uten at noe er blitt materialisert.

– Jeg laget ni spillefilmer på 14 år. Nå er jeg mer inne i en normal spillefilmfrekvens. Men jeg sugen på å gjøre film igjen, selv om det har vært deilig å jobbe mye teater de siste årene.

– Det har gjort at du har fått bruke mye tid i Bergen?

– Dette blir min fjerde produksjon på DNS siden 2012. Jeg kjenner byen godt. Den har en tetthet jeg liker. At det er mørketid nå, er en kjempefordel når jeg jobber med det andre stoffet, sier Næss.

ELLING: Petter Næss og Per Christian Ellefsen i Los Angeles i forbindelse med Oscar-utdelingen i 2002.

Tror på debatt

«Lykkeland» er basert på en virkelighet, norsk oljehistorie, som mange nordmenn kan litt om. Næss regner med at folk vil ha mange meninger om det endelige resultatet.

– Se på «Nobel» og alle diskusjonene som kom opp i kjølvannet. Vi har gjort veldig mye research. Det er jo mange som tar æren for oljeeventyret. Men jeg føler vi står ganske fritt. Selvfølgelig blir det litt diktning òg, sier Næss.

Planen er at «Lykkeland» får premiere på NRK1 høsten 2018. Målet er å lage minst en sesong til, for å dekke inn senere år. Produsentene har stor tro på at serien har et stort internasjonalt potensial.

– Det er jo interessant å fortelle om hvorfor oljerikdommen ble beholdt i Norge og ikke solgt ut til utenlandske interesser. Det var en pionértid på mange områder. Man kuttet helt klart noen hjørner, sier Næss.

Maskulin relasjon på DNS

Men først skal han lose «Danny og den store fasanjakten» i havn. 1. mars blir det norsk premiere på DNS. Dette er en historie som fenger Næss på det personlige plan.

– Jeg ville først og fremst fokusere på far-sønn historien. Den har mange biografiske elementer. Min egen far lærte meg mye rart. Jeg styrte bilen selv på motorveien da jeg var ti år. Jeg styrte fly da jeg var 13. Min far lærte meg tyvfiske, epleslang og mye mer. Roald Dahls historie gir meg muligheten til fortelle om den kule siden med maskulin relasjon. Det er jo en dramatisk, rørende og litt fartsfylt fortelling om en gutt som får være med i de voksnes verden, sier Næss og legger til:

– Jeg ville også beskrive det britiske klassesamfunnet – at de rike føler at de har egne regler. Litt som Stordalen, at du kan snakke høyere, kjøre fortere.

Publisert:
 1. Drama
 2. NRK
 3. Philips
 4. Equinor

Mest lest akkurat nå

 1. Knut Arild Hareide flytter til Rogaland

 2. Usikker på munnbind-rutinen? Du er ikke alene! Her er fasit

 3. Bertelsen & Garpestad gikk for storstilt julebord: - De ansatte fortjente det

 4. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt

 5. Tar farvel med hjemmefansen: – Det blir emosjonelt

 6. Speilglatt i gata? Her finner du gratis strøsand