Dødsdømt teater-reality

Hvilken av disse <b>unge kreftpasientene tror du vinner 600.000 kroner</b> i løpet av de neste seks dagene?

Publisert: Publisert:

Kajsa Bøgild (til venstre) er en av seks ungdommer som er med i et realityshow. Alle har seks måneder igjen å leve, og muligheten til å vinne 600.000 kroner. Foto: Shade Barka Martins

  • Leif Tore Lindø
    Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I realityshowet "Vinn & Forsvinn" er det seks deltakere. De er unge, og i løpet av de neste seks dagene kan de vinne 600.000 kroner. Så langt kunne dette vært mandager 20.30 på TVNorge eller onsdager 21.00 på TV3. Men alle de seks som er med i "Vinn & Forsvinn" har noe annet til felles. De er syke. Dødssyke. De har seks måneder igjen å leve. Toppen. Ulike krefttyper vil ta knekken på dem. Kunne det vært torsdager 21.30 på TV2?

Nei, det er vel tvilsomt. Da realitybølgen i Norge startet med BIg Brother trodde vi siste sperre var brutt. Ramsey Suleiman entret huset med de bevingede ordene «blir det nåkke knulling», og jojovisst — det ble det. Rodney Omdal Karlsen og Anette Young hadde seg, mens storebror så på. Nå får deltakerne i Paradise Hotel knapt satt fra seg kofferten før de gyver løs på hverandres sjels- og underliv.

På Ungdomsteatret blir virkelighets-tv tatt nok et steg. Her handler det om liv og død.

Tabu

Denne teateroppsetningen har et realitykonsept som ramme. Hvilken kreftungdom vinner pengene? Hvem er sykest? Er det en som feiker? Hvem stemmes fram som vinner?

De seks deltakerne forholder seg til døden på ulike måter. Noen holder den på avstand, noen ser den i hvitøyet mens andre gir f¤"#. Noen tror på Gud, noen klamrer seg til tanken om at kreft er en fase. En vil bare feste hardt så lenge det går mens en annen har vært en jævel hele livet, og vil gjøre én god ting før han takker for seg.

Bakteppet er alvorlig. Selv om alle på et eller annet tidspunkt må forholde seg til kreft - sin egen sykdom, families eller venners – vil mange av oss helst ikke snakke om det.

— Det er et tabu for mange. Det er i alle fall noe vi ikke vil snakke om før vi må, sier Iris Røise, som spiller "Anne".

Redd for å dø

Rollefiguren til Iris Røise er overpositiv, sporty og bruker det som kamuflasje.

— Men egentlig er hun veldig redd for å dø, sier Røise.

Kajsa Bøgilds rollefigur prøver en annen metode.

— Hun prøver nok å se realitetene i øynene og være tøff, sier Bøgild.

De fire andre har sine metoder. De er i samme båt, det går samme vei, men de ser ulikt på reisen. I alle fall bak maskene.

— De vil nok egentlig bare behandles som vanlige ungdommer. Folk som er syke ønsker å være folk, ikke bare pasienter, sier Bøgild.

Galgenhumor

Regissør Lone Ungar håper å kunne gjøre kreftsykdom og sykdom generelt til noe det går an å snakke om for ungdom.

— Det er mange spørsmål som tas opp i denne forestillingen. Hvordan takler vi døden? Blir vi kyniske av det? kanskje vi blir bedre mennesker? Klarer vi å snakke om for eksempel kreft?

Spørsmålene stilles i et stykke som består både av alvor og galgenhumor. Og det er altså et realityshow der en kreftsjuk ungdom skal vinne 600.000 et halvt år før det er slutt.

— Folk drømmer om å komme på tv, gjerne i et program der man bretter ut sine mest personlige ting. Hvorfor skal ikke disse ungdommene, som snart skal dø, få sjansen?

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Tidligere Bryne-spiller har alvorlig sykdom. Her har han akkurat fullført gåturen fra Bergen til Oslo.

  2. – Nå er det nesten litt for stille

  3. Trump omgjør fengselsdommen til sin mangeårige venn

  4. Cruisesjef: Flere skip klare til å seile mot Stavanger

  5. Vil stoppe riving av moskéen i Verksgata

  6. Stavanger-politiker legger seg flat etter å ha kalt Abid Raja for «klovn»

  1. Scene