- Helen & Hard nærmer seg Snøhetta

Det mener Lionel Devlieger i det belgiske designkollektivet Rotor.

Publisert: Publisert:

Helen & Hard er tidligere premiert for dette bygget: Vennesla bibliotek og kulturhus. Foto: Helen & Hard

— Spesielt deres bruk av skreddersydde trekonstruksjoner som på en mesterlig måte integreres med lys, ventilasjon og interiør, vil gjøre dem til et forbilde for yngre arkitekter verden over, sier Devlieger til A-magasinet. Han mener det er et tidsspørsmål når det Stavanger-baserte arkitektkontoret Helen & Hard oppnår samme internasjonale omdømme som Snøhetta har i dag. Snøhetta står blant annet bak Biblioteket i Alexandria i Egypt og operabygget i Oslo og er involvert i byggingen av nye World Trade Center i New York.

— Helen & Hard er opptatt av samspillet med brukerne; kvaliteten på selve prosessen frem til det ferdige resultatet er vel så viktig som utfallet. De er veldig fleksible i hvordan de ser på sin egen rolle som arkitekter. De nøler ikke med å bytte rolle, og blir selv oppdragsgiver, uttaler Devlieger.

Tildelt Jacobprisen

I den fire sider lange artikkelen "Når to former tre", som stod på trykk i fredagens A-magasin, blir arkitektkontorets grunnleggere Siv Helene Stangeland og Reinhard Kropf intervjuet i forbindelse med at de om få dager blir tildelt årets Jacobpris, som er en norsk kulturpris til «utøvende formgivere som har dokumentert utmerket arbeid innenfor Norsk Forms fagområder»; design og arkitektur.

Følg Aftenbladet kultur på Facebook og Twitter.

Juryen mener Helen & Hard har vist en usedvanlig evne til å skape meningsfull arkitektur selv med knappe ressurser.

– Stor gjennomslagskraft

— Tre er svaret på mye; det gir et godt inneklima, det binder CO2, Norge har et overskudd av tre, og det er viktig å støtte opp om en annen industri enn bare oljen, sier Stangeland til magasinet.

Også Marius Nygaard, professor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, mener Helen & Hard skaper nye ideer med stor gjennomslagskraft.

— I utviklingen av løsninger har de klart å stille grunnleggende spørsmål om oppgavens forhold til sted, natur, samfunn, materialer og teknologi, sier han.

Les også:

Les flere kultursaker her!

Publisert: