Aller beste uttrykk: Vannari
Hva sier det om rogalendinger at "vannari" ble kåret til Aller beste uttrykk? Kanskje at vi er overbærende når noe går oss imot? Iallfall at vi ikke er så nøyeregnende.
- Kristin AalenKulturjournalist
Et søk i Aftenbladets arkiv viser hvordan vinneruttrykket ofte brukes. Først beskrives en situasjon som har noen mangler. Men vannari – noe godt oppveier det mindre bra. I en teateranmeldelse skrev nå avdøde Kjetil Wold:

"«Askepott og Lillemus-Mei» er ikke på noen måte dybdeteater. Stykket er enkelt og forståelig. Og ikke alle scenene er like vesentlige for framdriften. Men vannari: Om ikke alle danseinnslagene nødvendigvis er like logiske, så er de uansett frodige og en fryd for øyet."
Odd Jan Lange skrev i et leserinnlegg om hvordan han gledet seg til sommerens invasjon av niser i en ryfylkefjord han har utsikt til. Året før hadde han sett tusenvis av niser leke seg i vannskorpen, trolig på jakt etter sild. Synet var så flott at Lange ble overbærende med det store minuset som niseflokkene medfører. "Vannari at det er sørgelig lite fisk å få for oss tobeinte," avsluttet han.
Ingjerd Seldal, omtalt som skolekorpsets mor i et julekurvintervju, hadde i årevis gjort en frivillig innsats. Hun sa: "- Det er så rørende å få hilsener fra utflyttete musikanter. Noen ganger får jeg en god klem når jeg møter dem på gata. Vannari alt det arbeidet og de hundrevis av bollene jeg har bakt når du ser hvor mye du får igjen for det."
Hva kommer så vannari av rent språklig? Det avslørte den kunnskapsrike skoleinspektøren Kåre Dreyer Dybdahl i et avisinnlegg:
"M. Berntsen (1925) mener at uttrykket er en sammentrekning/forkortning av "d'e kje vandar i". Han peker på at ordet henger sammen med gammelnorsk vandr, som betyr vanskelig eller nøyeregnende. Skrivemåten burde da vel ha vært vannar i. Ordet finner en også i uttrykket "å vera vanne på någe" (vanne på — kresen)."
De andre nominerte uttrykkene var "salikatt", "drolt", "biringt" og "annige".