Sint adventskveld for Pussy Riot

Verden har ikke glemt Pussy Riot. Onsdag kveld var musikere og forfattere samlet for å støtte de fengslende kvinnene 21 steder i verden. Også i Stavanger.

Publisert: Publisert:

Forfatteren Arild Rein leste fra sine 365 tekster om kjærlighet, vennskap, hat og sorg på Cementen. Foto: Fredrik Refvem, Fredrik Refvem

— Samme appell holdes i Moskva, USA, flere byer i Tyskland, og ellers i Europa, dessuten Stavanger, som den eneste plassen i Skandinavia, forteller Espen Røsbak, leder av litteraturfestivalen Kapittel, som sørget for at det ble arrangement i Stavanger, sammen med Litteraturhuset i Stavanger og Icorn, det internasjonale nettverket som tilbyr forfulgte forfattere et fristed.

Idé fra Berlin

Ideen til denne opplesingen av et felles budskap om hvordan president Putins system knebler en hel generasjon av kunstnere i Russland, startet på den internasjonale litteraturfestivalen i Berlin. Arrangementene skal vise at verden fortsatt bryr seg om de to kvinnene i Pussy Riot som nå sitter i fengsel, dømt i en rettssak som aldri skulle blitt reist.

I Stavanger samlet Espen Røsbak sammen en gjeng med det han karakteriserer som sinte bidragsytere, rett og slett for å få fram en rettferdig harme. Kvelden hadde tittelen «Anger Camp 12.12.12: Pussy Riot Tribute» Og, i motsetning til de andre arrangementene rundt i Europa, var der ikke bare ord her, men også mye musikk denne uortodokse adventskvelden i Stavanger. Hvor Egil Østenstad debuterte som diktleser, og forfatteren Arild Rein leste fra årets bok.

Engasjert Frk. Fryd

- Er dere sinte?

— Det spørs om du mener som artister eller personer, svarer Embla Heskestad Jagdum i Frk. Fryd, som var siste band ut på gårsdagens arrangement, med fire sanger, én av dem helt ny.

Medlemmene i bandet lager musikken sin selv. De har holdt på i sju år, og blitt mørkere med tiden. Ett av numrene på ep-en som ble gitt ut i år heter "Slem pike," ikke det samme som sint. Og Jagdum poengterer at om musikken deres er engasjert, betyr det ikke at den også er politisk.

Jentene i Frk. Fryd er 19 år gamle, noe yngre enn de to fengslede medlemmene i Pussy Riot. Og selv om den norske hverdagen er noe helt annet enn den russiske, kan Embla Heskestad Jagdum identifisere seg med Pussy Riots kamp for rettferdighet og demokrati. Dette er noe medlemmene i Frk. Fryd støtter.

— Pussy Riot er feministisk, er dere også det?

Frk. Fryd har spilt på et arrangement i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen 8.mars, Men Embla Heskestad Jagdum forteller at de lenge har prøvd å kvitte seg med betegnelsen "jenteband." Medlemmene i Frk. Fryd vil at folk skal høre på musikken deres og like den. De fire jentene vil ikke bli sett på som representanter for en bestemt gruppe. Ei heller feminismen.

Verdens-lesing

I Berlin lanseres arrangementer som dette med fokus på de fengslede kvinnene i Pussy Riot som «Worldwide reading».

20.mars i år ble det lest for den kinesiske nobelprisvinneren Liu Xiaobo fleste steder i Tyskland, Frankrike og Europa. Men også i Hongkong i Kina.

Onsdag kveld var kartet merket med arrangementer i USA, Moskva, Marokko, tett i tett rundt i Europa. Dessuten Cementen pub, Stavanger, det 21. stedet, med ikke altfor mange til stede.

Eli van der Eynden fra Kristiansand sang for det hun mener er en god og viktig sak, selv om hun ikke er punker selv. Foto: Fredrik Refvem

Publisert: