Hvilken Tom Cruise-film er best?

Tom Cruise har spilt i over 40 filmer. Aftenbladets filmanmeldere har plukket ut en liste over 10 høydepunkt. Her kan du være med på å kåre den beste.

Tom Cruise er en allsidig skuespiller med lang merittliste.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det går selvsagt ikke an å bli helt enige om hvilken Tom Cruise-film som er den aller beste. Smaken er heldigvis forskjellig, og det fins helt sikkert mange som trekker på skuldrene av hele Tom Cruise. Det er imidlertid ikke til å stikke under en stol at mannen har en veldig variert merittliste bak seg. Vi har plukket ut 10 filmer som på forskjellige måter har gjort inntrykk på oss. I bunn av saken kan du stemme på den du liker best.

Mission Impossible

I 1996 kom den første filmen i denne populære serien, som er basert på tv-serien med samme navn. Cruise spilte hovedrollen som agenten Ethan Hunt, som til nå har fått til de utroligste ting i til sammen fem filmer. Han var også medprodusent på filmen, som ble regissert av Brian De Palma.

Født 4. juli

Cruise ble nominert til Oscar for sin rolle som desillusjonert Vietnam-soldat i Oliver Stones storfilm fra 1989. Etter å ha fått en ikke ubetydelig ungpikeidol-status, mye takket være sitt plettfrie ytre, var det mange som ble overrasket over å se Cruise forvandlet til en langhåret, skjeggete og uflidd krigsveteran.

Filmen vant Oscar for beste regi, og hanket også inn fire Golden Globe-priser.

Eyes Wide Shut

Cruise spilte mot sin daværende kone Nicole Kidman i denne mystiske Stanley Kubrick-filmen. Den ble ikke den helt stor publikumssuksessen, men slo desto bedre an hos kritikerne.

Magnolia

Cruise ble Oscar- og Golden Globe-nominert i kategorien for beste mannlige birolle i denne kritikerroste filmen. Oscaren glapp, men han vant Golden Globe for sin rolle.

Top Gun

Tre år etter gjennombruddsfilmen «Risky Business» spilte Cruise pilot i denne actionfilmen. Til tross for lunkne kritikker ble den filmen som dro inn mest i billettinntekter i 1986. En oppfølger med Tom Cruise med navnet «Top Gun: Maverick» kommer på kino i 2019.

Cocktail

Dette var filmen som skulle få bartendere til å begynne å kaste på flasker og glass. Her ble Cruise nominert til en av de prisene som ikke henger spesielt høyt, nemlig The Golden Raspberry Award, populært kalt Razzie, en pris som går til de dårligste filmene og prestasjonene.

Det hindret ikke filmen i å oppnå en betydelig kommersiell suksess, og den regnes av mange som en av filmene som virkelig definerte 80-tallet.

Rainman

Dustin Hoffmanns film. Han fikk selvfølgelig Oscar for rollen som den autistiske Raymond. Den egoistiske jappebroren som Tom Cruise spilte, kom ufortjent litt i bakgrunnen. Men mange mener at Tom Cruise gjorde en av sine beste roller noensinne i denne filmen fra 1988.

En vampyrs bekjennelser

Brad Pitt, Tom Cruise og Kirsten Dunst spilte smellvakre, blodtørstige vampyrer i New Orleans, basert på Anne Rices roman i filmen fra 1996. Her har Cruise overlatt den største rollen til Brad Pitt, men den vanligis så striglete og streite Cruise gjør et godt inntrykk i en svært uvanlig rolle til ham å være.

Jerry Maguire

Den etablerte kassasuksessmaskinen Tom Cruise spilte sportsagent med moralske skrupler i denne filmen fra 1996. Nok fulltreffer hos både kinogjengere og kritikere. Men i ettertid huskes filmen best som Renée Zellwegers gjennombruddsfilm, og en usedvanlig søt unge i en sentral rolle.

Et spørsmål om ære

«You can’t handle the truth»!

Jack Nicholsons replikk i dette militærrettsdramaet fra 1992 er blitt udødelig, og ble det Tom Cruises skjebne å spille den stødige hovedrollen mot en mer markant birolle. Men Tom Cruise og daværende kassasuksess-garantist på kvinnesiden, Demi Moore, sørget for at filmen ble en stor kinohit.

Publisert: