Hjelmeland kutter ut kunststøtten


Et enstemmig formannskap har meldt Hjelmeland ut av Ryfylke kunstlag. Det betyr slutten på fire årlige vandreutstillinger og en sommerutstilling.

Ryfylke-utstillingen har lang tradisjon også i Hjelmeland kommune. Her er Jan T. Kleppa, daværende nestleder i Ryfylke kunstlag, omviser for en skoleklasse nettopp fra Hjelmeland i utstillingen som ble vist høsten 1986.
 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Nå før jul skal de åtte medlemskommunene i Ryfylke kunstlag vedta om de vil forplikte seg til å betale kontingent for de kommende tre årene. Det årlige beløpet varierer fra 8000 til 25.000 kroner, satsen for Hjelmeland er på 20.000 kroner.

Formannskapet i Hjelmeland fulgte rådmannens anbefaling og sa nei til videre medlemskap i Ryfylke kunstlag. Begrunnelsen er den økonomiske situasjonen i kommunen, det må kuttes i faste kostnader. Konsekvensen er at "Hjelmeland kan stå utan kunstutstillingar i tida framover," som det heter i rådmannens innstilling.

Men Kari Imsland fra Rennesøy, som er fylkesleder i Ryfylke kunstlag, har ikke gitt opp Hjelmeland. Hun håper at flertallet i kommunestyret er av en annen mening enn politikerne i formannskapet.

-Hva med de andre medlemskommunene, kan de komme til å følge Hjelmeland?

-Vi har ikke fått noen signaler om at de vurderer å melde seg ut. Kultursjefene i kommunene har sagt at de er positive til å fortsette samarbeidet, sier fylkesleder Imsland.

Kunstløst Hjelmeland?

Dersom Hjelmeland melder seg ut av Ryfylke kunstlag, vil det være sparsomt med kunstbegivenheter i kommunen. Performance- og billedkunstneren Liv Reidun Brakstad har hatt et par kunststunt i sitt hjem på Randøy. Pluss at Galleri Hagalid pleier å ha salgsutstillinger med billedkunst og kunsthåndverk påske, sommer og høst.

Tor Reimund Helgøy, leder i Hjelmeland kunstlag, er usikker på hva som nå skjer. Men hvis Hjelmeland kommune virkelig kutter medlemskontingenten i Ryfylke kunstlag, vil der ikke vil bli vist kunstutstillinger i kunstlagets regi på Hjelmeland. Heller ikke den årlige sommerutstillingen.

Ellen Kalvig er leder for Suldal kunstlag og selv billedkunstner. Hun er indignert på vegne av Hjelmeland kunstlag, og mener at dette ikke bare handler om å spare, men en negativ holdning til kunst.

-Den økonomiske støtten vi ber om, er den samme som vi har fått de siste ti årene, påpeker Kalvig, som er lettet over at Rogaland fylkeskommune har lovet samme årlige støtte om Hjelmeland er med eller ei.

Åtte lokallag

Kulturlederne i medlemskommunene har anbefalt Ryfylke kunstlag å rekruttere nye medlemmer i lokallagene. Dette mener de vil øke muligheten for at kommunene ville være positive til å inngå en ny treårig avtale.

Kunstlagene i Hjelmeland, Rennesøy og Kvitsøy har økt aktiviteten og medlemstallet de siste årene. Hjelmeland kunstlag har om lag 80 medlemmer, Suldal 65.

-Det viktigste er vel at vi inviterer alle innbyggerne i kommunene til gode kunstutstillinger, enten de er medlemmer eller ei. Vi har ingen fordeler å tilby de som vil melde seg inn. Det eneste er muligheten til å delta i dugnadsarbeidet, sier Ellen Kalvig i Suldal.

Der er også andre utfordringer. Finnøy og Forsand har ikke hatt lokaler til å vise utstillinger de to siste årene. Det har heller ikke vært aktive lokallag i Forsand og Sauda i perioden.

Utstillingslokalene i Strand har heller ikke vært de beste, og medlemsmassen i lokallaget er kraftig redusert.

Ifølge fylkesleder Kari Imsland vil der bli et nytt styre i Forsand kunstlag. Nylig ble Steinar Hee Solheim ansatt som ny daglig leder i Ryfylke kunstlag. Dette er en deltidsstilling, som nå dermed flyttes til Sauda, hvor Solheim bor. De siste årene har Ryfylke kunstlag hatt kontorplass i Hjelmeland, og før dette igjen på Sand i Suldal.

Les også

 1. Ryfylke Kunstlag feirar seg sjølv

 2. Hjemme i garasjen på Randøy

 3. Denne opptredenen er også kunst

Publisert:
 1. Billedkunst
 2. Hjelmeland kommune
 3. Utstilling

Mest lest akkurat nå

 1. Oilers vant i spillforlengelse

 2. Tenåring uten førerkort krasjet i busskur

 3. Navn på omkommet frigitt etter båtulykke

 4. – Har ikke lyst til å miste noen jeg er glad i

 5. Dette er ofrene etter angrepene på Kongsberg

 6. Foreld­rene er avholds­folk. Selv produ­serer hun vin i verdens­klasse i Burgund