Tyldum kan vinne sin andre Oscar søndag

Erik Poppes "Kongens nei" nådde ikke opp, men MortenTyldums amerikanske film "Passengers" er nominert i kategoriene beste produksjonsdesign og beste filmmusikk.

Søndag er det tid for den 89. utdelingen av Academy Awards i Hollywood. Her står Oscar-statuettene på rekke og rad.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Selv om Norge ikke er representert i kategorien for beste fremmedspråklige film, er til gjengjeld både en svensk og en dansk film med.

"En mann ved navn Ove" og "Under sandet" skal blant annet konkurrere med "The Salesman" fra Iran og "Toni Erdmann" fra Tyskland.

Den tyske komedien ble sett på som en sterk vinnerkandidat - helt til president Donald Trump prøvde å inføre sitt reiseforbud som inkluderte Iran.

Denzel Washington kan bli en av kveldens overraskelser om han vinner Oscar for sin hovedrolle i "Fences." Sist han vant var i 2002 for hovedrollen i "Training Day" (2001).

Det førte til at regissøren av den iranske filmen, Asghar Farhadi, og hovedrolleinnehaveren Taraneh Alidoosti avlyste sin deltagelse på utdelingen.

Dermed ble en stemme for filmen også en stemme mot Trump og utfallet av nettopp denne kategorien fikk en annen betydning, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Meryl Streep fikk en ærespris på Golden Globe-utdelingen 8. januar.

Trump-effekt

Det vil ikke overraske noen om USAs nye president vil bli gjenstand for rikelig med vitsing og kommentarer fra scenen i Dolby Theatre.

Meryl Streep fyrte av en kraftsalve allerede under Golden Globe-utdelingen, mens Jennifer Lopez, Katy Perry og Busta Rhymes langet ut under Grammy.

Musicalfilmen " La La Land" er årets soleklare Oscar-favoritt.

I år er det ikke-hvite-nominerte i alle skuespillerkategorier samt for beste regi. I tillegg har tre av de ni filmene i beste film-kategorien et afroamerikansk tilsnitt - "Moonlight," "Fences" og "Hidden Figures".

«La La Land» kan vinne mye

Når det gjelder storfavoritten "La La Land" er det ikke et spørsmål om den vil vinne noen statuetter, men hvor mange. Filmen har hele 14 nominasjoner, den samme rekorden som "Titanic" og "All About Eve".

Ryan Gosling er likevel ikke favoritt til beste mannlige hovedrolle til tross for at "La La Land" har gjort nærmest rent bord i sesongens tidligere utdelinger.

Casey Affleck ("Manchester by the Sea") var lenge ansett som den som ville vinne, men Denzel Washingtons ("Fences") overraskende pris for beste mannlige hovedrolle under Screen Actors Guild åpnet feltet.

Les også

Fakta om Oscar-prisene 

Show med Kimmel

Academy Awards er også et show. I år er det komikeren og TV-programlederen Jimmy Kimmel som skal lede festlighetene, godt hjulpet av prisutdelere som inkluderer Amy Adams, Riz Ahmed, Javier Bardem, Samuel J. Jackson og Shirley MacLaine.

Komikeren og TV-programlederen Jimmy Kimmel skal for første gang lede Oscar-utdelingen.

Blant dem som skal opptre på den musikalske siden er Sting, Justin Timberlake, John Legend og Lin-Manuel Miranda.

Dersom Miranda vinner for sin sang "How Far I'll Go" fra tegnefilmen "Moana" kan han smykke seg med å være medlem av de eksklusive klubben EGOT - utøvere som har vunnet både Emmy, Grammy, Oscar og Tony.

Miranda, som er mannen bak den særdeles populære musikalen "Hamilton", vil i så fall med sine 37 år bli det yngste EGOT-medlemmet.

Publisert: