Verdens tøffeste konfirmasjon

Er det naturlig, ungdommelig rålls når Justin Bieber blir arrestert? Er det PR-folkene som står bak? En ting er sikkert: Barnestjernene går ofte gjennom en hevvi skandalekonfirmasjon før de blir voksne.

Justin Bieber har vært gjennom en heftig konfirmasjonsperiode for å gå fra barnestjerne til stjerne for de litt større. Den humpete turen må svært mange unge stjerner gjennom.
 • Leif Tore Lindø
  Leif Tore Lindø
  Journalist
Publisert: Publisert:

Justin Bieber ble født i 1994, et par dager etter at eks-fascisten Juan Antonio Samaranch utropte lekene på Lillehammer til “di best olympic winter games.. ever”. I fredfulle Canada vokste han opp under det som blir beskrevet som vekselvis trange og helt vanlige kår, alt etter hvilken historie som skal fortelles. Moren Malette, stefaren og bestemoren var guttens familie. Justin spilte piano, trommer, gitar og trompet. Noen karriere i symfonien var aldri aktuelt, men gutten kunne synge.

Justin Bieber anno 2009.

Som 12-åring framførte han Ne-Yo’s «So Sick» på en lokal sangkonkurranse, og dermed var frøet til haraballet sådd. Moren filmen og la klippet ut på Youtube, et klipp plateselskapsmannen Scooter Braun tilfeldig snublet over. Han tok kontakt med moren.

Så kommer Gud – og Jesus – inn i bildet som et kompliserende element. Talentspeideren Braun var jødisk. Moren til Bieber, som var absolutt helt sikker på at Messias var komen til jorden – var skeptisk. Historien som fortelles er at hun ba: «Gud, jeg ga ham til deg. Du kunne sendt en kristen mann og et kristent plateselskap. Du vil ikke ha denne jødiske typen til å være Justins mann, vil du?».

Usher og Justin Bieber

Sannhetsgehalten må du nesten spørre Gud om, men slik går no soga. Etter et par menighetsrådsmøter, fagre løfter og smisk og smask og forsikringer ble 13-åringen med han karen som foretrakk Det Gamle Testamentet, til Atlanta, og til fremtidige fristelser.

Barnestjernene

Etter en rekke kjedelige platebransjedetaljer, som jeg ikke skal kjede deg med, begynte Justin å jobbe med Usher, Selveste Usher, et svært r’n’b-navn. Moren flyttet etter, og det skal ha hersket både god stemning, full religionsfrihet og utsikter til melk og honning.

Guttens første singel, «One Time», ble sluppet mens han jobbet med debutalbumet. Det gikk godt, særlig i hjemlandet Canada, men også resten av verden begynte å se at her var det noe stort på gang. Under den herskende popstjernelogikken, forvirret og skrudd som den er, ble han snart voldsomt kjent, først og fremst for å være en voldsomt ung og kjent person - som i tillegg kunne synge. The Today Show, Ellen DeGeneres Show og alle de store fikk besøk av 15–16-åringen. Jentene, de såkalte «Beliebers», ble stadig flere. Rakettkarrieren var i gang. Bieber var ung, men han var faktisk ingen barnehagestjerne. Vi tillater oss en liiiten avstikker.

Bieber anno 2011.

De virkelige barnestjernene starter myyye tidligere. Tvillingene Mary Kate og Ashley Olsen delte på rollen som Michelle Tanner i den populære tv-serien «Full House» som rullet over skjermene på 90-tallet. Avtalen ble signert da de var 6 måneder gamle. De kunne knapt uttale konsonanter da de ble stjerner.

Tvillingene ble verdens yngste millionærer som hadde tjent pengene sine selv. Senere har de kommet seg over i voksenlivet og designerbransjen og omsetter i dag for over 2 milliarder i året. Skuespillere som Drew Barrymore, Natalie Portman, Shirley Temple og Leonardo DiCaprio startet også tidlig – og klarte seg utmerket. Andre gikk mer eller mindre til hundene. Haley Joel Osment, som spilte han «I see dead people»-gutten i «Den sjette sansen», han forsvant.

Du skal krøkes tidlig hvis du skal bli god krok, men fortidligkrøking kan også føre til rot. Noen barnestjerner går det riktig ille med. Macaulay Culkin var nok for mye hjemme alene som liten, for han har slitt voldsomt. Kanskje var det vennskapet med en annen barnestjerne, Michael Jackson, som fikk lyset til å brenne i begge ender.

Vi skal snart tilbake til både Justin og Jesus og jentene, men litt mer om Michael Jackson først.

Sunt å være stjerne?

Som femåring pisket faren Michael og hans eldre brødre rundt i heimen for å få dem til å øve. Feil dansetrinn i The Jackson 5 ble gjerne belønnet med en omgang med beltet. Michael ble superstjerne i ung alder, og vi vet hvordan det endte. Lapskausen av berømmelse, genialitet, galskap, anklager om barnemisbruk, koko opptredener i offentligheten, flere geniale popsanger, operasjoner, veldedighet, private dyrehager, spinnville historier og enda mer fantastisk popmusikk kan få einkvan til å lure på om det er så sunt å bli barnestjerne.

Michael Jackson - troubled youth.

Men tilbake til vår kanadiske søtnos, Justin, som nå har sunget bursdagssang til Barack og Michelle Obama i Det Hvite Hus. Han tar over verden når sangen og videoen «Baby» blir sluppet. På Youtube blir musikkvideoen både den mest spilte og den mest mislikte i historien. Han herjer i sosiale medier og står alene for 3 prosent av all trafikken på Twitter, ble det hevdet.

I 2010 får han en rolle, han er tross alt voldsomt kjent, i tv-serien CSI. Justin spiller «trøblete ungdom som må ta vanskelig valg», og dermed er vi sikret en overgang til barne- og ungdomsstjernenes Rubicon.

Hvordan krysser man over fra stjerne med fans på ni og et halvt år til å fenge de fullt kjønnsmodne, de med mopedlappen og aller helst småbarnsmødrene (jajaja, og fedrene, for alt i verden).

Vi trenger en skandale

Den sikreste måten å ordne det på, hvis du er voldsomt kjent for å være kjent, er å konfirmere deg med en skandale eller to. Miley Cyrus, som var koselig og rappkjefta pappa-jente i serien «Hanna Montana», markerte overgangen på aller beste vis: Nakenbilder på avveie («jeg er sint»), nakenbilder i Vanity Fair («jeg gjør som jeg vil», stripping på Teen Choice Awards, rompetwerking til voldtektshymnen «Blurred Lines», panseksuell erkjennelse i offentligheten og i det hele tatt. Velregissert, farlig og en tydelig markering av at Disney-perioden er over. Formelen er velkjent for en rekke tidligere Disney-jenter, Britney Spears, for eksempel.

Hvorfor skjer dette? Anneliese van der Pol, som selv var Disney-stjerne, er en av dem som har forsøkt seg på en forklaring. Det starter med masse berømmelse, masse penger og enormt mye oppmerksomhet, mener hun, en berg- og dalbane av positiv rus. Så kommer tomheten.

«Folk blir deprimerte. De tyr til drikking, dop og sex fordi det er ting som får deg til å føle deg bra».

Miley Cyrus, pappa Billy-ray Cyrus og Minnie Mus - før Miley ble wild and crazy.

Kjendisene får heller ikke ha sine kriser i fred. Det er baksiden av medaljen. Oppturen blir sendt live, det samme blir nedturene. Den mørkere siden av medaljen er at en krise også kan gi karrieren et boost. Den mørkeste siden handler om psykisk helse. Hva som er hva er ikke alltid like lett å forstå.
Sett fra Vålandstårnet er det vanskelig å si hvor mye av dette konfirmasjonsritualet – som svært mange voldsomt kjente, unge stjerner går gjennom – som er planlagt, regissert og styrt av PR-folkene. I filmen «Wag The Dog» lager Hollywood-produsenten Stanley Motss en falsk krig for å beskytte en skandalisert president. Han putter halen på grisen når han sier: «Look at that! That is a complete fucking fraud, and it looks a hundred percent real. It’s the best work I’ve ever done in my life.»

Alt kan ikke være tilfeldig. Noe narkotikamisbruk og noen nakenbilder kommer nok fra hjertet, men mon tro om ikke deler av skandalene har vært innom en plenumsdiskusjon i grupperommet til «Apparatet Rundt Artisten». Det er ikke alltid like lett å se hvem som starter og hvem som slukker brannene.

Breaking the law!

Bieber har også hatt sin konfirmasjon. En farskapssak i 2011 (avvist), drikking, røyking, spytting på folk, råkjøring, surmulig over manglende musikkpriser og våre to favoritthistorier: Han kjøpte en apekatt, en slags homage til Michael Jacksons Wacko-Jacko-opplegg, og ikke minst: Hans verdige hilsen i protokollen på Anne Frank-museet i Amsterdam:

«Hun ville nok vært en belieber».

Apekattkjøpet så plutselig ikke så gale ut.

Hva gjør du når du trenger litt ekstra popstjerneschwung? Jo, du handler deg en personlig apekatt.

Vi har selvsagt ikke glemt at han rømte scenen i Oslo på grunn av litt vann på gulvet. Han ble arrestert i 2014 for fyllekjøring og råkjøring. Litt hasj har han også røykt (i likhet med 30–40 prosent av den norske befolkningen). Til og med mug-shotene er blitt analysert og hyllet av stylister.

Denne russeoppførselen ga ham også en mulighet til å legge seg flat og synge «Is it to late now to say sorry», nok en svær hit. Og midt i denne forvirringen blir han intervjuet og sier, sympatisk nok: «I just wanna honestly live like Jesus». Planlagt eller ikke: Det virker.

Litt bad boy, litt rebell og mer sexy enn kosebamse, så har du taket på fansen igjen. Det kommer stadig nye fans til, men gjennomsnittsalderen på belieberne er ikke ni år lenger. Den trøblete transformasjonen fra barnestjerne til voksenartist har Bieber gjort på den hollywoodske måten. Noen 10-åringer liker ikke Bieber fordi han «er slem og måtte i fengsel», men for dem med mopedlappen er det fint at idolet er litt mindre pusekatt og litt mer tiger. Dessuten er det medias feil. 100 millioner plater er solgt. Han har angivelig fjorten rekorder i Guinness Rekordbok, åtte av dem relatert til hans siste album 2017. Han er – lik det eller ikke – en av de absolutt største artistene i verden, og vi har ikke sett makan til verdensnavn på Forus siden Rex Rodney.

Les også:

Les også

 1. Absolutt alt du trenger å vite om Bieber-konserten

 2. Skjerpet sikkerhet når Justin Bieber kommer

Publisert:
 1. Justin Bieber

Mest lest

 1. Fastleger kan få bøter på inntil 213.000 kroner: – Provoserende

 2. Ukjent kvinne angrep parkert bil med hammer

 3. 10 kilo­meter tur­sti får nytt grus­dekke

 4. Førerløs buss skal gå i rute i Stavanger sentrum til våren