Liv Ullmann har fått Æres-Oscar

Som første nordmann noensinne er Liv Ullmann tildelt Æres-Oscar. Prisen er Norges tredje Oscar-statuett gjennom tidene.

Liv Ullmann tok imot Æres-Oscaren under en seremoni på Dolby Ballroom i Hollywood.
  • NTB-Marius Helge Larsen
Publisert: Publisert:

– Jeg er stolt. Jeg er kjempestolt, sa Liv Ullmann til norsk presse dagen før prisutdelingen.

Det har vært kjent i flere måneder at Ullmann skulle få prisen, og fredag kveld lokal tid fikk hun en Oscar-statuett i hendene. Prisen ble delt ut under en lukket seremoni i Hollywood, hvor norsk presse ikke hadde tilgang. I tillegg til Ullmann ble også Samuel L. Jackson og Elaine May hedret med Æres-Oscar.

Den høythengende prisen ble tidligere delt ut under selve Oscar-seremonien, som finner sted søndag, men den har de siste årene hatt sitt eget arrangement kalt «Governors Awards». Blant tidligere prisvinnere er legender som Charlie Chaplin, Walt Disney og Orson Welles. Faktisk har kun 17 kvinner tidligere fått prisen siden den først ble delt ut på slutten av 1920-tallet.

Ullmann tok imot prisen under en lukket seremoni med en rekke kjente film-navn til stede. Hun fortalte om sin første, mislykkede teater-audition i Norge – og om hvordan bestemoren støttet henne etterpå, ifølge nyhetsbyrået AP.

Bergmans filmer

83 år gamle Liv Ullmann får prisen for sin lange innsats i filmbransjen, både som skuespiller, manusforfatter og regissør.

Ullmann er Norges største filmstjerne gjennom tidene. Hun debuterte på film i «Fjols til fjells» i 1957, men karrieren tok henne etter hvert både til Hollywood og Broadway – og blant annet til et årelangt samarbeid med den svenske filmregissøren Ingmar Bergman, som hun også fikk datteren Linn med.

Hun spilte i en rekke av Bergmans filmer, blant dem «Persona» fra 1966 og «Scener fra et ekteskap». Samarbeidet ble omtalt av skuespiller John Lithgow da han fredag overrakte Æres-Oscaren til Ullmann, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Oscar-nominasjoner

Lithgow viste til kritikere som hevder Ullmann har Bergman å takke for at hun regnes som en av tidenes største skuespillere.

– Til det vil jeg si at Bergman trolig aldri ville blitt omtalt som en av våre største filmskapere uten Liv Ullmann.

Etter en årrekke som skuespiller gikk Ullmann også over til å lage filmer bak kamera, som regissør.

Også tidligere i karrieren har Ullmann opplevd sin dose av Oscar-spenning, etter å ha vært nominert to ganger uten å ha vunnet. Først for beste kvinnelige hovedrolle i «Utvandrerne» i 1971 og så i «Ansikt til ansikt» i 1976.

– Jeg skal for en gangs skyld sitte i salen og ikke være nervøs. Og ikke ha bankende hjerte og lure på: Vant jeg eller vant jeg ikke. Jeg gleder meg masse, sa Ullmann i et intervju med NTB i tidligere i måneden.

Samuel L. Jackson (t.v.) og Liv Ullmann ble fredag hedret med hver sin Æres-Oscar. Danny Glover mottok Jean Hersholt Humanitarian Award.

– Kjempeglad

Der fortalte hun også om hvordan det var å få beskjeden om den store hedersprisen.

– Jeg var litt nede en dag, og så ringte telefonen. Det var David Rubin, president i Oscar-akademiet. Han sa det så nydelig og så menneskelig, om hvorfor jeg skulle få denne Æres-Oscaren, og jeg har glemt hva han sa, men det var fantastisk. Da gikk jeg fra å være veldig nedfor den dagen, til å bli kjempeglad.

Søndag har Norge sjansen til å hente hjem ytterligere to Oscar-statuetter under den ordinære Oscar-seremonien. Den norske filmsuksessen «Verden verste menneske» er nominert i to kategorier, både som beste internasjonale film og for beste originalmanus.

Publisert:
  1. Liv Ullmann
  2. Film

Mest lest akkurat nå

  1. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

  2. Har bodd på Tananger i to måneder. Nå tar mormor med seg Zlata (9) og Demid (3) hjem til Ukraina

  3. Jærbanen stengt etter hendelse

  4. Falt på elsykkel og slo hodet

  5. Se bildene fra russetoget her

  6. Årets folketog i Stavanger