Brannmannen – filmbransjens store helt

HELTER: Brannmenn slutter aldri å fascinere – heller ikke på kinolerret og TV-skjerm.

Publisert: Publisert:

Backdraft, eller Flammehav, med Kurt Russel som brannmannhelt.

 • Gitte Johannesen (ntb)

I nyeste brannmannsskildring ut på kino, den franske «Ildens ansikt», er ikke helten bare en helt. Og filmen er heller ikke noen heroisk beretning, men like mye et psykologisk drama.

Den handler om en parisisk brannmann som blir kraftig forbrent når han redder kollegene under en brann, og om hans vei videre – og er basert på en sann historie.

Den går på norske kinoer nå – ett år etter premieren hjemme i Frankrike, som var fem måneder før den voldsomme brannen herjet Notre-Dame. Der ble Paris-brannmennene helteerklært etter at de ved sterk innsats klarte å berge den symboltunge katedralen.

Berg eller dø

Filmens originaltittel «Sauver ou périr» betyr nærmest «berg eller dø», det sterke mottoet til brannvesenet i Paris – grunnlagt i 1793 som en avdeling i den franske hæren.

Men filmens hovedperson er modig også på en annen måte – nemlig i kampen for å komme seg på beina igjen, både bokstavelig talt og i overført betydning.

«Ildens ansikt» hadde ifølge Khrono norsk førpremiere på Norsk forening for brannskaddes «Burn Camp Weekend» på Lillehammer i midten av september. Foreningen kaller det «en god, sterk og rørende opplevelse» å se filmen.

Kinomagasinet skriver i sin anmeldelse at «Ildens ansikt» er «en tårevåt filmopplevelse om hvor raskt livet kan bli snudd opp ned», men også at den «samtidig er en hyllest til brannmenn og den fantastiske jobben de gjør».

Den norske filmen «Tunnelen» hadde premiere 1. juledag.

Harr som tunnelhelt

Brannmenn – og etter hvert brannkvinner – har fascinert film- og fjernsynsskapere helt siden de tidligste filmene: Selv Charlie Chaplin har spilt brannmann.

Og i den nye, norske katastrofefilmen « Tunnelen », som har premiere 1. juledag, spiller Thorbjørn Harr hovedrollen som den tidligere brannmannen – nå brøytebilsjåfør, som må trå til når det bryter ut brann i en av Norges mange, lange tunneler.

– Mens jeg forberedte meg til rollen var det både tøft og lærerikt å se hvordan forskjellige redningsmannskaper jobber rundt i Norge, utfordringer de møter, og hva man burde gjøre for å være mest mulig forberedt når ulykken først inntreffer. Nå gleder jeg meg skikkelig til å vise frem det endelige resultatet, uttaler Harr.

Filmskaperne lover «dramatiske, men realistiske, scener med flammer, røyk og trange tunneler» i en «storslagen spenningsfilm» – som likevel lovpriser hverdagsheltene, ifølge regissør Pål Øie:

– «Tunnelen» er et overlevelsesdrama basert på et realistisk scenario. Hele filmen er spilt inn i Norge og den hedrer på mange måter norske hverdagshelter. Filmen er intens, dramatisk, spennende og realistisk.

Branndramaer før og nå

For dem som ønsker seg mer brennende spenning i hverdagen, her er et lite knippe:

 • TV-serien «Chicago Fire» har vært populær her på berget også. Den følger livet på en brannstasjon, hadde premiere i 2012 og går nå i åttende sesong.
 • «9-1-1» hadde premiere i 2018 og ruller for tiden også på norsk TV, der man med utgangspunkt i en brannstasjon i Los Angeles også følger politi- og ambulansefolk.
 • «Backdraft 2» kom direkte på video i år – og byr på Baldwin og Sutherland på ny, mens Joe Anderson spiller brannmann-nevøen til Russells gamle rollekarakter i denne lavbudsjetts-oppfølgeren til storfilmen fra 1991.
 • «Playing with Fire», som snart har USA-premiere , er nyeste brannmannskomedie ut med John Cena i hovedrollen.

Brannmann Sam, barne-tv-helten som er tøffere enn de fleste.

 • «Brannmann Sam», animasjonsserien som også har prøvd seg som kinofilm, har rullet og gått på TV siden 1987.
 • «The Fireman», stumfilm fra 1916 med Charlie Chaplin både som regissør og i rollen som brannmann.

«Inferno i flammer», klassisk katastrofefilm.

 • «Inferno i flammer» («The Towering Inferno»), film fra 1974, katastrofefilm om en skyskraper som brenner og med et stjernespekket ensemble med Steve McQueen som brannmannshelt, så vel som Paul Newman, Faye Dunaway, Fred Astaire – og O.J. Simpson.
 • «Flammehav» («Backdraft»), film fra 1991 der Kurt Russell og William Baldwin spiller kranglende brannmannsbrødre i Chicago, mens også Robert De Niro, Donald Sutherland og Jennifer Jason Leigh står på rollelisten.
 • «Ladder 49» fra 2004 var et brannkatastrofedrama med John Travolta og Joaquin Phoenix, og som Robbie Robertson skrev låten «Shine Your Light» til.
 • «Roxanne» fra 1987 er en romantisk komedie med Daryl Hannah og Steve Martin, sistnevnte som en usedvanlig storneset brannmann.
 • TV-serien «Brigaden», der Erik Poppe hadde regi, var å se på NRK allerede i 2002, og hadde skuespillere på rollelisten – men filmet på en ekte brannstasjon.

Dokumentarer og reality

Brannfolk har også blitt viet en anselig mengde dokumentarserier, med noen norske varianter også.

 • Novemberfilms «Oslo brenner» slo an blant seerne. Det ble to sesonger etter premiere i 2017, der kamerateamet fulgte Oslo Brann- og Redningsetat.
 • «Brannstasjonen», som hadde premiere i 2016, fulgte brannstasjoner i Stavanger, Drammen, Fredrikstad og Sandefjord gjennom to sesonger.
 • I 2017 ble også den første brannmannrealityen å se på TV-skjermene her: Da kjempet ti brannkonstabler, både menn og kvinner fra hele landet, om å bli tittelens «Norges beste brannmann».

gitte.johannessen@ntb.no

Bilde: dURbuKIWfSo

I franske «Ildens ansikt», som går på norske kinoer nå, er det brannmannen selv som tar fyr – og må kjempe en hard kamp for å overleve og komme tilbake til et helt annet liv enn han hadde sett for seg. Foto: Many More Films / Presse

Bilde: rTG4Weh8yKs

I «Tunnelen» spiller Thorbjørn Harr en brøytebilsjåfør som er tidligere redningsmann på helikopter og brannmann – og må ty til gamle kunster for å berge dem som er fanget i den brennende tunnelen. Bak står Mikkel Bratt Silseth. Foto: Nordisk Film / Handout

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

 4. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 5. NFF vil åpne for publikum på eliteseriekamper

 6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 1. Film
 2. Thorbjørn Harr
 3. Nordisk Film
 4. Kino