Rogaland Teater avlyser alle forestillinger

Alle forestillinger til og med 22. mars på teateret blir avlyst. Flere avlysninger og stengninger kan komme etter de siste reglene fra kommunene på Nord-Jæren.

«Tønes» er blant forestillingene som blir avlyst på Rogaland Teater.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er 1052 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Det opplyser teateret i en pressemelding:

10. mars kom det nye retningslinjer og pålegg fra Folkehelseinstituttet som omfattet Rogaland Teater. Arrangementer som samler mange mennesker kan gi grunnlag for stor smittespredning, både på selve arrangementet og ved bruk av offentlig transport til og fra arrangementet, samt etterpå i lokalsamfunnet der deltagere returnerer hjem.

Vedtaket berører til sammen 42 forestillinger fordelt på fem ulike oppsetninger. Det er kjøpt 1900 billetter til disse, fordelt på 699 ulike kunder.

– Dette er en helt spesiell situasjon som vi ikke før har vært i nærheten av. Vi gjør dette tiltaket nå, så må vi vurdere situasjonen fra dag til dag, sier informasjonssjef Pernille Kaldestad.

Stengingen gjelder fram til 22. mars, samme dato som Stavanger kommunes regler har forholdt seg til. Ingen ansatte blir permittert. Prøver på kommende stykker og annen drift vil gå som planlagt, men ingen arrangementer med publikum blir gjennomført i perioden.

Tas på største alvor

Teateret skriver videre i sin pressemelding:

FHI anbefaler derfor å avlyse eller utsette alle innendørsarrangementer med 500 eller flere deltagere. Utendørsarrangementer med 500 eller flere deltagere som står eller sitter tett bør også avlyses. Forestillinger ved Rogaland Teater rammes ikke av disse ettersom vår største kapasitet er 350 seter. Men - alle offentlige arrangementer med over 100 besøkende skal ha egen risikovurdering, som skal godkjennes av Stavanger kommune.

Med bakgrunn i risikovurderingen som teatret har foretatt internt, har vi kommet frem til at det ikke vil være forsvarlig å opprettholde våre publikumsaktivteter. I forlengelse av dette velger Rogaland Teater å avlyse alle forestillinger og sette andre aktiviteter, som klubb i Barne-og ungdomsteatret og omvisninger m.m, på pause til og med 22. mars.

Det er selvsagt med tungt hjerte vi avlyser våre forestillinger, men som teater tar vi anbefalingene fra Folkehelseinstituttet og Stavanger kommune på største alvor. Vi gjør hva vi kan for å løfte vårt ansvar i den pågående helsedugnaden som finner sted i forbindelse med å begrense koronaviruset.

Vi beklager til alle som får endret planene om å gå i teatret, men håper på forståelse for dette tiltaket og deltakelse i helsedugnaden.

Alle som har kjøpt billetter til våre forestillinger blir kontaktet av teatret i forbindelse med bytting og refusjon. Det er viktig at kundene ikke tar kontakt med teatret. Vi kommer med løpende informasjon fra teatrets side om situasjonen.

Kan gjøre comeback

De forestillingene som nå blir avlyst kan bli satt opp på et senere tidspunkt.

– Dette er ikke avgjort ennå. Vi må se hva som er praktisk mulig. Det er en stor kabal av scener, skuespillere og andre faktorer som må vurderes, sier Kaldestad.

Bare de siste dagene har råd, anbefalinger og vedtak endret seg flere ganger. Både Rogaland Teater og andre institusjoner sier de må gjøre fortløpende vurderinger etter som situasjonen utvikler seg.

– Dette er en ekstraordinær situasjon, og vi forholder oss til kommunens regler. I tillegg gjør vi egne vurderinger for å ivareta det ansvaret alle må ta nå, sier Kaldestad.

Like regler

Under onsdagens pressekonferanse deltok ordførerne fra Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg. Her ble det opplyst at alle arrangementer med mellom 50 og 500 deltakere skal vurderes opp mot smittefare. Der varslet blant annet Sandnes-ordfører Stanley Wirak at tallet kan forandre seg.

– Hvis dette utvikler seg kan vi komme med et nytt tall. Sånn må det være, sa Sandnes-ordfører Stanley Wirak under pressekonferansen.

Kommunene har nå felles regler. Der heter det blant annet at alle arrangementer som har mellom 50 og 500 deltakere skal gjennom en egenvurdering, for så å bli godkjent av den enkelte kommune. Dette skal gjøres 24 timer før start. Dette betyr at alle kulturarrangementer med flere enn 50 personer skal godkjennes før de blir gjennomført.

Det er allerede varslet en rekke avlysninger og utsettelser. Sandnes Kulturhus og Stavanger Konserthus er blant dem som har gjort store justeringer i sine programmer. Det er også ventet at det vil komme flere i dagene som kommer.

Utesteder må også redusere sin totale publikumsmasse. Gjester må kunne holde minimum én meters avstand fra andre på utestedet.

De nye reglene gjelder fra 12.03 klokken 12.00.

Publisert: