En forsonende kamp

BOK: Naja Søtje-Thomsen skriver kjærlighetsbrev til en litt dårlig pappa.

Publisert: Publisert:

Rammene for Naja Søtje-Thomsens debutroman «Vi levde i går» minner om Karl Ove Knausgårds første kamp, skrive Aftenbladets anmelder. Foto: Cappelen Damm

 • Ida Vågsether

Grade: 5 of 6 stars

Naja Søtje-Thomsen: Vi levde i går. Roman. 280 sider. Cappelen Damm.

Moren til Naja ringer og forteller at faren er død. Brått er det slutt på alle potensielle skuffelser, men borte er også muligheten for å skvære opp.

Rammene for Naja Søtje-Thomsens debutroman «Vi levde i går» minner om Karl Ove Knausgårds første kamp: en hovedperson (som deler forfatterens navn) rydder i sin fars dødsbo og minnene virvles opp. Det er ingen typisk god farfarsfigur noen av dem har hatt. Men der Knausgård tar et slags oppgjør, er hovedpersonen i Søtje-Thomsens roman på mange måter ferdig med dette. Vi skal ikke forstå hvor jævlig hun har hatt det. Vi skal forstå hvordan og hvorfor en ikke slutter å elske en som svikter igjen og igjen.

På sitt beste er Najas pappa den morsomste og varmeste pappaen som finnes. Men han glemmer avtaler, har sjelden penger, ringer ikke opp igjen og røyker for mye hasj. Rusutfordringene og pengeproblemene gjør forsørgerrollen vanskelig. Når lillebroren Max blir født orker ikke den stødige morgen den ustabile tilværelsen lenger. Hun tar med barna fra Danmark, farens hjemland og der Naja og broren ble født, til sitt eget hjemland, Norge. For en far som alt sliter blir omsorgsoppdraget enda vanskeligere. Naja forsøker å bevare relasjonen og sender brev gjennom hele oppveksten, han svarer en sjelden gang. Men så, i ryddingen, blant eskene som står igjen etter ham, finner hun brevene hun sendte. Han har tatt vare på alle sammen.

Søtje-Thomsens prosa er nær – veldig nær – den går så tett på at det kjennes som om hun deler av barndommen sin rett til leseren. I brevene skifter Naja mellom å være kul og kontaktsøkende, mellom linjene leser vi – slik faren også må ha gjort – en sår lengsel fra et menneske som strever med savn. Samtidig tegnes et bilde av en far som ikke mestrer livet og en mor som stadig renser sårene han lager.

Søtje-Thomsens roman viser hvordan det er mulig å bebreide noen og tilgi dem på samme tid. «Vi levde i går» blir med det en god debut og en slags kjærlighetserklæring til en far som ikke helt får det til.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Tidligere Viking-spiller herjet med Brann

 2. Ruset mann ville svømme i Breiavatnet

 3. Dette huset satte prisrekord i Sola

 4. Nesten som i Syden

 5. Overstadig beruset mann i båt på Jørpeland

 6. Formel 1 fikk grønt lys: Dette blir startdato

 1. Bokanmeldelse
 2. Litteratur
 3. Roman
 4. Bøker
 5. Anmeldelse