Landsby-universet

Publisert: Publisert:

rowling.jpg

  • Jan Askelund
    Forfatter og litteraturkritiker
Denne artikkelen er over syv år gammel

Med sine sju Harry Potter-bøker mellom 1997 og 2007, oversatt til 74 språk, solgt i 450 millioner eksemplarer, og filmatisert, er J.K. Rowling (1965) et hjemmekjent navn verden over. Hun er belønnet med en rekke ordener og litterære priser, en enestående forfatter — om ikke annet så i egenskap av å være skjønnlitteraturens milliardær.Med høstens oversettelse, kyndig gjort av John Erik Bøe Lindgren (med navnet sitt bortgjemt på kolofonarket), har Rowling nå skrevet en annerledes roman: «Den tomme stolen» er en i alle måter realistisk kollektivroman lagt til en engelsk landsby her og nå, som etter deres lokalstyresystem regjeres av et sogneråd med begrenset myndighet, og underlagt en større kommunal enhet.

Ett av medlemmene i rådet er populære Barry Fairbrother, 44 år. Da han brått faller sammen og dør, etterlater han seg tittelens ledige sete i sognerådet. Romanens intrigante plot spinnes rundt landsbyens iboende interessekonflikter, personlige ambisjoner, sym- og antipatier, maktkamper og stridigheter i et finurlig, lidenskapelig, uærlig og utkrøpent spill. Etter hvert som handlingen utvikles, dannes et detaljert og innfløkt bilde av et klassisk engelsk klassesamfunn, der den bornert velbergete borger står i grell kontrast til den sosialt depraverte dropouten. Med alle nyanser av grått, lyst og dystert imellom.

Rowling bygger det nennsomt ut etter hvert som leseren blir kjent med et digert persongalleri - med 40-50 personer over tre-fire generasjoner å holde rede på, viser min oversiktskladd. Mot slutten strammer hun historien til så spenningsnivå og tempo stiger. Slik blir en moderne engelsk folkelivsskildring til et bilde av landsbyen som et eget klaustrofobisk miniatyrunivers. Det rommer like mange pasjoner og frustrasjoner, like mye usikkerhet, angst og tap, seire og nederlag, som resten av verden.

Det hele er holdt i et nøkternt og endefram hverdagsspråk med et minimum av typografiske og kulisseskapende markører. En flott underholdningsroman.

Publisert: