Ikke mange igjen av disse

Det blir tynt med platesjapper når Ivar Skei Musikkhandel forsvinner fra Sandnes. Men Musikkoperatørene tror fortsatt det er et behov for å få musikk anbefalt av mennesker og ikke bare roboter.

Mats Stangeland selger brukt, og får det til å gå rundt på Vinylpalass i Kongsgata i Stavanger sentrum. Foto: Tommy Ellingsen

 • Magnus Kallelid
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Forrige uke kom nyheten om at platesjappa Ivar Skei er i ferd med å selge sin siste plate. Butikken har i år solgt musikk i Sandnes i intet mindre enn 100 år, med innehaver Liv Reidun Gramstad bak disken i 43 av dem. Men hva skjer nå?

Gramstad vil ikke komme med noen generell spekulasjon om hvordan det vil gå for platesjappene framover, men tror flere av hennes egne stamkunder nå vil ty til internett for å finne musikk.

– Det går i motvind, forteller hun.

Les også

Tore Renberg og Thomas Dybdahl hyller Ivar Skei: «Å. Liv. Skei. Liv på Skei. Platene. Drøsen. Å nei, å nei»

Det er noe eget med et vinylcover. Foto: Tommy Ellingsen

13 prosent igjen

Og nettet har virkelig tatt over. Selv om vinylsalget har hatt en jevn opptur de siste fem årene, er det ifølge musikkforeningen IFPI Norge kun 13 prosent av norske musikkbrukere som sverger til plater og cd-er.

Resten har kastet seg på den digitale bølgen. Først og fremst har de begynt med strømming, altså å lytte til musikk gjennom enorme bibliotek tilgjengelig for alle på nett, som Spotify, Tidal og iMusic.

Alternativet til strømming er nedlasting, der lytterne gjennom tjenester som iTunes skaffer seg hver enkelt sang til telefonen eller pc-en.

Les også

Foreløpig godkjenning til musikktjeneste i Telenor-abonnement

Trangt marked

Men hvor får man tak i de fysiske produktene nå som Ivar Skei er i ferd med å bli et avsluttet kapittel?

– Nå blir Platekompaniet i Stavanger og i Sandnes de eneste lokale. Mer og mer av salget går på nett, mest via Platekompaniets nettbutikk og CDON.com, forteller Håkon Gjesvik. Han er daglig leder i Musikkoperatørene som distribuerer musikk til det norske platemarkedet.

Foruten Platekompaniets 18 butikker, kan han fortelle at det kun gjenstår 25 selvstendige platebutikker i Norge.

– Det er fortsatt et marked, men det er både lite, trangt og spesialisert, sier Gjesvik.

– Vil det oppstå en ny forretningsmodell som alternativ strømming eller nedlasting?

– Ja, det tror jeg. Ikke fordi jeg kan se nå hvordan den vil være, men musikkinteresserte kan nok komme til å ønske seg en mer redigert musikktjeneste som ikke er datagenerert som Spotify.

Dagens digitale duppeditter anbefaler deg nemlig musikk som de mener ligner på den du allerede hører og som de tror du vil like. Gjesvik tror det kan bli behov for at mennesker gjør denne jobben.

– Det vil nok bli behov mer tilpasset innhold, at et menneske med en musikksmak er den som anbefaler.

Les også

Alle drømmer om den perfekte festival. Men så kommer tabbene

Utvider horisonten

Bruktmarkedet lever likevel fortsatt. Hvert år arrangeres det platemesser i Stavanger for de dedikerte. Og det finnes fortsatt en vaskeekte selvstendig platesjappe som holder åpent tre timer i uka.

Vel å merke selger han bare brukt, men Mats Stangeland får det til å gå rundt på Vinylpalass i Kongsgata i Stavanger sentrum.

- Platebutikker hører hjemme i enhver by av en viss størrelse, det er kultur. I motsetning til på nettet må man grave og lete etter plater. Ofte finner du ikke det som var øverst på ønskelista, men må gå for plan B, C eller D. Det utvider horisonten din. Folk kommer hit og selger selv, og det går akkurat like mye inn som ut. I snitt kommer det inn én samling i uka, sier Stangeland.

– Hvordan ser du på framtiden?

– Interessen er fortsatt økende, og slik har det vært i seks år. Det kan selvfølgelig snu, men jeg er allerede fornøyd med det vi har fått til. Det er en beskjeden risiko knyttet til vår drift, og vi har minimale åpningstider og få faste utgifter.

Platebutikkene som selger nytt utgjør ikke konkurranse for ham, og han håper det kan komme inn nye aktører.

– Det er synd at Ivar Skei legges ned. Hvis noen ildsjeler tar over der, hadde det vært fantastisk. Vi utfyller hverandre.

Les også

 1. Janne Stigen Drangsholts Mediekommentar: Min gode venn grisen

 2. Stian Tønnesen gjør irsk og skotsk på norsk

Publisert:
 1. Kultur
 2. Strømming
 3. Spotify
 4. Musikk
 5. Tidal

Mest lest akkurat nå

 1. Fugleinfluensa er påvist hos en villfugl i Sandnes

 2. Paradis-naboer melder om sykkelproblemer: – Dette er ikke godt nok

 3. «Vi har mye å bevise og er tøffe i trynet som tar denne jobben»

 4. TV 2-Wikestad sendte melding til kona: – Jeg må ha en hånd å holde i før jeg går til grunne

 5. Dette er tidenes beste julesanger

 6. Endelig ble Roar kvitt huset sitt