Bieber var stort - Mods blir større

Har du pusta ut etter Bieber og Mablis? Vel, ta deg et godt magadrag, for i helga har historiens mest populære Rogalands-band tidenes første doble stadionkonsert.

2012. Mods gjør comeback på Viking stadion. Nå gjør de comeback igjen, med to stadionkonserter. Foto: Jarle Aasland

 • Leif Tore Lindø
  Journalist
 • Gunnar Gran
  Journalist
Publisert: Publisert:

Jo, da, det var hysteriske tilstander da Justin Bieber kom, men Mods har altså solgt flere billetter. Da de annonserte sitt comeback i 2012, mente Vikings salgsansvarlige de kunne solgt 40.000 billetter. Lett.

Da comeback-comebacket i 2017 var klart, var det på’an igjen. Plutselig var det ikke én, men TO, stadionkonserter. Lørdagen er utsolgt, og fredagen er halvsolgt. Til og med halvsolgt betyr i denne sammenhengen godt over 10.000 mann. De to comebackene har solgt vanvittige 60.000 billetter, noe som er rekord for danseband fra Rennesøy. Det var der det startet. Bli med på en liten nostalgi-tripp.

Catrix fra Rennesøy

Mods startet som dansebandet Catrix fra Rennesøy. Rundt 1977/78 fikk bandet ny besetning. Runar Bjaalid fra Sunde kom inn som gitarist. Flere personer prøvesang for den viktige rollen som ny vokalist, blant annet Pål Hjelm (senere revystjerne).

Les også

Disse spiller på Mods-konserten

Les også

Ekstra Mods-konsert på stadion

Trodde du den elleville Mods-historien var avsluttet? Vel, glem det. Nå setter bandet opp en ekstra stadionkonsert…

Catrix annonserte etter ny sanger i lokalavisene og hang opp en lapp på Stokke musikkhandel i Kongsgata. Kjæresten til Morten Abel Knutsen så lappen, og ba Morten ta kontakt med bandet. 16 år gamle Morten hadde akkurat flyttet hit fra Bodø, men han lærte seg stavangerdialekten ganske fort. Bandet var til å begynne med skeptiske til den sjenerte nordlendingen. Abel fikk prøve seg foran publikum på en spillejobb på Kvitsøy. Etter konserten var tre av bandmedlemmene positive til den nye mannen, mens to var negative. Kjærestene som satt i bandbussen gjorde utslaget: Alle jentene likte Abel. Plutselig begynte det å dukke opp mange flere jenter på konsertene og.

1980 Stavanger. Catrix har gått til topps i Rogalandsmesterskapet i rock i mars 1980. Bandet ble seinere til Mods. FERSKINGER: Dette bildet av Mods ? er tatt i 1980, året før stavangergruppa brakdebuterte med albumet «Revansj». Bak fra venstre: Kurt Ø. Olsen, Torkild Viig, Runar Bjaalid. Foran fra venstre: Morten Abel, Helge Hummervoll og Leif Nilsen. Foto: Egil Eriksson

«Kjempegod musikk»

Debutplaten fikk tidenes mest overveldende kritikk i Aftenbladet: «Vi innrømmer det like godt med det samme: Vi har falt pladask! Og de vi har falt for er Mods.», «Guttene spiller virkelig kjempegod musikk og vokalisten Morten Abel Knutsen får oss til å bli revet med fra første stund». og sluttsalven: « Det bør være kø utenfor platebutikkene i dagene framover - og dét etter «Revansj» - med Mods!», skrev Ådne Aadnesen. Var ikke dette litt mye? Stavsangerensemblet var da bedre? Men platebutikkene gikk faktisk tomme for «Revansj!». Platen ble en kjempesuksess.

Keyboardist Helge Hummervoll forklarte mange år senere hvorfor «Revansj!» er en klassiker:

– Mye av suksessen skyldtes tekstene. Tekstene er ikke flinke, men de har en nerve. De treffer noe hos lytterne. Dessuten er det en ekstrem ærlighet over hele prosjektet.

Me ska ta di igjen

Catrix vant den lokale finalen i NM i Rock. De skiftet navn til Mods, fordi plateselskapet krevde det. Det var klaging i avisen på for få Mods-konserter. Det var heller ikke mange spillesteder i Stavanger. Dessuten var de fleste Mods-fans for unge til å gå på utesteder. Etter at Morten Abel og trommeslager Leif Nilsen måtte i militæret, ble det enda færre spillejobber.

Plateselskapet Polygram opprettet merket «Desperado». «Revansj» ble første plate på den etiketten. Platen solgte 17.000 eksemplarer, og plateselskapet ville smi mens jernet var varmt. De ville ha en kjapp oppfølger.

Men Abel hadde bare to sanger klare da de gikk i studio: «Belinda» og «Fint at du vil». De to og den litt uferdige «Amerika» var de eneste som var i stilen vi kjente og likte. Helge Hummervoll og andre i Mods var på den tiden påvirket av det symfoniske rockebandet Saga. Det preget platen, som fikk et mer pretensiøst og teknisk krevende uttrykk.

– Jeg tror «Amerika» ville ha blitt en bedre plate om vi hadde ventet litt lenger med å gå i studio, sa siden trommeslaget Leif Nilsen.

«Amerika» fikk positiv kritikk lokalt, men ble dårlig mottatt i Oslo. Platen ble slaktet på det mest usaklige vis av Tom Sjeklesæther i musikkavisen Puls.

Mods blir presentert som hovedtrekkplaster på sin egen konsert. I tillegg til bandet skal en rekke rogalandsartister spille på stadion fredag og lørdag. Foto: Fredrik Refvem

Rockeliv og narkorykter

Rockelivet var hardt. Bandbussen var så dårlig at Mods måtte skubbe den opp bakkene. Etter konsertene sov de bak i bandbussen eller på ølseige dansegulv. Hummervoll husker bare en eneste gang de fikk sove på hotell. Ellers dukket det opp rykter om at bandet satt i fengsel, og bare ble sluppet ut i helgene for å spille.

Narkoryktene startet etter av Mods spilte på et rusfritt arrangement i Haugesund. Publikum var det motsatte av rusfrie, og det ble raskt hysteriske tilstander. Musikken ble stoppet etter bare fire låter. Etterpå sa en av arrangørene at det gikk en joint mellom medlemmene i gruppa. Men kunne han se forskjell på en joint og en Prince? Nei, egentlig ikke.

Mods gjorde et svært like vellykket forsøk på å avkrefte narkoryktene i Se og Hør. Overskriften var «Vi er ikke narkomane». De trøtte, tynne og langhårede musikerne var fotografert bak et gittergjerde. Leserne fikk nok inntrykk av at guttene var narkomane fengselsfugler.

Mods spilte mange konserter etter «Amerika». Men de merket at det begynte å butte i mot. Leif Nilsen forvant ut av bandet og inn i militæret. Morten Abel måtte også i kongens klær, men klarte allikevel å holde gruppa gående på et vis. Men han begynte å bli grundig lei av «Tore Tang».

Slutten og gjenkomsten

Lørdag 19. november 1983 melder Aftenbladet: «Mods er oppløst». Undertittelen forteller resten: «Tok avskjed med sitt publikum i Hålen (Atlantic Hall) forrige helg». I samme artikkel opplyses det at Tor Øyvind Syvertsen og Helge Hummervoll går ut av gruppa, mens Morten Abel, Craig Whitson (trommer), Torkild Viig og Geir Samsonsen (gitar) vil fortsette som en ny gruppe.

– Den nye gruppa er ikke en fortsettelse på Mods-stilen. For den tar vi nå helt avstand fra, og vi kommer ikke til å spille en eneste av Mods-låtene, sier Morten Abel i intervjuet.

1983 Stavanger. Fra avskjedskonserten til Mods foran 400 tilhørere i «Hålen» i november 1983.  F.v. Helge Hummervoll, Torkild Viig på bass, vokalist Morten Abel Knutsen, Craig Whitson bak trommesettet og Tor Øyvind Syvertsen på gitar. Foto: Jon Ingemundsen

Abel var på den tiden inspirert av band som Police og U2. Han likte ingenting norsk. Det nye bandet skulle hete «Jack and Jill». Men plateselskapet insisterte på at gruppen måtte kalle seg Mods. Platen «Time machine» floppet. Mods-eventyret var over. Men ikke helt.

For legenden om Mods fortsatte å vokse. Samleplaten «Gje meg litt merr» kom ut i 2006. Den solgte 30.000 eksemplarer! Det bygget seg opp et voldsomt sug etter å få høre Mods spille. Suget kulminerte i gjenforenings-konserten på Viking stadion 9. juni 2012. Mods solgte ut alle de 23.000 billettene allerede i februar. At et gammelt norsk band samlet så mange er helt unikt i Norges-historien. Alle som skrev i kommentarfeltene kalte konserten «magisk!», og det var litt trolldom over at Mods kom tilbake på den måten. Konserten ble en voldsom triumf for alle involverte. Legenden om Mods vokste seg enda større den kvelden, og legenden lever evig - så lenge noen synger «Tore Tang».

Kilder: Sitatene er hentet fra innleggsheftet til samleplaten «Gje meg litt merr» skrevet av Kjetil Wold, og fra Aftenbladet, biografiske opplysninger og tre bilder hentet fra Rogalyd.no.

Slik så det ut da en stappa Viking stadion tom imot Mods i 2012. Foto: Jarle Aasland

Les også

 1. Da Mods nesten ble valgt inn i Rogaland Music Wall of Fame: De fem store

 2. Rogaland Music Wall of Fame, del II: Gje f#$% i tio tusen røda rosor!

Publisert:

Mods

 1. Ska du ha merr Mods nå, må du synga sjøl

 2. Bjørn Christian fra Sandefjord: - Jeg kan alle Mods-sangene

 3. Se bildene fra Mods-konserten i Spektrum

 4. Er det noe Mods-entusiasme i Oslo?

 5. Mods inntar Oslo Spektrum

 6. Slik ble Mods-comebacket mulig

 1. Mods
 2. Justin Bieber
 3. Morten Abel
 4. Musikk
 5. Viking stadion

Mest lest

 1. Politiet fant usikret dynamitt, en bombe - og bazooka i kjelleren

 2. Først løp han Norge på langs og knuste verdensrekorden. Så ble han rammet av syndromet som gjør løperen tom og trist

 3. Lastebil kjørte på elg

 4. Styrtregnet avtok i natt - ingen oppdrag for brannvesenet