Skuespiller dømt til 90 piskeslag

Straffen ble fastsatt av en iransk domstol forrige søndag.

Publisert: Publisert:
  • Leila Malekmohammadi
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Den iranske skuespilleren Marzieh Vafamehr ble arrestert i juni i år fordi hun spilte i en film om ungdommers problemer med mangel på demokrati i Iran. Filmen heter «Mitt Teheran på salg» og ble publisert i uformelle fora.

Iranske myndigheter krever at filmer og bøker som skal distribueres, må godkjennes. Denne filmen ble godkjent av myndighetene, likevel er Marzie Vafamehr i fengsel og nå dømt til ett års fengsel og 90 piskeslag for å ha spilt i denne filmen. Vafamehrs advokat har anket dommen. Regissøren flyktet til Australia før filmen ble distribuert.

Flereiranske filmskuespillere og regissører er fengslet, på samme måte som noen journalister og politiske aktivister. Jafar Panahi, internasjonalt anerkjent iransk filmregissør, ble arrestert i mars 2010 for å ha laget en film om iranske protester. I tillegg til en dom påseks år fengsel, fikk han 20 års utestengelse fra filmproduksjon og manusskriving, utenlandsreiser og mulighet til å gi intervjuer til mediene. I 2000 vant han Gulløven ved filmfestivalen i Berlin for filmen «Sirkelen», og i 2006 vant han juryprisen under Berlinalen med filmen «Offside».

Skuespiller Ramin Parchami sitter også i fengsel.Han ble arrestert i februar i år.Parchami er dømt for å ha gjort videoopptak av en demonstrasjon i Iran.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Brannvesenet har kontroll på campingvognbrann på Sokn

  2. Kan ikke hjelpe voldelige ungdommer før de får seg kjæreste

  3. Kjørte Grimstad-Kristiansand på ti minutter. Farten ble målt til opp mot 200 km/t

  4. Amerikansk storklubb bytter navn etter massiv kritikk

  5. Marthe (27) har ADHD. Slik får hun og mannen forholdet til å fungere

  6. Kan bli frifunnet for voldtekt på grunn av lav IQ