Solid storpolitisk thriller

THRILLER: Gard Sveen er en ekte kritikerfavoritt. Jeg melder meg gjerne inn i fanklubben, for «Drømmenes Gud» er en intens, fortettet thriller - og samtidig imponerende dempet.

Publisert: Publisert:

Foto: Maja Hattvang

 • Tarald Aano
  Redaktør

Grade: 5 out of 6

Gard Sveen: Drømmenes Gud. 300 sider. Cappelen Damm.

Synes du er vrient å holde orden på alle aktørene i Midtøsten-konfliktene? La oss si det slik: Gard Sveens «Drømmens Gud» gjør det på ingen måte lettere. Dette er nemlig en politisk thriller der falangister og drusere og PLO og Irans ulike håndtlangere og Mossad og en haug andre dannet bakteppe for norske diplomater som gjør alt de kan for å skape fred og forsoning mellom Israel og palestinere.

Eller gjør det egentlig det?

Kort fortalt handler denne historien om diplomaten som dør når bilen hans sprenges i lufta i Oslo i 2017. Samtidig forsvinner hans kone. Begge har spilt sentrale roller i internasjonale fredsforhandlinger, og dermed tyder alt på at de er ofre for en storpolitisk feide.

Bakgrunnen for det hele er hendelser tidlig på 1980-tallet da de to møttes i Beirut - han som ambassadør, hun som lege, han som israelsvenn, hun som radikal PLO-sympatisør. Etter den israelske hærens massakrer i Sør-Libanon begynner imidlertid hele den lille gruppen i og rundt den norske Beirut-ambassaden å forstå palestinernes forbitrelse. 35 år senere er den samme gjengen helt sentral i forhandlingene om en fredelig framtid – men noen har åpenbert dobbeltroller.

Og Gard Sveens helt fra tidligere bøker, Tommy Bergmann fra PST, får beskjed om finne ut hva som har skjedd. Tidligere har han rotet seg borti noe som kan minne om Treholt-saken («Bjørnen»), denne gang er Oslo-avtalen en inspirasjon. Men det er ikke lett å skape fred i Midtøsten. Det er heller ingen enkel oppgave å finne svar når aktørene slett ikke vil gjøre sannheten kjent, men hindre at den når overflaten samtidig som det er komplett umulig å skille fiender fra venner.

Les også

Grusomt bra politikrim

Les også

Trist purk i fritt fall

I effektive sprang mellom 2017 og 1982 driver Sveen historien framover, han klarer å skape en fortettet spenning og introduserer akkurat så mange folk at vi holder noenlunde orden på dem. Språket er presist og ganske dempet, de historiske referansene synes realistiske, og persontegningene er akkurat passe ambisiøse uten at de stjeler oppmerksomhet fra hovedfortellingen.

Der ligger en av Sveens styrker: Han holder igjen der andre ville pøst på, han håper leseren er tålmodig og blir kjent med hovedpersonen gjennom flere bøker, og han vet at et internasjonalt, storpolitisk drama ikke blir mer dramatisk om han skriver med utropstegn og versaler.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Smitteutbruddet i Haugesund: - Involverer flere hundre mennesker

 2. Ektemannen Artur leter på 11. dagen etter sin kone, Elżbieta

 3. Tre nye smittetilfeller i Sandnes siste døgn - knyttet til Polen og Hurtigruten

 4. Gjedebo-millioner til Innovation Dock - starter opp i Sandnes

 5. Fritidsbåt totalskadet i brann

 6. Stavanger-kvinne blir tidenes yngste deltakar i «Mesternes mester»

 1. Krim
 2. Krimlitteratur
 3. Anmeldelse
 4. Bokanmeldelse
 5. Roman