Film om gatebarn vant Hollywood-pris

Nylig vant filmen "My Street — My Life" prisen for beste featurefilm i Hollywood. Selv oppholdt filmprodusenten fra Stavanger, Julienne Rathore, seg i India sammen med gatebarna hun filmet, da prisen ble utdelt.

Publisert: Publisert:

Produsent Julienne Rathore har jobbet med flere av gatebarna tidligere. Flere av dem har hun kjent i mange år. Foto: Julienne Rathore

  • Karoline Rødsmoen
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Oppveksten til barna i New Delhis gater har få likhetstrekk med Julienne Rathores egen oppvekst, og hun skulle ønske de selv ville gjøre noen forandringer for å sikre egen fremtid. Men hun har erfart at det er vanskelig å få barna vekk fra gata når de først er blitt vane med gatelivet. Foto: Julienne Rathore

Julienne Rathore (t.h.) instruerer ei indisk gatejente under innspilling. I midten er samarbeidspartner Jeremy Etienne. Foto: Julienne Rathore

I ett og et halvt år har Julienne Rathore jobbet med filmen "My Street — My Life", en film om livet til gatebarna i New Delhi i India. For snaue to måneder siden vant filmen hennes prisen "Best World Cinema Feature Film" under filmfestivalen Do It Yourself (DIY) Film Festival i Hollywood.

Inspirerende gateliv

Julienne Rathore, som er halvt indisk, driver produksjonsselskapet Savagestudio i Stavanger. På reise i India bestemte hun seg for å sette av tre uker til å fange gatebarnas hverdag på film.

— Jeg har jobbet med disse barna før, men ikke i sammenheng med filminnspilling. Tidligere prøvde jeg hardt på å få dem til å forandre livsstil og bygge seg en ny fremtid, men dét prosjektet var jeg nødt til å gi opp. Flere av barna synes det er greit å leve som de gjør. De liker friheten denne livsstilen gir dem, forteller Rathore.

Hun legger til at "My Street - My Life" er en spillefilm, der barna gjennom skuespill forteller historier fra deres egne liv. Hun har unngått å legge til tragedier og gleder som virker unaturlige for barna og omgivelsene - det hele skal være så nært virkeligheten som mulig.

Lavbudsjettsfilm

Alle filmer som er med på DIY Film Festival må være produsert på lavbudsjett. Det vil si maks 10.000 dollar, som er omtrent 60.000 norske kroner. For Rathore var det ikke noe problem å holde budsjettet. Mesteparten av arbeidet med filming, klipping og redigering gjør hun selv, uten noen form for betaling, og i India er det meste mye billigere enn hjemme.

— Det jeg har brukt mest penger på er musikken. Den er spesiallagd til filmen, av Ken Barrett i England. Gatebarna fikk betalt i form av mat og klær. Det nytter ikke å gi dem penger, for pengene bruker de bare på billig dop. Totalt brukte jeg vel rundt 20.000 norske kroner på filmen, sier hun.

Barna glade for pris

Da prisen "Best World Cinema Feature Film" ble delt ut i Hollywood, var Julienne Rathore ikke til stede. Hun befant seg fremdeles i New Delhi, sammen med gatebarna - stjernene i filmen.

— Jeg fortalte dem om hva som skjedde i Hollywood; at ansiktene deres var på et stort lerret og at mange mennesker så på dem. Ungene syntes det var utrolig. De har hørt om Hollywood, og reaksjonene da jeg fortalte om prisen var hopping, latter og smil, minnes hun.

Flere priser i vente?

Tidligere har Rathore vunnet flere priser. Tre for sin første film om en festival i India, og deretter to for en film om landminer. "My Street - My Life" har hun selv meldt på til flere forskjellige filmfestivaler, i de kategorier hun mener filmen passer inn.

— Jeg har ikke fått svar fra alle ennå. På DIY Film Festival var jeg eneste norske, men så meldte jeg meg også på selv, sier Rathore.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Busstreik utvides til Rogaland fra lørdag – alle sjåførene tas ut i streik

  2. Vikings brennhete trio kan bli splittet: Dette sier Bjarne Berntsen om situasjonen

  3. Vinmonopolet får flytte til Maxi i Sandnes

  4. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

  5. Nytt smittetilfelle i Sandnes mandag

  6. Domfelt ba retten om opphevelse av kontakt­forbud: Får vondt i ryggen av fot­lenken