Tidligere UiS-professor Nils Rune Langeland tapte i retten

Universitet i Stavanger hadde rett til å gi ham sparken, slås det fast i dommen fra Oslo tingrett.

Nils Rune Langeland i retten (til venstre) sammen med sin advokat Kjell M. Brygfjeld.
 • Maria T. Pettrém
  Maria T. Pettrém
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I desember pågikk rettssaken mellom historieprofessor Nils Rune Langeland og den norske stat i Oslo tinghus.

Tirsdag formiddag tapte Langeland rettssaken. Dommen slår fast at «det er avskjedsgrunnlag etter statsansatteloven § 26 c» og at staten dermed hadde rett til å gi Langeland sparken.

Dommen fastslår også at Universitetet i Stavanger ga Langeland nok advarsler før han mistet jobben. Retten slår dermed fast at det ikke er grunnlag for å gi Langeland erstatning eller oppreisning, skriver Aftenposten.

Langeland slipper å betale saksomkostninger.

Ønsket å annullere avskjeden

Nils Rune Langeland er historiker og har en doktorgrad fra Universitetet i Bergen. Han har gitt ut flere faglitterære bøker, og var i årene 1998–2002 redaktør for tidsskriftet Syn og Segn.

Høsten 2017 ble Langeland sparket fra stillingen sin som professor i historie ved Universitetet i Stavanger (UiS). Han hadde vært beruset på jobb og gjennom flere år kommet med kommentarer til kolleger og ledere som ble opplevd som krenkende. Det ble også offentlig kjent at han hadde sendt seksualiserte meldinger til flere kvinner.

Les også:

Les også

Professor Langeland avskjediget fra Universitetet i Stavanger

Les også

Nils Rune Langeland krever jobben tilbake

Langeland saksøkte UiS for å få oppsigelsen annullert slik at han kan si opp stillingen selv.

– De fleste saker som ligner denne, ender med forlik. Så hvorfor i all verden det er så umulig for staten å annullere avskjeden og la meg si opp selv, er vanskelig for meg å skjønne. Å få tilbake stillingen er ikke så viktig for meg, men jeg vil prøve å bedre mine muligheter videre, sa Langeland i desember.

Professor Nils Rune Langeland gikk til sak mot Kunnskapsdepartementet etter at han ble sagt opp fra jobben ved Universitetet i Stavanger. Til høyre sitter hans advokat Kjell Magnus Brygfjeld.

Brøt rusavtale

En lang rekke vitner kom med sine forklaringer i retten i desember. Tidligere kolleger ved UiS sa de flere ganger hadde opplevd Langeland som ubehagelig og beruset i jobbsammenheng.

Ledelsen ved UiS har uttrykt stor frustrasjon over at Langeland, tross mange runder med advarsler og tilsnakk, ikke har endret adferd.

Til slutt ble det inngått en rusavtale, men Langeland møtte likevel opp beruset på jobb. I dommen kommer det blant annet frem at Langeland møtte opp på jobb i oktober 2017 med en promille på 1.61.

– Feil å sparke Langeland

Flere vitner forsvarte Langeland. Svein Erik Tuastad, ansattrepresentant i ansettelsesutvalget ved UiS, sa i sin vitneforklaring at det var feil å sparke Langeland på bakgrunn av hans private alkoholkonsum:

– Dersom det faktisk hadde gått ut over jobben eller studentene, hadde det vært noe annet. Men dette var hjelpeløs sjekking fra en fyr som satt og drakk. Ikke noe som hadde med jobben å gjøre.

Les også

 1. Nils Rune Langeland: – Jeg har fått en dødsdom fra det norske samfunnet

 2. Ny trakasseringssak ved UiS

Publisert:
 1. Nils Rune Langeland
 2. Seksuell trakassering
 3. Universitetet i Stavanger (UiS)
 4. Arbeidsliv

Mest lest akkurat nå

 1. Farevarsel om mer lyn i løpet av dagen

 2. Stavanger-gründer håver inn etter BankID-oppkjøp

 3. Byfjordtunnelen var stengt på grunn av gjenstand i veibanen

 4. Fire unge menn tiltalt for kidnapping og ran

 5. Oljeforbund trekker seg fra Arendalsuka

 6. – Lyses over­skudd bør brukes på nær­ings­livet