Tidligere UiS-professor Nils Rune Langeland tapte i retten
Universitet i Stavanger hadde rett til å gi ham sparken, slås det fast i dommen fra Oslo tingrett.
- Maria T. PettrémJournalist

I desember pågikk rettssaken mellom historieprofessor Nils Rune Langeland og den norske stat i Oslo tinghus.
Tirsdag formiddag tapte Langeland rettssaken. Dommen slår fast at «det er avskjedsgrunnlag etter statsansatteloven § 26 c» og at staten dermed hadde rett til å gi Langeland sparken.
Dommen fastslår også at Universitetet i Stavanger ga Langeland nok advarsler før han mistet jobben. Retten slår dermed fast at det ikke er grunnlag for å gi Langeland erstatning eller oppreisning, skriver Aftenposten.
Langeland slipper å betale saksomkostninger.
Ønsket å annullere avskjeden
Nils Rune Langeland er historiker og har en doktorgrad fra Universitetet i Bergen. Han har gitt ut flere faglitterære bøker, og var i årene 1998–2002 redaktør for tidsskriftet Syn og Segn.
Høsten 2017 ble Langeland sparket fra stillingen sin som professor i historie ved Universitetet i Stavanger (UiS). Han hadde vært beruset på jobb og gjennom flere år kommet med kommentarer til kolleger og ledere som ble opplevd som krenkende. Det ble også offentlig kjent at han hadde sendt seksualiserte meldinger til flere kvinner.
Les også:
Professor Langeland avskjediget fra Universitetet i Stavanger
Nils Rune Langeland krever jobben tilbake
Langeland saksøkte UiS for å få oppsigelsen annullert slik at han kan si opp stillingen selv.
– De fleste saker som ligner denne, ender med forlik. Så hvorfor i all verden det er så umulig for staten å annullere avskjeden og la meg si opp selv, er vanskelig for meg å skjønne. Å få tilbake stillingen er ikke så viktig for meg, men jeg vil prøve å bedre mine muligheter videre, sa Langeland i desember.
Brøt rusavtale
En lang rekke vitner kom med sine forklaringer i retten i desember. Tidligere kolleger ved UiS sa de flere ganger hadde opplevd Langeland som ubehagelig og beruset i jobbsammenheng.
Ledelsen ved UiS har uttrykt stor frustrasjon over at Langeland, tross mange runder med advarsler og tilsnakk, ikke har endret adferd.
Til slutt ble det inngått en rusavtale, men Langeland møtte likevel opp beruset på jobb. I dommen kommer det blant annet frem at Langeland møtte opp på jobb i oktober 2017 med en promille på 1.61.
– Feil å sparke Langeland
Flere vitner forsvarte Langeland. Svein Erik Tuastad, ansattrepresentant i ansettelsesutvalget ved UiS, sa i sin vitneforklaring at det var feil å sparke Langeland på bakgrunn av hans private alkoholkonsum:
– Dersom det faktisk hadde gått ut over jobben eller studentene, hadde det vært noe annet. Men dette var hjelpeløs sjekking fra en fyr som satt og drakk. Ikke noe som hadde med jobben å gjøre.
Les også
Mest lest akkurat nå
Aftenbladet anbefaler
Mest debattert
Mange spør statsministeren om kva han vil gjera med høg straumpris. Kva med å spørja Lyse om det same?
Strømkrisen: Regjeringen tar kritikken fra rogalandsbedrifter «på største alvor»
Aps nestleder fra Nordland: Uaktuelt med overføring av strøm fra nord til sør
Høyeste strømpris noensinne i morgen