Et stykke som berørte

Den som frykter søtsuppe når Marte Wexelsen Goksøyr opptrer i gjestespill på Tou Scene, må tro om igjen. Den lille damen er en skikkelig tøffing som berører sitt publikum.

Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over syv år gammel

Her kom jeg med mine fordommer til stykket med og om Marte Wexelsen Goksøyr – kvinnen med Downs syndrom som har snakket Jens Stoltenberg midt imot på grunn av sorteringsaborter, og som har virkeliggjort sin drøm om å bli skuespiller.

Jeg tenkte at noen snille teatermennesker i Oslo nok har latt henne holde på, så nå må også vi anmeldere være hyggelige og rose resultatet.

Men stykket "Jeg svarte på en drøm" er knallbra.

Det begynner riktignok en smule urovekkende med et teatralsk spilt utsnitt der Eindride Eidsvold agerer konge av Frankrike og Wexelsen Goksøyr framstiller Jean d'Arc som oppildner ham til å krige mot England, akkompagnert av pompøs, filmaktig musikk.

Så følger overraskelse på overraskelse. Siv Svendsen har skrevet et manus som pendler mellom Jean d'Arc-fiksjonen, en selvbiografisk anlagt samtale med Marte og dialoger som ikke bare gjør det enkelt for henne. Utrolig nok får de scenene med 1400-tallsskikkelsen til å henge sammen med refleksjoner fra vår samtid om hvordan en med Downs syndrom må kjempe for anerkjennelse.

Og snart gjøres det et poeng av den teatralske spillestilen idet Eidsvold – med lattervekkende ironi – framhever at slik gjør skuespillere på Nationaltheatret det. Også Marte får gjennomgå av sin kollega som mobber henne fordi hun ikke husker et parti med latinsk tekst, og hun erter ham tilbake med at Sven Nordin er en bedre skuespiller.

I det hele tatt er det et intelligent puslespill av et stykke som Johannes Dahl har gitt en utmerket, humørfylt regi, for anledningen på Tou med innlagte små finter til at ensemblet nå spiller for publikum i Stavanger.

Men det viktigste er at vi satt berørte igjen. Kom tilbake til oss, Marte, når du nå skal spille med Sven Nordin!

Publisert: